Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Järvi-Pohjanmaan alueella tehtävä kehittämistyö

tekijä: Niina Rantamäki Viimeisin muutos torstai 03. tammikuuta 2013, 10.51

Ajakohtaista

 

Neljän polven ilta palkittiin valtakunnallisessa kilpailussa!

(2.1.2013)

Vanhustyön keskusliiton Neljän polven treffit -kampanja on innostanut koko vuoden eri ikäisiä suomalaisia unohtamaan ikärajat ja ikäerottelut, tutustumaan toisiinsa sekä tekemään yhdessä erilaisia asioita. Joka puolella Suomea on aterioitu, liikuttu, musisoitu ja tarinoitu yhdessä. On havaittu, että juuri yhdessä tekeminen muuttaa tehokkaimmin asenteita myönteisiksi ja avaa silmät elämän moninaisuudelle iästä riippumatta.

Kampanjan päätösjuhlassa Helsingissä 19.12.2012 julkistettiin Neljän polven treffit -kilpailun voittajat. Kampanjavuoden ajan on ollut käynnissä kilpailu, jolla on haettu erilaisia tapoja joissa eri ikäiset toimivat yhdessä. Kilpailuun ovat voineet osallistua yhteisöt tai yksittäiset henkilöt lähettämällä kuvauksen toiminnasta tai tapahtumasta, jossa eri ikäpolvet ovat kohdanneet toisensa. Kilpailussa oli neljä sarjaa: ruoka, liikunta, kulttuuri ja muu toiminta. Kustakin sarjasta palkittiin neljä hienoa toimintaa tai tapahtumaa. Sarjojen voittajat (2 kpl) palkittiin rahapalkinnoilla ja lisäksi jaettiin kunniamainintoja.


Sarja: Neljän polven toiminta

1. sija: Säkätisäx - yhdessä kivaa! (Kannelmäen palvelutalo / Päiväkoti Vanhainen, Helsinki)

2. sija: Järvi-Pohjanmaan Neljän polven ilta (Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueen yhdistykset ja hankkeet sekä vapaa-aikatoimi / Alajärvi, Vimpeli, Soini)

Kunniamaininnat:

Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa (Palvelutalo Onnela-koti, Kajaani)

Virtapiirin ja koulun yhteistyö (Lanneveden Virtapiiri ja Lanneveden koulu, Saarijärvi)

Palkitun Neljän polven illan parissa toiminut työryhmä iloitsee, että alueellisen haastekampanjan huipennukseksi 8.11.2012 järjestetty kaikille avoin Neljän polven ilta menestyi kilpailussa ja pienillä paikkakunnilla tehty yhteistyö sai tätä kautta valtakunnallista näkyvyyttä. Suuri kiitos kaikille tapahtumassa mukanaolleille!

Neljän polven illan lisäksi haastekampanjan tiimoilta järjestettiin Järvi-Pohjanmaalla syksyn aikana monenlaista toimintaa. Eläkeliiton Alajärven ja Vimpelin yhdistykset järjestivät tapahtumia, joissa nuoret ja vanhat vaihtoivat perinnetietoa, oppivat uutta ja retkeilivät yhdessä. Järvi-Pohjanmaan vapaa-aikapalveluiden liikunnanohjaaja piti ikäihmisille tuolijumppaa Alajärvellä ja Soinissa. Jumpalle tuntui olevan kova tilaus ja siinä riittäisi työnsarkaa myös vapaaehtoistoimijoille! Alajärven Nelimartat lahjoittivat Neljän polven illan kahvilatuoton joulupakettien muodossa ikäihmisille. Samassa hengessä Neljän polven treffit- työryhmä on päättänyt käyttää kilpailusta saadut palkintorahat Järvi-Pohjanmaan perhetyön tukemiseen.

Neljän polven treffien kaltaista eri ikäisille suunnattua toimintaa kannattaa järjestää jatkossakin. Toiminta ei vaadi suuria summia rahaa vaan mielikuvitusta suunnata tapahtumat kaikkien ulottuville. Toivottavasti treffeistä saatu positiivinen palaute ja Neljän polven illan valtakunnallinen huomiointi kannustaa eri tahoja yhteistyöhön kaiken ikäisten hyväksi!

