UKK: Mitä avointen yliopistojen yhdistyminen tarkoittaa käytännössä

Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa on tarjolla nyt koko Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston tarjonta. Kokkolasta saat myös lähiopetusta ja ohjausta opinnoissasi ja niiden suunnittelussa. Tästä jutusta saat vastauksia kysymyksiin, joita avointen yliopistojen yhdistyminen on voinut herättää. Muistathan, että opintopalveluidemme henkilökunta on apunasi, kun sinulla on kysyttävää.

 

Mitä yhdistyminen tarkoittaa käytännössä?

Avointen yliopistojen yhdistyminen tuo yhteen aiemman Kokkolan yliopistokeskuksen avoimen yliopiston ja Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston toiminnan ja opintotarjonnan. Opinnot ovat jatkossakin Jyväskylän yliopiston tiedekuntien opetussuunnitelmien mukaisia, tarjonta vain on merkittävästi laajempi kuin aiemmin.

Valtaosa opinnoista on suoritettavissa verkon välityksellä. Palvelua, opetusta ja ohjausta on tarjolla sekä Kokkolassa että Jyväskylässä, lisäksi lähiopetusta tarjotaan Helsingissä. Kokkolassa sinua palvelevat samat tutut henkilöt kuin ennen yhdistymistäkin.

 

Onko Kokkolassa jatkossa avointa yliopisto-opetusta?

Kyllä on. Kokkolassa toimii jatkossa osa Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston henkilökunnasta, mukaan lukien eri oppiaineiden opettajia. Löydät koko opintotarjonnan, kaikkien opintojaksojen aikataulut ja suoritustavat sekä mahdolliset lähiopetuspaikkakunnat opinto-oppaasta.

 

Miten JYU avoimessa aloitetaan opinnot?

JYU avoimen verkkosivuilla on paljon ohjeita opiskeluun. Opinto-oppaassamme voit tutustua tarkemmin avoimen yliopiston opintoihin, opintojaksojen ajankohtiin ja suoritustapoihin. Sieltä löydät myös oppiainekohtaisia ohjeita opintojen suunnitteluun.

Suorat linkit opintojaksoille ilmoittautumiseen Korppi-opintotietojärjestelmässä löydät opinto-oppaastamme. Samalla luot itsellesi JYU-tunnukset, joita tarvitset koko opintojesi ajan. Ilmoittautumisen jälkeen pääset oppimisympäristö Moodleen, missä opiskelu tapahtuu.

Opiskelijan kartta opastaa oikean tietolähteen ja alustan äärelle, olit sitten suunnittelemassa opintojasi, ilmoittautumassa tai jo opiskelemassa.

 

Onko muutoksesta hyötyä opiskelijalle?

Yhdistymisen myötä Kokkolassa säilyy tuttu hyvä lähiohjaus ja -opetus, mutta opintotarjonta laajenee selvästi. Opintojen suoritustapoihin tulee yhdistymisen myötä monipuolisuutta. Erityisesti sujuvaa ja antoisaa verkko-opiskelua edistetään JYU avoimessa aktiivisesti.

Aiempaa leveämmät hartiat takaavat, että myös Pohjanmaalla asuvat opiskelijat pääsevät nauttimaan Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston jatkuvasti kehittyvistä opinnoista ja niitä tukevista toiminnoista.

Pysy kuulolla: kerromme uusista opinnoistamme JYU avoimen yliopiston somessa ja uutiskirjeessä. Tilaa JYU avoimen yliopiston uutiskirje!

 

Onko Kokkolassa yhä myös lähiopetusta? Toimiiko etäopetus yhä yhtä joustavasti?

Kyllä, Kokkolan yliopistokeskuksessa tarjotaan jatkossakin lähiopetusta. Tulevien opintojaksojen suunnittelussa huomioidaan tietenkin mahdolliset koronarajoitukset, mikä saattaa jonkin verran vaikuttaa lähiopetuksen määrään.

Valtaosa JYU avoimen yliopiston opinnoista on opiskeltavissa joustavasti verkon välityksellä eri suoritustavoin, esimerkiksi verkkokurssina, oppimistehtävänä tai verkkotenttinä. Opiskele itsellesi sopivassa rytmissä – voit aloittaa opinnot ympäri vuoden.

Kun tutustut opintotarjontaan, tarkista milloin ja millaisin suoritustavoin sinua kiinnostavat opintojaksot ovat opiskeltavissa. Näet tarjonnan ja opintojen aikataulun opinto-oppaasta. Siellä on myös ohjeita opintojen suunnitteluun sekä yhteystiedot kysymyksiä varten.

 

Pystynkö jatkossa osallistumaan lähiopetukseen myös Helsingissä vai onko Kokkola yhä ainoa vaihtoehto?

Lähiopetusta tarjotaan Kokkolan lisäksi Jyväskylässä ja Helsingissä. Valitse opintotarjonnasta sinulle sopivin opetuksen paikkakunta ja ilmoittaudu sitä vastaavaan suoritustapaan sinua kiinnostavalle opintojaksolle.

Jos olet ilmoittautunut opintokokonaisuuteen Kokkolan avoimeen yliopistoon ennen 31.5.2021, saat opettajaltasi ohjeet opintojaksoille ilmoittautumiseen.

 

Minulla on ollut opinto-oikeus myös aineopintoihin. Säilyykö tämä yhä?

