Anu-Riina Svenlin

Sosiaalityön yliopistonlehtori, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
Anu-Riina Svenlin katsomassa suoraan kameraan.
Julkaistu
19.2.2024

Sosiaalityö vei mennessään opiskellessani Uumajan yliopistossa sosionomiksi. Koin omakseni alan, jossa yhdistyi yhteiskunnalliset kysymykset ja ihmisten hyvinvoinnin tukeminen. Ruotsin vuosien jälkeen jatkoin opintoja maisteriksi Helsingin yliopistossa ja työskentelin vajaa kymmenen vuotta sosiaalityöntekijänä pääkaupungissamme. Paluumuutettuani Pohjanmaalle Pietarsaareen aloitin Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa yliopistonopettajana ja sillä tiellä olen edelleen. Väittelin vuonna 2020 ja pari vuotta myöhemmin siirryin kahdeksi vuodeksi tutkijatohtoriksi Uumajan yliopistoon.  

Opetan tällä hetkellä pääosin maisteriopinnoissa ja ohjaan graduja. Vastuullani on ollut pitkään lapsi- ja perhesosiaalityötä ja lastensuojelua käsittelevät opintojaksot. Olen myös tutkijana Perheen tukena – perhetyö lapsi- ja perhesosiaalityössä (PETU)- tutkimushankkeessa.

Tutkimusryhmässä ideat muuttuvat konkretiaksi

Tutkimusteemani on lasten ja perheiden tukeminen. Väitöskirjassani tarkastelin tukiperhetoimintaa, sen tavoitteita, sisältöä ja vaikutuksia ammattilaisten, tukiperheiden, lasten ja vanhempien näkökulmasta. Perhetyö on minulle uusi tutkimusaihe. PETU-hankkeessa tuotamme tietoa perhetyön nykytilanteesta sekä lasten, nuorten ja vanhempien tuen tarpeista ja perhetyössä rakentuvista relationaalisista toimijuuksista. Perhetyön tutkiminen on tärkeää, koska se on usein ensimmäinen perheelle tarjottava sosiaalipalvelu.

Parasta työssäni ovat innostavat kollegat, innokkaat opiskelijat ja yhteinen tekeminen. On hienoa olla osa tutkimusryhmää, jossa ideat muuttuvat konkretiaksi; jossa voidaan jakaa yhteisiä onnistumisia ja ratkoa välillä kinkkisiäkin tilanteita. Lähiopetuspäivät opiskelijoiden kanssa täyttyvät intensiivisistä keskusteluista, joissa parhaimmillaan yhdistyy tutkimus, teoria ja käytäntö. Sosiaalityön arki ja yhteiskunnallinen ilmapiiri tuottaa jatkuvasti uusia syötteitä, joita on tarkasteltava kriittisesti ja uteliaasti.    

Jyväskylän yliopisto mahdollistanut yliopistokeskuksen kasvun  

Jyväskylän yliopisto on kotiyliopistoni, joka tarjoaa mahdollisuudet tehdä laadukasta tutkimusta. Sosiaalityön tutkimuksella on pitkä ja vaikuttava historia Jyväskylässä eikä sen liekki ole hiipumassa. Jyväskylän ja Kokkolan kampuksella tehdään yhdessä ja erikseen tutkimusta sosiaalipalveluista läpi ihmisen elämänkaaren elinympäristön ja rakenteiden merkitystä unohtamatta. Olen myös erityisen iloinen sosiaalityön työelämäprofessuurista, johon vasta nimitettiin Minna Kivipelto. Jyväskylän yliopisto ja Keski-Suomen hyvinvointialue näyttävät esimerkkiä siitä, millaista yhteistyötä yliopisto ja hyvinvointialue voivat tehdä.  

Jyväskylän yliopisto edustaa minulle myös elävää monitieteisyyttä, jossa toivon tulevaisuudessa voivani olla osallisena ja edistäjänä. Yliopisto tarjoaa myös hyvät mahdollisuudet opettajana kehittymiseen ja opetuksen kehittämiseen.  

Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen näkökulmasta Jyväskylän yliopisto on viisas ja turvallinen isosisko, jonka tuki on merkittävää. Jyväskylän yliopisto on mahdollistanut yliopistokeskuksen kasvun ja kehittymisen. Tänä vuonna yliopistokeskus saavuttaa 20-vuoden iän ja voisin väittää, että isosisko voi olla ylpeä pikkuveljestään.