Teoriatieto tukee arjen pedagogiikkaa ja tuo varmuutta opettajan työhön

Opiskelijana Chydiksellä -sarjassa opiskelijat kertovat millaista on opiskelu Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksella.

Toholampinen Satu-Maarit Savinainen opiskelee varhaiskasvatuksen opettajaksi 1000+ monimuotokoulutuksessa. Ohjelman suoritettuaan hän saa Jyväskylän yliopiston myöntämän kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon.

Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Satu-Maarit Savinainen ja asun ja työskentelen Toholammilla varhaiskasvatuksessa.

Mitä opiskelet/opiskelit ja miten päädyit opiskelijaksi?

Opiskelen tällä hetkellä varhaiskasvatuksen opettajan kandidaattiohjelmassa, 1000+ väylässä. Olen työskennellyt varhaiskasvatuksen lastenhoitajana yli 20 vuotta ja viimeiset kolme vuotta epäpätevänä varhaiskasvatuksen opettajana. Huomasin nopeasti, miten vastuullista työtä opettajan työ tänä päivänä on ja halusin lähteä pätevöitymään ammattiini. Suoritin ensin kasvatustieteiden perusopinnot ja innostuin yliopisto-opiskelusta tosissani. Haastavaa, mutta niin mielenkiintoista! Hain yhteishaussa Chydikselle ja pääsin sisään.

Huomasin nopeasti, miten vastuullista työtä opettajan työ tänä päivänä on ja halusin lähteä pätevöitymään ammattiini.


Mikä on aikuisopiskelussa parasta?

Opiskelen monimuotoisena työn ohessa. On mahtavaa uppoutua tiedon maailmaan ja innostua yhä uudestaan erilaisista kursseista. Usein käy niin, että ne ennalta pelätyt kurssit ovat niitä mielenkiintoisimpia. Iltaluennot ovat hyvin keskustelupainotteisia ja harvoin jos koskaan istutaan koko luentoa hiljaa. Kaikista parasta ovat kuitenkin lähipäivät, jolloin tapaamme opiskelukavereiden kanssa. Kun kaikki ovat yhtä innostuneita alasta, voi huoletta sukeltaa yliopiston maailmaan ja nauttia hyvistä keskusteluista ja laadukkaasta opetuksesta.

Usein käy niin, että ne ennalta pelätyt kurssit ovat niitä mielenkiintoisimpia.


Mikä on sinulle mieluisin opiskelutapa ja miksi?

Opiskelen aina kun mahdollista, eli työn, perheen ja harrastusten lomassa. En jätä mitään viime tinkaan, vaan teen mieluummin asioita vähän etukäteen. Meillä on erilaisia kotiryhmiä, joissa usein pohdimme yhdessä asioita verkossa. Ryhmä on tärkeä tsemppari sekä henkinen tuki, ja huumori tärkeä voimavara.

Miten olet voinut hyödyntää opintoja työssäsi?

Monet opiskelutehtävämme ovat työelämälähtöisiä ja opit siirtyvät suoraan työhön. Esimerkiksi musiikki- ja draamakursseilla teimme harjoituksia omissa lapsiryhmissämme. Teoriatieto puolestaan tukee arjen pedagogiikkaa ja tuo varmuutta ja osaamista opettajan työhön. Toisaalta, työkokemuksesta on valtavasti hyötyä opiskeluissa, kun pystyy jatkuvasti reflektoimaan teoriatietoa käytäntöön.

Toisaalta, työkokemuksesta on valtavasti hyötyä opiskeluissa, kun pystyy jatkuvasti reflektoimaan teoriatietoa käytäntöön.

Onko opiskelu vaikuttanut uraasi?

Toimin opettajana ja näillä näkymin jatkan työssäni. Varhaiskasvatuksessa on pula pätevistä opettajista ja koen, että tutkinto on tarpeellinen ja varmasti avaa uusiakin ovia. Nyt on hyvä näin.

Mitä haluat kertoa henkilölle, joka miettii opiskelujen aloittamista?

Opiskelu monimuotoisena vaatii paljon, mutta antaa enemmän. Opiskelu ei ole yksinäistä puurtamista, vaan yhdessä tekemistä, pohtimista ja oivaltamista. Opiskelu tuo lisäksi uusia huipputyyppejä elämääsi!

Hae  kevään yhteishaussa 13.3.-27.3.2024: