Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Voiko ihminen nähdä omat aivonsa?

tekijä: Päivi Vuorio Viimeisin muutos maanantai 25. helmikuuta 2013, 11.05

Juttu julkaistu Tiedonjyvä-lehdessä

Lasten yliopistossa luennoineet yliopistokeskuksen opettajat ja tutkijat joutuivat vastaamaan kekseliäämpiään ja oivaltavampiin kysymyksiin kuin jokapäiväisessä työssään. Erityisesti aivojen toiminnasta puhunutta professori Juha Hakalaa pommitettiin hankalilla ongelmilla: Näkeekö ihminen omat aivonsa, jos hänen silmänsä muljahtavat nurin? Mitä tapahtuu, jos ihmiselle vaihdetaan koiran aivot, alkaako ihminen haukkua? Onko ihmisen aivoissa sähköä?

Kevään neljä lasten yliopisto –luentoa houkuttelivat jopa odotettua suuremman osallistujamäärän. Yliopistokeskuksen Ulappa-saliin onnistuttiin ahtamaan toista sataa istumapaikkaa, mutta kaikki tieteestä kiinnostuneet lapset eivät pettymyksekseen silti mahtuneet mukaan.

Lasten yliopiston luentojen aiheet poimittiin yliopistokeskuksessa edustettuina olevilta tieteenaloilta. Ensimmäisellä jaksolla professori Ulla Lassi johdatteli viiden assistenttinsa avustuksella kuulijoitaan kemian ihmeelliseen maailmaan. Juha Hakalan kasvatustieteellisen luennon jälkeen jatkettiin

Luentojen sisältöihin voi palata lasten yliopiston www-sivuilla, jotka ovat osa Keskipohjanmaa-lehden lapsille suunnattuja Gepardi-sivuja. Esimerkiksi Ulla Lassin tutkimusryhmineen esittelemiä kemiallisia taikatemppuja voi kokeilla myös kotona, sillä luennoilla tehdyt kokeet ohjeineen on julkaistu www-sivuilla.

Jaa |