Neljän polven treffit- työryhmässä Järvi-Pohjanmaalla toimivat:

Palvelutuotannon kehittämispilotti-hanke, KAMPA-hanke, VAPA-hanke, Nelimartat, Eläkeliiton Alajärven ja Vimpelin paikallisyhdistykset, Järvi- Pohjanmaan vapaa-aikapalvelut ja Etelä- Pohjanmaan maakuntakorkeakoulu

***

Neljän polven treffit innosti sukupolvia kohtaamaan

(19.11.2012)

Neljän polven treffit on vanhustyön keskusliiton valtakunnallinen haastekampanja, jonka tarkoituksena on innostaa kaikki suomalaisia, sekä yksityishenkilöitä että yhteisöjä, järjestämään toimintaa jossa eri ikäiset ihmiset pääsevät kohtaamaan toisiaan. Toiminta voi liittyä esimerkiksi ruokaan, perinteisiin, liikuntaan tai kulttuuriin - vain mielikuvitus on rajana!

KAMPA-hanke on yhteistyössä vapaa-aikatoimen, paikallisten yhdistysten sekä muiden hankkeiden kanssa organisoinut kampanjan toteuttamista Järvi-Pohjanmaan. Alueella on järjestetty haastekampanja, jonka kautta on nostettu keskusteluun ikäpolvien välisen vuorovaikutuksen myönteisiä vaikutuksia, lisätty ja tehty näkyväksi eri ikäpolvien yhteistä toimintaa sekä luotu uusia tapahtumia teeman ympärille. Seuraavassa joitakin esimerkkejä haasteista:

 • Vimpelin eläkeliiton paikallisyhdistys on haastoi Vimpelin MLL:n esittämään koko perheen elokuvia.
 • Vanhustenviikolla 7. - 14.10.2012 järjestettiin ulkoilua vapaaehtoistyönä
 • Järvi-Pohjanmaan vapaa-aikapalvelut  tarjosi liikunnanohjaajien toimesta tuolijumppaa 10-11.10 vanhusten hoitolaitoksissa koko yhteistoiminta-alueella.
 • Alajärven Nelimartat ry vierailevat marraskuun aikana vanhusten palvelukodeissa. 
 • Alajärven Nelimartat haastoivat Alajärven MLL:n mukaan toimintaan.
 • Maakuntakorkeakoulu järjesti marraskuun alussa "Terveyttä kaiken ikää" -seminaarin aiheena Ikääntyminen ja liikunta. 
 • Eläkeliiton Vimpelin paikallisyhdistys järjesti syyslomaviikolla kaikenikäisille suunnatun Kotiseutu- ja makkaranpaistoretken. Ensin retkeläiset kävivät Nordkalkin tehtailla, sitten Fellmannin uunilla, vanhalla louhoksella ja kirkkokivellä, mistä matkaa jatkettiin makkaranpaistoon.
 • Asunto Oy Alajärven Rantapuisto järjestää kesällä 2013 haastekampanjan inspiroimana Neljän polven pihatapahtuman teemalla Tullaan tutuiksi. Tapahtumassa järjestetään erillistä ohjelmaa ja tarjoilua. Haastetaan toimintaan toinen taloyhtiö.

Kampanjan "huipennus" oli Alajärven nuorisoseurantalolla torstaina 8.11.2012 järjestetty kaikille avoin NELJÄN POLVEN ILTA. Tilaisuus kokosi ihmisiä tuvan täyteen nauttimaan eri-ikäisten esiintyjien ohjelmasta. Osallistujat viihtyivät erittäin hyvin ja saadun palautteen mukaan tapahtuma vastasi tarpeeseen kaikille avoimesta ja ilmaisesta matalan kynnyksen tapahtumasta. (Kts. Järviseutu-lehden uutinen tapahtumasta http://www.jarviseutu-lehti.fi/uutiset/online-uutiset/neljan-polven-ilta-alajarvella-1.1288103

Lisätietoa valtakunnallisesta kampanjasta www.ikapolvet.fi/haastekampanja.

 ***

Syksy on saapunut ja se näkyy myös Järvi-Pohjanmaan tapahtumakalenterissa:

(10.10.2012)

Soinilaisille nuorille suunnattu ideakilpailu on parhaillaan käynnissä ja jatkuu 14.10 saakka, ks. kilpailun mainos.

Vimpelin kylien keskusteluilta kokoaa kaikki kylien kehittämisestä ja tulevaisuudesta kiinnostuneet Jäykäntuvalle to 11.10 klo 18 alkaen, ks. tilaisuuden kutsu.

Neljän polven treffit- haastekampanja huipentuu Järvi-Pohjanmaalla kaikille avoimeen Neljän polven iltaan, jota vietetään Alajärven nuorisoseurantalolla 8.11 klo 17.30 alkaen: illan kuluessa nähdään kulttuurielämyksiä kaikista Järvi-Pohjanmaan kunnista, eri ikäisten kuntalaisten esittäminä! Ks. tilaisuuden mainos.

