Etäopiskelu on vaativaa, mutta hyödyt moninkertaiset haasteisiin verrattuna

Opiskelijana Chydiksellä -sarjassa opiskelijat kertovat millaista on opiskelu Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksella.

Viime kesänä valmistunut Elina Hytönen opiskeli kemian maisteriohjelmassa. Ohjelman suoritettuaan hän sai Oulun yliopiston myöntämän Master of Science -tutkinnon.

Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Elina Hytönen, asun Nurmijärvellä Etelä-Suomessa ja opiskelin kestävän kemian maisteriohjelmassa (Master's in Chemistry of Sustainable Processes and Materials), josta valmistuin kesäkuussa 2023.

Miten päädyit opiskelijaksi?

Olen työskennellyt vuosia matalapalkkaisilla aloilla fyysisissä työtehtävissä. Kolmenkympin lähestyessä alkoi tuntua raskaalta tehdä parhaimmillaan useampaa fyysistä työtä, jotta pystyin mahdollistamaan haluamani elintason ja harrastukset taloudellisesti. Olen aina ollut kiinnostunut luonnontieteistä, mutten kovinkaan innostunut opiskelusta. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että opiskelemalla pystyn nostamaan tulotasoani ja siten nauttimaan enemmän elämästä ja harrastuksista. Koska luonnontieteet kiinnostivat, lähdin valitsemaan opiskeltavaa alaa siltä saralta. Kemia tuntui tarjoavan työllistymismahdollisuuksia laajasti erilaisiin ajankohtaisiin tehtäviin, joten hain opiskelemaan kemiaa.

Olen aina ollut kiinnostunut luonnontieteistä, mutten kovinkaan innostunut opiskelusta. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että opiskelemalla pystyn nostamaan tulotasoani ja siten nauttimaan enemmän elämästä ja harrastuksista.

Opiskelin ensin ammattikorkeakoulussa kemiantekniikan insinööriksi. Jouduin tekemään etenkin ensimmäisenä opintovuonna paljon töitä, sillä lukio-opinnoistani oli vierähtänyt jo reilu 10 vuotta (eikä lukiomenestykseni ollut kovin kaksinen). Työnteko kuitenkin palkittiin ja huomasin menestyväni opinnoissa hyvin ja olevani erittäin motivoitunut oppimaan lisää. Insinööriopintojen aikana heräsi ajatus lähteä jatkamaan opintoja maisterivaiheeseen.

Valmistuin insinööriksi kesäkuussa 2020 ja työllistyin kemian alalle jo ennen virallista valmistumistani. Haave maisteriopinnoista eli yhä, mutta kuvioihin mukaan oli tullut oma pieni maatila sekä maatilan mahdollistanut asuntolaina. Jättäytyminen työelämästä täysipäiväiseksi opiskelijaksi ei enää ollut mahdollinen vaihtoehto. Löysin Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen työssäkäyville aikuisopiskelijoille suunnatun maisteriohjelman, joka toteutti Oulun yliopisto. Hain koulutusohjelmaan ja pääsin opiskelemaan. Suoritin maisteriopinnot kahden vuoden tavoiteajassa täysipäiväisen työn ohessa ja valmistuin kesäkuussa 2023.

Kiinnostaako kemian opiskelu? Varaa aika ohjaukseen täältä.

Millaista opiskelu aikuisena oli, yllättikö jokin, mikä on ollut parasta, haasteet?

Opiskelu työn ohessa vaati motivaatiota ja aikataulutusta, sekä välillä myös unettomia öitä. Samalla opiskelu oli myös palkitsevaa, opin uusia asioita, joita pääsin hyödyntämään työssäni sekä pääsin etenemään urallani saaden vastuullisempia työtehtäviä. Suoritin maisteriopinnot täysin etänä asuen koko opintojen ajan Etelä-Suomessa. Yliopiston ja työnantajan joustavuus olivat suureksi avuksi opinnoissa. Yliopisto järjesti etätoteutuksia pyynnöstäni myös sellaisille kursseille, joille ei alunperin ollut etäosallistumismahdollisuutta.

Samalla opiskelu oli myös palkitsevaa, opin uusia asioita, joita pääsin hyödyntämään työssäni sekä pääsin etenemään urallani saaden vastuullisempia työtehtäviä.

Suoritin opintoihin liittyviä projekteja sekä tein pro gradu -tutkielmani työssäni. Kokeellisiin osuuksiin sain ohjausta sekä yliopistolta että työpaikaltani. Ajoittain työelämän ja opintojen yhteensovittaminen oli haasteellista, mutta äärimmäisen palkitsevaa ja kaiken vaivan arvoista. Koin, että sain yliopistolta tukea ja ohjausta koko opintojen ajan, joka helpotti etäopiskelua suuresti.

Haasteita on tuonut työn ja opintojen yhteensovitus sekä etätoteutus. Kursseja olisi voinut käydä myös lähiopintoina, mutta asuin ja työskentelin opintojen ajan Etelä-Suomessa, jonka vuoksi itselleni lähiopinnot eivät olleet maantieteellisesti mahdollisia. Tämän vuoksi jouduin opiskelemaan paljon itsenäisesti kurssikirjoista ja -materiaaleista ilman luentojen tukea. Tietysti toiselta kannalta, etätoteutus mahdollisti opiskelun työelämän ohessa, joten koen hyötyjen ja positiivisten puolien olevan moninkertaiset haasteisiin verrattuna.

Oletko voinut hyödyntää opiskelua työelämässäsi?

hytönene.jpegTyöskentelin jo opintojen aikana kemian alalla, joten pääsin hyödyntämään oppimiani asioita suoraan työelämässä ja pystyin tekemään opintoihin liittyviä laboratorio-osioita työpaikallani. Opiskelun myötä sain myös mahdollisuuksia edetä urallani.

Toivon tulevaisuudessa löytäväni sopivan aiheen väitöskirjaan ja eteneväni vielä tohtoriopintoihin.

Työskentelen yhä samalle työnantajalle, jonka palvelukseen työllistyin vuonna 2020. Yritys on japanilaisomisteinen ja tarjolla on ollut myös määräaikainen työkomennus Japaniin. Työskentelen pääasiassa optisten pinnoitteiden parissa, joita hyödynnetään AR-teknologiassa. Toivon tulevaisuudessa löytäväni sopivan aiheen väitöskirjaan ja eteneväni vielä tohtoriopintoihin.

Kenelle suosittelisit opiskelua?

Maailma kehittyy koko ajan, joten opiskelu ja itsensä kehittäminen kannattaa aina. Suosittelen kemian opintoja luonnontieteestä ja kestävämmän maailman kehittämisestä kiinnostuneelle.

Haku kemian maisteriopintoihin 3.-17.1.2024, lue lisää koulutuksesta:

Hae opintopolussa 17.1. mennessä