Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Greenhouse - energiatehokas kasvihuone

tekijä: Ilkka Kivelä Viimeisin muutos keskiviikko 07. toukokuuta 2014, 12.20

Greenhouse-projektin tavoitteena on energiatehokkuuden lisääminen ja uusiutuvan energian käytön edistäminen erityisesti kasvihuonesovelluksissa. Hankkeessa toteutetaan "pilottina" energiaomavarainen kasvihuone, jossa lämmitysenergiaa tuotetaan biomassasta kaasutusprosessin kautta, jossa voidaan käyttää raaka-aineena kasvihuoneessa syntyvää orgaanista jätettä yhdessä puuhakkeen kanssa.

Lämmöntuotannon lisäksi kaasuttamalla voidaan tuottaa myös kasvihuoneen tarvitsema käyttösähkö korkealla hyötysuhteella. Lisäksi kasvihuoneen tarvitsema hiilidioksidilisä (hiilidioksidilannoitus) saadaan erottamalla puukaasusta hiilidioksidi. Jäljelle jäävä energiaintensiivinen tuote kaasu johdetaan poltettavaksi ja sitä kautta lämmön- ja sähköntuotantoon. Koska hiilidioksidipitoisuus tuotekaasussa voi olla jopa 60 %, sen poistaminen parantaa tuotekaasun energiasisältöä ja laitoksen hyötysuhdetta sekä mahdollistaa pienempien laitteistojen käytön.

Kasvihuoneessa kasvun kannalta keskeisten parametrien (kuten valoisuus, kosteus, lämpötila ja kaasukehän koostumus) vaikutusta tarkkaillaan jatkuvatoimisesti langattoman sensoriverkon avulla. Sensoriverkon laitteet ovat paristokäyttöisiä (suurin osa) ja ne voidaan helposti integroida valmiiseen ympäristöön. Pienet ja edulliset laitteet mahdollistavat rikkaat ja monipuoliset mittaukset eri osista kasvihuonetta. Anturiverkon tuottamien mittaustietojen perusteella voidaan tehdä älykästä ohjausta ainakin lämmityksen, valaistuksen ja ilmanvaihdon osalta ja näin päästään entistä kustannustehokkaampaan kasvin tuotantoon.

Projekti toteutetaan yhteistyössä Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen informaatioteknologian yksikön ja kemian yksikön kanssa.

Projektiuutinen Keski-Pohjanmaan Yrittäjät-lehdessä

Projektiuutinen YLE Keski-Pohjanmaan sivuilla

Langaton teknologia viilaa kasvihuoneisiin ihanneolosuhteet

 

Lisätietoja

Ilkka Kivelä
Projektipäällikkö
040-7710482
ilkka.kivela@chydenius.fi

 

Vipuvoimaa EU:sta -logoEu aluekehitysrahastokosekItulogo.gif

gasek_logo_rgb3ID427.jpgPohjanmaan-ELYkauppapuutarha.png

Jaa |
kuuluu seuraaviin kategorioihin: , , , , ,