Uusi vuosi ja uudet kujeet — Marko Aittola pohtii kolumnissa, miten muinaisten roomalaisten päätös jaksottaa edelleen elämäämme

Kolumni on julkaistu 6.1.2024 Keskipohjanmaa-lehdessä.

Uusi vuosi ja uudet kujeet. Sanonta muistuttaa siitä, että jokainen vuoden vaihtuminen tarjoaa mahdollisuuden uusiin kokemuksiin, uusiin ratkaisuihin ja uuden oppimiseen. On mielenkiintoista, että juuri tuo yksi päivä kalenterissa on mielissämme ja puheissamme sellainen taianomainen rajapyykki, että juuri silloin mietimme miten voisimme jatkossa toimia jotenkin toisin?

Jos pohdimme kalenterien juuria, niin jo muinaisissa kulttuureissa, mm. Babyloniassa, Egyptissä ja Keski-Amerikassa, kehitettiin erilaisia kalenterijärjestelmiä, Monissa tapauksissa kalenterit ovat tieteen tarjoama ratkaisu, jolla on haluttu vastata yhteiskunnan todelliseen tarpeeseen. Esimerkiksi Egyptissä viljelyn onnistumisen kannalta oli erittäin tärkeä pystyä tarkalleen ennustamaan milloin Niili tulvii. Tässä tuli apuun maailman vanhin tiede, tähtitiede. Aikansa tutkijat loivat taivaankappaleiden systemaattisen liikkeen ja sijaintien avulla systeemin, jolla vuodenajat ja erityisesti viljelyn kannalta tärkeät hetket voitiin ennustaa. Syntyi ensimmäiset kalenterit.

Toisin sanoen, jo vuosituhansia sitten yhteiskunta ja tiede yhdessä löysivät ratkaisun yhteisön kannalta jopa elintärkeään haasteeseen.

Kalenteri on toki elänyt kovasti noista ajoista ja Julius Caesarin tähtitieteilijöille antaman tehtävän seurauksena syntyi juliaaninen kalenteri, jossa vuoden ensimmäiseksi päiväksi vahvistettiin nyt tärkeäksi kokemamme 1. tammikuuta. Nykykalenterin alkuaikoinahan vuosi oli vaihtunut keväällä. Myöhemmin kalenteria paranneltiin vielä nykyiseen muotoonsa, joka tunnetaan gregoriaanisena kalenterina. Tämän kalenterin mukaan nyt elämme ja se helpottaa meitä aikatauluttamaan toimiamme, ja toisaalta luo aikataulullisia tavoitteita ja paineita.

Jo vuosituhansia sitten yhteiskunta ja tiede yhdessä löysivät ratkaisun yhteisön kannalta jopa elintärkeään haasteeseen.

Korkeakoulukentässäkin hyvin monet asiat jaksottuvat juuri tuon roomalaisten asettaman vuoden vaihtumisen päivämäärän ja kalenterin mukaisesti. Parhaillaan ajankohtainen ja merkittävä asia, joka elää kalenterivuosien mukaan on opetus- ja kulttuuriministeriön sekä korkeakoulujen väliset sopimukset, joita nyt alkaneen vuoden aikana neuvotellaan vuosille 2025–28. Sopimukset vaikuttavat suuresti myös Keski-Pohjanmaan alueelle korkeakoulujen kautta, erityisesti samalle ajalle uudistettavan ja vuoden 2024 aikana neuvoteltavan ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen valtakunnallisen rahoitusmallin muodossa. Yliopistokeskukseemme luonnollisesti vaikuttaa se millä tavalla uusittu rahoitusmalli tulee näyttäytymään taustayliopistoissamme, Jyväskylässä, Oulussa ja Vaasassa. Rahoitusmallissa määritellään myös yliopistojen valtakunnallisten tehtävien rahoitus, ja yksi näistä valtakunnallisista tehtävistähän on kuusi yliopistokeskusta, joista yksi siis on meidän Chydeniuksemme. Erinomainen asia on, että tässä neuvotteluvaiheessa valtakunnallisista tehtävien kokonaisrahoitukseen ei olla tekemässä leikkauksia, vaan erikseen korostetaan yliopistokeskusten erityistä valtakunnallista koulutus-, tutkimus- ja sivistyspoliittista merkitystä. Onneksemme yliopistokeskusten merkittävyys ja vaikuttavuus, alueellisesti ja sitä kautta myös valtakunnallisesti nähdään siis myös valtakunnan tasolla.

Yliopistokeskuksen toiminnan vaikuttavuus ja merkitys syntyy ja on syntynyt juuri samalla periaatteella kuin aikanaan kalenteritkin.

Tuo yliopistokeskuksen toiminnan vaikuttavuus ja merkitys syntyy ja on syntynyt juuri samalla periaatteella kuin aikanaan kalenteritkin. Luodaan tieteen ja koulutuksen keinoin uutta, ja tuodaan sitä kautta ratkaisuja yhteiskunnan ja alueen tarpeisiin - kuten täällä meillä. Ja nyt kun alueemme tulevaisuuden näkymät ovat monella tapaa aivan erinomaiset, niin on mukava olla yhdessä luomassa ja miettimässä toimia, jotka auttavat ulosmittaamaan tuon potentiaalin mahdollisimman hyvin. Ja vaikka esi-isämme kehittivätkin meidän elämäämme monella tapaa helpottavan kalenterin, niin eihän meidän tarvitse sitä aina orjallisesti katsella, vaan toimia mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti riippumatta siitä mikä päivä tai vuosi sattuu olemaan gregoriaanisen kalenterin mukaan.

Oikein hyvää alkanutta vuotta ja roomalaisesta mytologiasta nimensä saanutta vuoden ensimmäistä kuukautta.

Kirjoittaja on Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen johtaja.