Tervetuloa mukaan!

 

 ***

Kehittämistyö Järvi-Pohjanmaalla jatkuu myös kesän aikana - tervetuloa mukaan!

 (31.5.2012)

Järvi-Pohjanmaalla ei vielä heittäydytä kesälaitumille, vaan suunnitelmat kesän ja syksyn tapahtumien suhteen ovat täydessä vauhdissa, alla muutamia tärkeitä päivämääriä:

Ma 11.6.2012 klo 18.30 Koivumäen entisellä koululla Alajärvellä suunnitellaan OSAAVAT KYLÄT-kesätapahtumaa, joka neljän kylän yhteisenä ponnistuksena tuo Itäiselle Alajärvelle käsityömarkkinat ja elojuhlan lauantaina 4.8.2012. Lisätietoja saatavilla tapahtuman facebook-sivuilta tai saara.perala(a)alajarvi.fi

Ti 12.6.2012 klo 13 Alajärven kaupungintalolla suunnitellaan Järvi-Pohjanmaan osallistumista valtakunnalliseen NELJÄN POLVEN TREFFIT-haastekampanjaan. Mukaan ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet yksilöt ja yhteisöt! Lisätietoja kampanjan www-sivuilta ja paikallistasolla: Projektipäällikkö Marja-Liisa Vainionpää, marja-liisa.vainionpaa(a)vimpeli.fi

Ke 13.6.2012 klo 19 Soinin Osuuspankin neuvottelutilassa kokoonnutaan pohtimaan soinilaisille nuorille suunnatun ideakilpailun järjestämistä vielä tälle kesälle. Koollekutsujana Soinin MTK, kaikki kiinnostuneet tervetuloa mukaan rakentamaan nuorille mahdollisuuksia kehittää omaa pitäjää! Lisätietoja: Soinin MTK:n vpj Jukka Soidinmäki, jukka.soidinmaki(a)elisanet.fi

KAMPA-hanke on mukana seuraavissa Järvi-Pohjanmaan kesätapahtumissa:

Su 8.7.2012 vietetään Alajärven Luoma-ahon kylällä "Kyllä maalla on mukavaa- KYLÄ maalla on MUKAVA"-tapahtumaa, jonka ohjelmassa on otettu erityisesti lapset huomioon, mutta aikuisillekin on luvassa monenlaista nähtävää ja koettavaa sekä tietoa maalla asumisen parhaista puolista. Luoma-aho haastaa tapahtuman yhteydessä muut kylät perinteiseen kottikärry-kilpailuun, nyt kipin kapin joukkueita kasaamaan!
Ohjelma tarkentuu piakkoin ja se päivitetään myös tänne.

La 4.8.2012 OSAAVAT KYLÄT- kesätapahtuma kerää väen Itäiselle Alajärvelle! Koivumäen, Uusikylän ja Möksyn kylät järjestävät yhteisvoimin kaikille avoimen, koko perheen elämyspäivän! Klo 12-16 Koivumäen koulun pihapiirissä paikalliset taitajat ja harrastajat esittelevät tuotoksiaan käsityömarkkinoilla, mukana myös järeämpää käsityötä erilaisten ajopelien merkeissä. Päivän aikana osallistujat pääsevät myös itse kehittämään kädentaitojaan työpajoissa, joissa mm. tuunataan romuja ja tehdään mehiläisvahakynttilöitä. Klo 13 koululla alkaa yhteinen Elojuhla, luvassa musiikkia ja paikallisvoimin toteutettu näytelmä juhlapuheita unohtamatta. Tapahtuma näyttää, miten monenlaista osaamista löytyy lähinurkilta,kun laitetaan yhdessä hihat heilumaan! Tervetuloa mukaan nauttimaan maaseudun yhteisöllisyydestä kauempaakin!

SEURAA JÄRVI-POHJANMAAN KAMPA-HANKKEEN UUSIMPIA KÄÄNTEITÄ HANKKEEN FACEBOOK-SIVUILLA 

***

Lisätietoa Järvi-Pohjanmaan kehittämistyöstä

1.Tarkennetut kehittämistarpeet 

2. Kehittämisen painopistealueet

3.Yhteistiedot

4.Toimintaympäristön esittely

Tarkennetut kehittämistarpeet: 

Kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien lisääminen yhteistoiminta-alueella:

 • avoimet keskustelutilaisuudet (hyvinvointipalveluista)
 • osallisuuteen pyrkivän työkulttuurin tukeminen yhteistoiminta-alueella
 • kylien elinvoimaisuuden säilyttäminen ja kylien ja kunnan vuorovaikutuksen lisääminen
 • tiedotuksen lisääminen

