Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Anders Chydeniuksen kootut teokset

tekijä: Pertti Hyttinen Viimeisin muutos maanantai 15. elokuuta 2016, 14.51

Tee nyt edullinen ennakkotilaus!

Kootut teokset 1

Hankkeen tarkoituksena on julkaista vuosina 2006-2016 koko Anders Chydeniuksen tuotanto (n. 2500 sivua) tieteellisesti toimitettuna ja kommentoituna sekä alkukielellä ruotsiksi että suomenkielisenä käännöksenä. Lisäksi julkaistaan laaja englanninkielinen valikoima. Tuloksena on kaikkiaan 11 nidettä, minkä lisäksi koko aineisto julkaistaan myöhemmin myös sähköisesti.

Chydeniuksen tuotantoa ei tällä hetkellä ole käytännössä saatavissa alkukielellä, eivätkä olemassa olevat suomennokset vastaa nykyajan vaatimuksia. Englanniksi on tätä ennen julkaistu vain yksi kirjoitus. Julkaisuhanke tuo merkittävän lisän kansalliskirjallisuuteemme. Kyse ei ole pelkästään historiallisista dokumenteista, vaan myös tämän päivän yhteiskuntaa koskettavista puheenvuoroista.

Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Anders Chydenius-säätiö, Chydenius-Instituutin Kannatusyhdistys ry. sekä Jyväskylän yliopisto/Kokkolan yliopistokeskus Chydenius, jossa työn käytännön suoritus tapahtuu. Hanke työllistää päätoimisesti kaksi henkilöä, minkä lisäksi ostetaan käännös- ja asiantuntijapalveluita.

Toimituskunnan puheenjohtaja on emerituspiispa, Chydenius-säätiön puheenjohtaja Gustav Björkstrand, ja siihen kuuluvat professori Jari Ojala (Jyväskylän yliopisto), emeritusprofessorit Bo Lindberg ja Juha Manninen sekä dosentti Henrik Knif (Svenska litteratursällskapet). Hankkeen toteutusta seuraa ohjausryhmä, jossa on hankeosapuolten ja rahoittajien edustus.

Tutkimuskahvit 15042015

Hankkeen kokonaiskustannuksiksi on arvioitu 1 615 800 euroa. Opetusministeriö rahoittanut hanketta 545 000 eurolla. Muita rahoittajia ovat Kokkolan kaupunki, Suomen Pankki, Svenska kulturfonden, Alfred Kordelinin säätiö, Konstsamfundet, Keski-Pohjanmaan kulttuurirahasto, Otto A. Malms Donationsfond, Svenska folkskolans vänner, Stiftelsen Kulturfonden för Gamlakarleby, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Riksbankens Jubileumsfond (Ruotsi), Kungliga Vitterhetsakademien (Ruotsi) sekä yksityiset yritykset.

Lataa Koottujen teosten esite (pdf).

Tämänhetkisen suunnitelman mukaan kaikki osat ilmestyvät vuoden 2016 syksyyn mennessä.

Osien sisältö on seuraava:

Anders Chydenius Kootut teokset 1: 1751–65 (ilmestynyt)
Anders Chydenius Kootut teokset 2: 1765–76 (ilmestynyt)
Anders Chydenius Kootut teokset 3: 1777–1803 (ilmestynyt)
Anders Chydenius Kootut teokset 4: Saarnat kymmenestä käskystä 1781–82 (ilmestynyt)
Anders Chydenius Kootut teokset 5: Uskonnolliset kirjoitukset 1775–93 (arvioitu ilmestymisaika 9/2016)

The Selected Works of Anders Chydenius, kansiHankkeen ensimmäisenä julkaisuna ilmestyi syyskuussa 2011 englantilaisen Routledgen kustantama Anticipating The Wealth of Nations: The Selected Works of Anders Chydenius, 1729–1803, joka sisältää englanniksi käännettynä yksitoista Chydeniuksen keskeisintä tekstiä. Ne on alkukielestä kääntänyt Peter C. Hogg. Kunkin tekstin taustoja esitellään professori Lars Magnussonin (Uppsalan yliopisto) kirjoittamissa kommentaareissa, minkä lisäksi teos sisältää Magnussonin laatiman laajan johdatuksen Chydeniuksen elämään ja aikakauteen.

Lisätietoja:
tutkija Maren Jonasson
tutkimusamanuenssi Pertti Hyttinen

Anticipating The Wealth of Nations: The Selected Works of Anders Chydenius, 1729–1803
Routledgen sivuilla.

Lisää Chydeniuksesta:
Anders Chydenius -säätiö

Jaa |