Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Pajojen kuvaukset

tekijä: Jenna Korkiakoski Viimeisin muutos tiistai 18. huhtikuuta 2017, 20.07
 • Kamerakynäpedagogiikka-paja.

Videokamera on uusi kynä. Sillä kirjoitetaan tarinoita ja kerrotaan todellisuudesta. Nykyään melkein jokaisella oppilaalla on taskussaan kännykkäkamera, jolla kuvataan vapaa-ajalla ja välillä koulussakin. Kamerakynän pedagogiikka käyttää videokameraa kynän kaltaisena monipuolisena ja helppona oppimisen välineenä. Kamerakynällä ilmaistaan tavallisen kynän tavoin ajatuksia ja jäsennetään todellisuutta.

Kuvaaminen on pohjimmiltaan hyvin yksinkertaista: otetaan kamera ja näytetään sillä asioita. Koulussa kamerakynällä voi tehdä mitä vain: tutkia, tarkkailla, tallentaa, toistaa, sanoa, kirjoittaa ja koostaa. Käytännössä se voi tarkoittaa esimerkiksi lähiympäristön tutkimista. Biologian tunnilla lähdetään kuvaamaan eläimiä ja eläinten jälkiä lähimetsään. Historiaa opitaan kuvittelemalla ja kuvittamalla lähiympäristön muutoksia. Koulun asioihin vaikutetaan kuvaamalla videomielipidekirjoituksia! Videoita ei tarvitse erikseen editoida, vaan ne voidaan katsoa heti -yhdessä koko luokan, pienryhmän tai työparin kanssa.

Oppiminen on motivoivaa ja hauskaa!

 • Move! -paja

Tiesitkö, että sinä opettajana vaikutat lasten ja nuorten fyysiseen toimintakyvyn kehittämiseen? Kaikki 5-luokkalaiset suorittavat Move! -mittauksen opetussuunnitelman mukaisesti. Mittaus antaa tietoa oppilaalle hänen fyysisestä kunnostaan ja tukee lasta ymmärtämään fyysisen toimintakyvyn yhteyden terveyteen ja päivittäiseen hyvinvointiin.

Pajassa pääset kokeilemaan ja testaamaan, miten liikkeet suoritetaan oikeaoppisesti. Pajassa saat myös työkaluja siitä, kuinka edistät oppilaan liikunnallista elämäntapaa.

Mittaukset suoritetaan sisä- ja ulkotiloissa, joten huomioithan tämän vaatetuksessasi.

 • Storyline -paja

Storyline -menetelmän avulla sukelletaan kohti oppiainerajat rikkovaa, tavoitteellista, mielikuvitusta kehittävää, yhteisöllistä ja eläytyvää oppimista. Pajassa päästään kuulemaan menetelmää monin tavoin omassa työssään soveltaneen Ilona Leimun kokemuksia ja näkemyksiä tämän tarinallisen ja osallistavan menetelmän käytöstä kouluopetuksessa. Tämän menetelmän mahdollisuuksista on vaikea olla innostumatta!

 • Satuhieronta-paja

  Tässä pajassa opit helpon tavan rauhoittaa tunnelmaa luokassa hieronnan avulla. Pajan tavoitteena on päästä kokeilemaan Satuhierontaa Merirosvolaiva-tarinan muodossa. Jokainen osallistuja pääsee kokemaan hieronnan vaikutuksen omaan hyvinvointiinsa.
 • Vaaratonta vauhtia -paja

  Pajassa kerrotaan yleistietoa ADHD:sta sekä opettajalle vinkkejä ADHD-lapsen kanssa toimimiseen. Opettaja saa esimerkiksi tietoa siitä, kuinka lisätä työrauhaa ja keskittymistä oppimiseen toiminnallisuuden kautta. Luennoitsijana Katja Suni, ADHD-liitto.
 • Mahdollisuuksien maailmat -paja

  Paja antaa opettajille yleistietoa autistisista- ja asperger-oppilaista sekä ohjeita oppilaiden kohtaamiseen ja keinoja heidän vahvuuksiensa hyödyntämiseen oppimisessa.Luennoitsijana Marjo Häyry, järjestösuunnittelija, Autismi- ja Aspergerliitto.
 • Draamapaja - luovia harjoituksia koulukäyttöön

  Draamapajassa saat työkaluja opetuksesi elämöittämiseen. Heittäydy mukaan improvisoinnin ja draaman maailmaan ja anna mennä! Helposti lähestyttäviä ja toteutettavia, luovia harjoituksia koulukäyttöön.
 • Elämästä ilmiöön -paja

  Ilmiö on itse koettu, elämässä ja arjessa merkityksellinen, ajankohtainen, kokemusmaailmaa avartava, konkreettinen ja kokonaisvaltainen. Innostu ilmiöstä, tutki tapauksia! Käytännön ideoita ja toimintamalleja.
 • Kohtaamisen voima -paja

  Milloin lapsi voi psyykkisesti hyvin ja miten hänen psyykkistä hyvinvointiaan voidaan tukea? Psykologian tohtori Virpi-Liisa Kykyrin luennolta löydät ammennettavaa käytännön luokkatyöskentelyyn!
 • Aistit avoinna luontoon - kohteena lintutorni

  Kuuntele, katsele, haista, maista ja tunne kevään tulo lintujen bongauksen lomassa. Toivomme sään suosivan meitä, mutta suosittelemme silti varautumista sään mukaiseen pukeutumiseen. 
 • Opehuone - no silence please

  Vaihtuvan puheenjohtajan isännöimä keskustelu eri teemojen ympärillä. Tule ja kesustele, kysele ja ihmettele! 1. Paja: Opettajuus voimauttaa, puheenjohtajina Mäntykankaan koulun rehtori Tuija Kainu ja luokanopettaja Johanna Melender. 2. Paja: Samanaikaisopettajuus mahdollisuutena, puheenjohtajina luokanopettajat Hanna Koski-Vähälä ja Teija Vanhakangas. 3. Paja: Elämäntapana Storyline, puheenjohtajana luokanopettajana Ilona Leimu. 4. Paja: Sivistysjohtajan kyselytunti, puheenjohtajana Peter Johnson.
 • Ukulele-paja

  Ideoita ja osaamista ukulelella musisointiin. Ukulelen alkeita kaikille ikäryhmille.
 • Yhteistoiminnallisuus alkuopetuksessa -paja

  Tule tapaamaan, kesustelemaan, kokemaan ja oppimaan, miten yhteistoiminnallisuus rakentuu toimintakulttuuriksi alkuopetuksessa. Pajassa kuulet, miten luokanopettaja Johanna Melenderin luokassa toimitaan.
 • Seksuaalikasvatus alakoulussa - ajatuksia ja ideoita opettajalle

  Luennoitsijana Seksuaali- ja parisuhdeneuvoja Mari Huistinoja, Iloseksi.
 • Hijaisuuden äänimaisema (non-stop, auki koko messujen ajan)

  Hengähdä hetki omien ajatustesi parissa luonnon sulosointuja kuunnellen ja pajojen antia sulatellen.
Jaa |