Opinnot joustavat elämän ehdoilla eikä päinvastoin

Opiskelijana Chydiksellä -sarjassa opiskelijat kertovat millaista on opiskelu Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksella.

Kalajokinen Henri Hihnala opiskelee tietotekniikan maisteriohjelmassa Kokkolan yliopistokeskuksella. Ohjelman suoritettuaan hän saa Jyväskylän yliopiston myöntämän filosofian maisterin tutkinnon.

Kuka olet ja mistä tulet?

Henri Hihnala, 27-vuotias automaatioinsinööri Kalajoen Typöstä. Työskentelen Kokkolan teollisuusalueella suunnitellen ohjelmaa tehtaan ohjausjärjestelmään.

Mitä opiskelet ja miten päädyit opiskelijaksi?

Opiskelen toista vuotta Kokkolan yliopistokeskuksella tietotekniikan maisteriohjelmassa.

Tiesin jo ammattikorkeakoulussa, että hakeudun jatko-opintoihin oltuani hetken työelämässä. Valmistuin tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi 2018, keskittyen automaatiotekniikkaan. Lukiossa tehty valinta ammattikorkeakoulusta yliopiston sijaan oli jäänyt mielen sopukoihin kummittelemaan. Entinen kollegani ja hyvä ystäväni Mäkelän Tommi suoritti opintoja yliopistokeskuksella ja suositteli niitä minullekin. Jätin asian hautumaan ja keväällä 2021 päätin hakea yliopistokeskukselle opiskelemaan.

Koska opinnot pääosin etänä, voi niitä suorittaa silloin itsellä on aikaa ja energiaa niiden tekemiseen.

Mikä on aikuisopiskelussa parasta?

Opintojen joustavuus. Opinnot voi suunnitella sopimaan omaan elämäntilanteeseen, jolloin työn ja vapaa ajan tasapaino säilyy. Koska opinnot pääosin etänä, voi niitä suorittaa silloin itsellä on aikaa ja energiaa niiden tekemiseen. Opinnot joustavat elämän ehdoilla eikä päin vastoin.

Mikä on sinulle mieluisin opiskelutapa ja miksi?

Kuten vanha sanonta menee "tekemällä oppii". Monesti teoriat voivat vaikuttaa hankalilta paperilla, mutta käytännössä ne ovatkin yksinkertaisia. Itselle asiat konkretisoituvat kokeilemalla, erehtymällä ja oppimalla.

Miten olet voinut hyödyntää opintoja työssäsi?

Ohjelmointiosaamiseni on kehittynyt opintojeni myötä huomattavasti eteenpäin. Yliopistossa olen oppinut näkemään "metsän puilta" ja tajuamaan että ohjelmoinnissa on kyse suuremmista kokonaisuuksista, kuin vain työn alla olevasta koodista. Kokonaisuuden hahmottaminen helpottaa työn tekemisen suunnitelmallisuutta, toiminallisuuden todentamista ja ylläpidettävyyttä.

Asiantuntijatehtävissä joudun tuottamaan erilaisia selvityksiä ja raportteja, sekä perustelemaan päätelmiäni. Yliopistossa pääsee harjoittamaan näitä tukevia, tiedonhaun ja tuottamisen kykyjä.

Yliopistossa olen oppinut näkemään "metsän puilta" ja tajuamaan että ohjelmoinnissa on kyse suuremmista kokonaisuuksista, kuin vain työn alla olevasta koodista.

Ovatko opiskelu vaikuttanut uraasi?

Vaihtaessani työpaikkaa, työnantajani näki opiskeluni plussana, mikä edesauttoi työpaikan saantia. Positiooni opiskelut eivät suoraan vaikuttaneet, mutta valmistuttuani minulla on useita eri uramahdollisuuksia edessäni.

Yliopisto on koulu missä muutkin, eikä kannata epäillä, etteikö siellä menestyisi, mikäli oppimisen paloa on!

Mitä haluat kertoa henkilölle, joka miettii opiskelujen aloittamista?

Kannattaa rohkeasti hakea, jos yliopisto-opinnot kiinnostaa! Opinto-ohjaajien kanssa opinnot saadaan suunniteltua jokaiselle elämäntilanteeseen sopivaksi. Yliopisto on koulu missä muutkin, eikä kannata epäillä, etteikö siellä menestyisi, mikäli oppimisen paloa on!

Hae yhteishaussa 4.-14.9.2023