Avoimen yliopiston väylän kautta sosiaalityön maisteriopiskelijaksi

Opiskelijana Chydiksellä -sarjassa opiskelijat kertovat millaista on opiskelu Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksella.

Kalajokinen Marika Haapakoski opiskelee sosiaalityön maisteriohjelmassa Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksella. Ohjelman suoritettuaan hän saa Jyväskylän yliopiston myöntämän yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnon.

Mitä opiskelet ja miten päädyit opiskelijaksi?

Opiskelen Kokkolan Chydeniuksessa yhteiskuntatieteiden maisteriksi ja pääaineenani on sosiaalityö. Olen työskennellyt pitkään sosiaalialalla kehitysvammaisten parissa. Työ on opettanut minulle puolestapuhujan ja oikeuksien puolustajan roolia, jossa tehtäväni on ollut tukea muun muassa asiakkaan osallisuutta yhteiskuntaan.

Pitkän työkokemuksen myötä kaipasin työhöni lisää haasteita ja erityisesti vaikuttamisen mahdollisuuksia. Pohdin kerran näitä ajatuksiani ääneen sosiaalityöntekijäkollegalleni. Hän kertoi minulle oman tarinansa tiestään maisteriksi avoimen väylän kautta. Tästä innostuneena tutustuin tutkinnon sisältöön yliopiston internet-sivuilla, ja mieheni kannustamana työstin vielä lisää ajatusta opiskelusta. Tehtyäni päätöksen ”kokeilla opiskelua” avoimessa yliopistossa, ilmoitin itseni innokkaana vahingossa sekä Jyväskylään, että Kokkolaan avoimeen yliopistoon opiskelemaan. Tämä on jäänyt mieleen hauskana muistona aikuisopiskelijan uuden äärellä olemisesta. Se oli samaan aikaan myös ensikokemukseni digitaalisesta opiskelumaailmasta, olihan hetki mennyt edellisistä opinnoistani.

Opiskelussa parasta on ollut se, että olen pystynyt suunnittelemaan opinnot itselleni sopivaan aikatauluun. Olen opiskellut pääosin töiden ohella, mutta ollut myös opintovapaalla, jonka mahdollisti työllisyysrahaston aikuiskoulutustuki ja omat säästöt.

”Opiskelukokeiluni” avoimessa yliopistossa muuttui hyvin pian onnistumisien myötä palkitsevaksi ja tavoitteelliseksi opiskeluksi, jonka tähtäimessä oli avoimen väylän kautta opiskelupaikka yliopistossa. Syksyllä 2022 pääsin sitten sisään yliopistoon. Saan kohta kandintutkinnon valmiiksi ja jatkan eteenpäin jo alkaneita maisterivaiheen opintoja.

Mikä on aikuisopiskelussa parasta?

Opiskelussa parasta on ollut se, että olen pystynyt suunnittelemaan opinnot itselleni sopivaan aikatauluun. Olen opiskellut pääosin töiden ohella, mutta ollut myös opintovapaalla, jonka mahdollisti työllisyysrahaston aikuiskoulutustuki ja omat säästöt. Opintovapaa on antanut hetkittäin mahdollisuuden intensiivisempään opiskeluun, ja tätä hyödynsin esimerkiksi kandin tutkielman tekemisessä.

Parasta opinnoissa on ollut ehdottomasti myös etäopiskelun tuoma vapaus, jolloin opiskelu ei ole ollut niin aikaan tai paikkaan sidottua. Osa luennoista on lähtenyt joskus mukaan lenkkipoluille ja kannettava kone on saattanut kulkeutua välillä matkaan myös hiekkarannalle tai lomamatkalle.

Oletko voinut hyödyntää opintoja työelämässäsi?

Opinnot eivät synny itsestään ja vaativat kovasti työtä. Onnistuminen ja opintojen eteneminen on ollut kuitenkin todella palkitsevaa. Opiskelu on lisännyt valtavasti omaa sosiaalityön osaamista ja lisännyt mahdollisuuksiani edetä myös työuralla. Yliopisto-opiskelu on lisännyt omaa tutkimuksellista työotetta, ja opintojen myötä tulen saamaan tulevaan työhön kaipaamiani vaikuttamisen työkaluja sekä vaihtelevan ihmisläheisen työn.

Jo nyt opiskelujen aikana minulla on ollut mahdollisuus tehdä muutamia pitkiä sijaisuuksia sosiaalityön esihenkilötehtävissä ja tiedän, että moni opiskelutoverini tekee sosiaalityöntekijän työtehtäviä opiskelujen ohessa. En myöskään malta olla mainitsematta, että olen saanut hyviä ystäviä opintojen parista, vaikka suurin osa opinnoistani on tapahtunut etänä. Opiskelukavereiden kanssa on ollut mukava vaihtaa opiskelukuulumisia ja se on lisännyt tunnetta myös siitä, etten ole yksin opiskelemassa.

Harmittaa, etten aloittanut opiskelua jo aikaisemmin. Selittelin usein itselleni, ettei minusta ole opiskelemaan yliopistoon, koska en osaa tarpeeksi hyvin vieraita kieliä. Tämä pelko on kuitenkin osoittautunut turhaksi.

Mitä haluat kertoa henkilölle, joka miettii opiskelujen aloittamista?

Mikäli sinulla on halu auttaa ihmisiä ja vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin, sekä mietit sosiaalityön opiskelujen aloittamista, kannustan kovasti sinua aloittamaan sosiaalityön opinnot. Itseäni harmittaa, etten aloittanut omia opiskelujani jo aikaisemmin. Selittelin usein itselleni, ettei minusta ole opiskelemaan yliopistoon, koska en osaa tarpeeksi hyvin vieraita kieliä. Tämä pelko on kuitenkin osoittautunut turhaksi. Itseni ylittäminen on ollut todella palkitsevaa ja kannustavaa. Samalla olen saanut kehitettyä omaa kielitaitoani.

Opiskelun suunnitteluun kannattaa panostaa ja laatia realistinen aikataulu. Näin opinnot etenevät omaan tahtiin ja ei tule vahingossa ylikuormittaneeksi itseään. Digitalisaatio on tuonut paljon mahdollisuuksia opiskeluun. Digitalisaatioita käyttämällä ja opiskelemalla saa valmiuksia myös työelämän teknologian kehitykseen ja digitalisoitumiseen. Tämä on myös sosiaalityössä kasvava ilmiö. Vaikka itsellä oli alkuun kovasti opeteltavaa etäyhteyksin tapahtuvassa opiskelussa, on digitalisaatio sosiaalityössä noussut yhdeksi minua todella kiinnostavaksi aiheeksi. Tein aiheesta myös kandintutkielmani.

Sosiaalialalla on tällä hetkellä valtavasti työtä ja avoimia työpaikkoja. Tämä koulutus antaa valmiudet työskennellä hyvin monenlaisissa sosiaalialan työtehtävissä. Haluankin toivottaa kaikki tulevat sosiaalityön opiskelijat tervetulleeksi opintojen pariin.

Haku sosiaalityön maisteriopintoihin 15.-30.3.2023, lue lisää koulutuksesta>>

Hae opintopolussa maisteriopintoihin 30.3. mennessä>>

Hae opintopolussa kandi- ja maisteriopintoihin (avoimen väylä) 30.3. mennessä>>