JYU avoimen yliopiston opintoihin ilmoittaudutaan opintojaksokohtaisesti. Jos olet ilmoittautunut opintokokonaisuuteen Kokkolan avoimeen yliopistoon, opinto-oikeusaikasi ko. kokonaisuuteen säilyy ilmoittautumisesi mukaisesti. Ennen 31.5.2021 Kokkolan avoimen yliopiston opintokokonaisuuksiin ilmoittautuneet saavat ohjeet opiskeluun ja opintojaksojen suorittamiseen opettajalta. Seuraa siis opintokokonaisuudesta vastaavien opettajien viestintää.

 

Pystyykö avoimen opintojen kautta yhtä hakemaan maisteriopintoihin Kokkolaan, jossa opinnot on räätälöity töiden ohessa suoritettavaksi?

Kyllä. Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen toiminta jatkuu kuten aiemminkin sillä erolla, että avoin yliopisto-opetus tarjotaan JYU avoimen yliopiston opintoina myös Kokkolassa. Opinto-ohjelmiin hakemisen edellyttämät opinnot ovat tarjolla avoimessa yliopistossa. Tarkista haun edellyttämät opinnot ko. hakukohteen sivulta.

Muistathan myös avoimen väylät Jyväskylän yliopistoon: Niitä on tarjolla kaikkiin kuuteen tiedekuntaan.

Jos olet kiinnostunut tutkintotavoitteisesta opiskelusta avoimessa yliopistossa, voit varata ohjausajan opintoneuvojiltamme opintojesi suunnitteluun. He auttavat sinua suunnittelemaan opintosi tavoittelemasi tutkinto-ohjelman hakua ajatellen.

 

Miten avointen yhdistyminen vaikuttaa opintojen sisältöihin?

Avoimen yliopiston opinnot ovat Jyväskylän yliopiston tiedekuntien opintosuunnitelmien mukaisia – kuten aiemminkin. Joissakin oppiaineissa opintojen suoritustapoihin voi tulla muutoksia ja uusia vaihtoehtoja. Opintoihin ilmoittautuessasi valitset suoritustavan, jolla ko. opintojakson suoritat.

 

Onnistuuko yhä opintojen sijoittaminen joustavasti pitkin lukuvuotta?

Kyllä. Voit aloittaa opintosi ympäri vuoden valitsemalla opintotarjonnasta opintojaksot, jotka sopivat sinun aikatauluihisi.

Opinto-oppaasta näet, milloin mikäkin opintojakso on tarjolla ja milloin siihen voi ilmoittautua. Kun ilmoittaudut, saat tietyn suoritusoikeusajan, jonka kuluessa opintojakso suoritetaan.

Jos olet ilmoittautunut opintokokonaisuuteen ennen 31.5.2021, saat ohjeet opiskeluun ja jaksoille ilmoittautumiseen opettajaltasi.

 

Mahtuvatko kaikki halukkaat opintojaksoille yhä mukaan?

Yleisesti opinnoissa on hyvin tilaa. Suureen osaan opintojaksoista mahtuvat mukaan kaikki halukkaat, ja suurta osaa opinnoista tarjotaan useita kertoja vuodessa. Oppiaineesta ja opintojakson toteutustavasta riippuen tietyillä kursseilla on maksimiosallistujamäärä. Näet opintojaksojen eri suoritustapojen paikkojen määrän ja ilmoittautumistilanteen klikkaamalla opintojakson ilmoittautumissivulla olevaa linkkiä.

 

Miten opintojen ohjaus toimii jatkossa?

Ohjausta on tarjolla niin Jyväskylässä kuin Kokkolassa. Molemmissa toimipisteissä on opintoneuvoja ja opintopalveluiden henkilökuntaa opiskelijoiden apuna. Lisäksi järjestämme etäohjauspäiviä, joista voit varata henkilökohtaisen ohjausajan opintojesi suunnitteluun.

Alkusyksyn Avoimen väylän ilta opastaa väyläasioissa, ja tilaisuuden tallenne on katsottavissa myös itse tapahtuman jälkeen. Lisäksi eri oppiaineet järjestävät infotilaisuuksia verkon välityksellä etenkin alkusyksyisin.

Oppiaineisiin liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä siitä vastaavaan opettajaan. Yhteystiedot löydät opinto-oppaasta ko. oppiaineen kohdalta.

 

Siirtyvätkö opintosuoritteeni avointen yliopistojen yhdistymisen myötä?

Tiedot JYU avoimen yliopiston opintosuorituksistasi ovat opintotietojärjestelmä Korpissa, jonne pääset kirjautumaan JYU-tunnuksillasi. Mikäli opintotietojärjestelmään tai sen tietoihin liittyen on kysyttävää, ole yhteydessä opintopalveluihimme.

Ohjeita opiskeluun ja mm. JYU-tunnuksiin ja opintosuoritustietojen seuraamiseen liittyen löydät verkkosivuiltamme

Kokkolan yliopistokeskuksen avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen tiedot pysyvät Promassa, jossa ne ovat olleet myös tähän saakka. Promaan kirjataan myös niiden opiskelijoiden opintosuoritukset, jotka ovat ilmoittautuneet suorittamaan opintokokonaisuutta Kokkolan yliopistokeskuksen avoimeen yliopistoon ennen kesäkuun 2021 alkua.

 

Onko Moodle-työtila jatkossakin käytössä?

JYU avoimessa yliopistossa opiskelu tapahtuu Moodlessa tai sen työtilassa ilmoitetuilla alustoilla. Kun ilmoittaudut opintojaksolle, pääset ko. opintojakson työtilaan Moodleen. Jos olet ilmoittautunut opintokokonaisuuteen ennen 31.5.2021, saat ohjeet opiskeluun opettajaltasi.

 

Lue lisää:

Onko sinulla kysyttävää?