Aikuisopiskelijana vaihdossa Roomassa

Opiskelijana Chydiksellä -sarjassa opiskelijat kertovat millaista on opiskelu Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksella.

Tamperelainen Sandra Soutolahti opiskelee kauppatieteiden maisteriohjelmassa Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksella. Ohjelman suoritettuaan hän saa Vaasan yliopiston myöntämän kauppatieteiden maisterin tutkinnon. Soutolahti on parhaillaan opiskelijavaihdossa Italiassa.

Kerro vaihdostasi, missä, miten ja miksi?

Olen vaihdossa Roomassa tämän kevään, vajaa neljä kuukautta. Alun perin minun piti lähteä Taiwaniin syksyllä 2022, mutta maan poliittisen epävarmuuden ja vallitsevien koronarajoitusten takia muutin suuntaa. Rooma tuntui helpolta vaihtoehdolta; lähellä Suomea.
Tämä oli oikeastaan ensimmäinen ja viimeinen mahdollisuus lähteä, joten päätin hakea. Painavana syynä oli Suomen talvi eli oli kiva päästä parempiin keleihin ja tutkimaan uutta kulttuuria. Olin myös suorittanut kaikki pakolliset kurssit jo valmiiksi. Valmistun maisteriksi heti vaihdon jälkeen kesäkuussa 2023.

Missä yliopistossa opiskelet?

Opiskelen Tor Vergatan yliopistossa. Se on hieman kauempana keskustasta, mutta kuljen sinne helposti metrolla asunnolta. Yliopisto on suuri tutkimusyliopisto, jossa voi kauppatieteiden lisäksi lukea lääketiedettä, matematiikkaa, fysiikkaa, insinööriopintoja ym.
Valitsin pari businesspuolen kurssia ja yhden kryptovaluutasta ja tekoälystä kertovan seminaarin. Businesskurssit ovat osittain tuttuja asioita, mutta koska opiskelu on niin erilaista, saa niistä eri lailla irti.

Mikä on ollut parasta?

Parasta on ollut italian kielen ja kulttuurin oppiminen (+ ruoka ja lukemattomat gelatot!). Olen myös matkustanut paljon, perhe on käynyt vierailulla ja mieheni pystyi olemaan täällä kanssani hieman pidempään. Tekemistä ja nähtävyyksiä riittää ja samalla oppii tuntemaan paikallisia tapoja. Itse olen matkustelun lisäksi urheillut paljon ja ottanut osaa moniin juoksutapahtumiin. Niitä on paljon enemmän kuin Suomessa. Lomalla käydessä voi nähdä paljon, mutta asumalla paikan päällä oppii niin paljon enemmän.

Monia aikuisopiskelijoita varmasti mietityttää miten järjestää perhe ja työ vaihdon aikana. Rohkaisen silti jokaista hakemaan ja tutkimaan vaihtoehtoja. Se on sen arvoista.

Haasteita?

Opiskelu on haastavampaa kuin Suomessa. Paikallisilla on tapana opetella kirjat ulkoa eikä kriittistä ajattelua ja asioiden soveltamista juuri harrasteta.

Kenelle suosittelet?

Suosittelen ja rohkaisen kaikkia kokeilemaan ulkomaan vaihtoa, myös aikuisopiskelijoita. Olen aina ollut sitä mieltä, että jos ikinä tulee mahdollisuus lähteä vaihtoon tai muuten ulkomaille, niin lähde! Se opettaa aivan valtavasti ja näkemykset avautuvat uudella tavalla. Vaihdosta saattaa tulla ensimmäiseksi mieleen vain nuoret opiskelijat, jotka lähtevät lähinnä juhlimaan ja olemaan ensimmäistä kertaa elämässä ns. omillaan vieraassa maassa. Itselle suunta oli täysin päinvastainen. Täällä on ollut mahdollisuus elää aivan tavallista elämää koulun ohella.

Kuvat: Sandra Soutolahti