 Yhteisöllisestä toiminnasta tukea lasten ja nuorten hyvinvoinnille:

 • monialainen yhteistyö eri toimijoiden (yhdistykset) ja hankkeiden kesken (sivistys+vapaa-aika+perusturva-sektorilla)
 • vanhempien, ikääntyneiden ja kylien kokonaisvaltainen tuki lasten ja nuorten koulutyölle sekä vapaa-aikaan (ongelmien ennaltaehkäisy)

 

Kehittämisen painopistealueet:

1. Kansalaisfoormit

Jokaisessa yhteistoiminta-alueen kunnassa pidetään hankkeen toiminta-aikana vähintään yksi kaikille avoin kansalaisfoorumi, joka voi linkittyä myös jonkin muun tahon järjestämään avoimeen tilaisuuteen. Hanke kuulostelee kaiken aikaa herkällä korvalla kuntalaisten ideoita ja näkemyksiä osallistumis-ja vaikuttamismahdollisuuksien kehittämisen suhteen ja antaa tukensa ideoiden eteenpäin viemiseksi.

 2. Kuntien ja kyläyhdistysten yhteistyö

Jokaisessa kunnassa pidetään kunnan ja kyläyhdistysten yhteinen palaveri, jossa kuullaan eri osapuolten mietteitä ja luodaan pohjaa keskinäiselle yhteistyölle sekä esimerkiksi yhdistysten kanssa toimimiselle (esim. 4H:n nuoret kyliin järjestämään tapahtumia). Palavereista on tavoitteena tehdä vuotuinen perinne, isännöivä taho voisi kunnan jälkeen olla vaihtuva kyläyhdistys.

3. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukeminen

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen perustetaan monialainen asiaa käsittelevä yhteistyöryhmä. Tavoitteena on kehittää lasten ja nuorten kanssa toimivien tahojen tueksi käyttökelpoisia malleja, joilla ennaltaehkäistäisiin lasten ja nuorten ongelmia, kuten syrjäytymistä, oppimisvaikeuksia ja terveydellisiä ongelmia. Tarkasteltavia malleja olisivat mm. koulumummo- ja pappa toiminta (pieni opas, tukiryhmä), toiminnalliset vanhempainillat, vanhempainkahvila sekä koko kylä kasvattaa- malli. Erilaista yhteisöllistä tukitoimintaa on olemassa, mutta se jakautuu epätasaisesti eikä ympäröivän yhteisön potentiaalia osata hyödyntää. Pienillä toimilla ja yhteisellä välittämisellä voitaisiin kuitenkin ehkäistä ongelmia ennen kuin ne pääsevät leviämään.

Yhteystiedot:

Järvi-Pohjanmaan alueellisena kehittäjänä toimii Saara Perälä, jonka työskentelypiste sijaitsee Alajärvellä. Saaran yhteystiedot ovat saara.perala(a)alajarvi.fi. ja puh. 0400 157 199.

Toimintaympäristön esittely:

Vuonna 2009 perustetun Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueen muodostavat Alajärven kaupunki (johon Lehtimäen kunta liittyi 2009) sekä Vimpelin ja Soinin kunnat. Kuntien yhteenlaskettu väestömäärä on vajaat 16 500. Kuntien elinkeinoelämää leimaa valtakunnallisessa vertailussa alkutuotannon ja jalostuksen suhteellisesti suurempi osuus verrattuna palveluelinkeinoon. Luonteeltaan Järvi-Pohjanmaa edustaakin ilmeistä ydinmaaseutua.   

Järvi-Pohjanmaalla kunnat ovat siirtäneet kaikkien kunnallisten palvelujen tuottamisen yhteislautakunnille, jotka on sijoitettu eri kuntien organisaatioihin. Sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava peruspalvelulautakunta toimii Alajärven kunnan organisaatiossa hallinnoiden noin 60 prosenttia yhteistoiminta-alueen kuntien rahoista. Lautakunta toimii palvelujen osalta sekä tilaajana että tuottajana. Kunnat sinällään toimivat edelleen itsenäisinä ja niillä on mm. omat valtuustot, hallitukset, tarkastuslautakunnat ja vaalitoimielimet.  Kaikkien kuntien alueella (mukaan lukien Lehtimäki) toimivat sekä sosiaali- että terveydenhuollon toimipisteet, joissa on saatavilla niin lääkärin, hammaslääkärin, neuvolan kuin sosiaalityön palvelut.

Jaa |