Valmistujaisiloa ja opiskelijatarinoita Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksella

Viime perjantaina Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksella vietettiin maisteri- ja kandidaattijuhlaa iloisissa tunnelmissa. Juhlasali täyttyi äärimmilleen valmistuvista ja heidän perheistään.

Kokkolan ylipistokeskus Chydeniuksessa valmistuu tänä vuonna noin sata maisteria ja 35 kandidaattia. Tutkinto-ohjelmia yliopistokeskuksessa on kuusi: Jyväskylän yliopiston sosiaalityön ja tietotekniikan maisteriohjelmat, luokanopettajan kandidaatti- ja maisteriohjelma sekä varhaiskasvatuksen opettajan kandidaattiohjelma, Vaasan yliopiston kauppatieteiden ja Oulun yliopiston kemian maisteriohjelmat.

Mira Haverinen, Leena Hellman, Laura Peltoniemi, Maria Indola ja Sami Leppilampi juhlistivat valmistumistaan paikan päällä yliopistokeskuksella. Elina Hytönen vastasi kysymyksiin Japanista.

– Olo on kuin huvipuistolaitteessa olisi käynyt. Alussa et tiedä mitä on tulossa, sitten jo pääsetkin loppuun ja olet ihan, että VAU, olipa mahtavaa, kuvailee varhaiskasvatuksen opettajaksi valmistunut Mira Haverinen tunnelmiaan valmistujaisiltana.

Joustavat opinnot aikuisopiskelijan mahdollisuus

Aikuiskoulutukseen erikoistuneen yliopistokeskuksen tutkinto-opiskelijoilla on taustalla aina aiempi tutkinto tai avoimen yliopiston opintoja. Haverisella ja Sosiaalityön maisteriohjelmasta valmistuneella Maria Indolalla edellisistä opinnoista oli kulunut vuosia.– Minulla on pitkä työkokemus sosiaalityön alalta, ja opinnoissa pystyin hyödyntämään oppimiani asioita suoraan työelämässä. Käytännön havainnot sai tuekseen tutkittua tietoa, se oli parasta. Haastavinta oli pitkän opiskelutauon jälkeen tietotekniikka, mutta siitäkin selvittiin, kertoo Indola.

– Mietin etukäteen, että pärjäänkö yliopistossa, osaanko kirjoittaa sillä lailla, kun yliopistossa pitää kirjoittaa. Minähän olen ihan vaan tämmöinen tavallinen lastenhoitaja, joka haluaa opettajaksi. Mutta sitten huomasin, että hei, minä pärjään, minä osaan tämä, ja siitä se lähti rullaamaan, kertoo Haverinen.

Lisätietoa tulevista opiskelijahauista löydät täältä >>

Kaikki yliopistokeskuksen tutkinto-ohjelmat ovat monimuotototeutuksia sekä työelämä- ja aikuislähtöisesti rakennettu.
- Monimuotokoulutus on kyllä aikuisopiskelijan pelastus. Jos on perhettä, asuntolainaa ja töitä niin kyllä se monimuoto on ainut mahdollisuus opiskella, sanoo kauppatieteiden maisteriksi valmistunut Laura Peltoniemi. Peltoniemi sai opintojensa alkupuolella lapsen ja gradua tehdessä odotti toista lastaan.
- Opiskelin töiden ohella, osittain opinto- ja vanhempainvapaalla. Motivaatio ja halu opiskella täytyy olla. Onneksi aikuisena tiedät jo paremmin, mitä haluat opiskella ja silloin motivaatio on kohdillaan.

hytönen.pngElina Hytönen, kemian maisteri, kertoo tehneensä tutkintonsa täysin etänä ja työn ohessa.
– Arvostan suuresti yliopiston joustavuutta. Etätoteutus mahdollisti opiskelun työelämästä käsin, ja vaikka se oli raskasta, koen hyötyjen ja positiivisten puolien olevan moninkertaiset haasteisiin verrattuna.

Uusia uria

Opinnot ovat paitsi kasvattaneet osaamista myös vaikuttaneet suoraan haastateltujen työuraan. Työtehtävät ovat muuttuneet uutta osaamista vastaaviksi.
– Aiemmasta koulutuksestani sekä nyt uudesta luokanopettajan tutkinnosta ja ylipäätään kaikesta elämän varrella opitusta on opettajalle hyötyä, sanoo tällä hetkellä vaativassa erityisluokanopettajan tehtävässä työskentelevä Sami Leppilampi.

Leena Hellman on haastatelluista ainoa alanvaihtaja, ja on tyytyväinen, että valitsi informaatioteknologian. Hän on työllistynyt IT-alalle maisteriksi valmistumisensa jälkeen.
– Olen aina ollut kiinnostunut matematiikasta ja tietotekniikasta. Olin äitiysvapaalla ja ajattelin, että nyt lähden kokeilemaan. Opinto-ohjaajan avulla sain heti selvyyden, mitä kannattaa tehdä, että voi hakea opiskelijaksi. Ohjaajat olivat hyvin orientoituneet siihen, että kaikki opiskelijaksi haluavat eivät välttämättä tule IT-alalta, kertoo Hellman kokemuksistaan. - Opintojen edetessä vahvistui, että olen oikeassa paikassa.

Haasteista huolimatta opiskelu vie mennessään

Valmistumisjuhlassa oli havaittavissa pelkästään iloa ja hymyjä, vaikka opiskelu aikuisena on ollut myös rankkaa. Haastateltujen tarinat osoittavat, että aikuisopiskelu vaatii motivaation lisäksi muun muassa sitoutumista, itsensä johtamista, hyvää ajankäytön suunnittelua ja tasapainoilua eri elämänalueiden välillä.
– Välillä mentiin epämukavuusalueella, välillä nautittiin. Ja voin rehellisesti sanoa, että aina en nauttinut. Perhearjen, opiskelun ja työelämän yhdistäminen ei ollut helppoa, tunnustaa Indola.

Haasteista huolimatta yliopisto-opiskelun tuomat konkreettiset hyödyt, kuten uudet taidot, verkostot ja uramahdollisuudet, ovat olleet kaiken työn arvoisia.
– Maailma kehittyy koko ajan, joten opiskelu ja itsensä kehittäminen kannattaa aina. Suosittelen kemian opintoja luonnontieteestä ja kestävämmän maailman kehittämisestä kiinnostuneelle, sanoo Hytönen.

– Lähtökohtaisesti suosittelen opiskelua ihan kaikille. Jos pikkuisenkin semmoinen pienikin kipinä on, niin suosittelen kokeilemaan, koska voin sanoa, että jos sitä motivaatiota löytyy, niin opiskelu vie sitten kyllä mennessään, sanoo Haverinen.

Valmistuvat kiittävät paitsi perheitään niin myös opiskelukavereitaan ja opettajiaan. Vertaistuki ja tiedon jakaminen ovat olleet isossa roolissa.

- Parasta tälläkin matkalla ovat olleet ihmiset ja kohtaamiset, toteaa Leppilampi haastattelun lopuksi.

Näihin sanoihin on hyvä lopettaa. Lämpimät onnittelut kaikille valmistuneille!

Lisätietoa tulevista opiskelijahauista löydät täältä >>