Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Tiedettä tenaville

tekijä: Päivi Vuorio Viimeisin muutos perjantai 22. helmikuuta 2013, 15.52

Juttu julkaistu Universitas Chydenius-lehdessä 1/2009

Yliopistokeskus tarjoaa tiedeluentoja lapsille

Keski-Pohjanmaan lasten yliopisto käynnistyy helmikuun alussa kemiallisilla taikatempuilla, joita esittää Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen kemian professori Ulla Lassi. Kuukauden välein kevään aikana toistuva luentosarja on tarkoitettu 7-12 –vuotiaille lapsille. Lasten yliopistossa vanhemmat jätetään luentosalin ulkopuolelle.

Lasten yliopiston idean nosti esille erityisopettaja Sari Puutio, joka oli keksinyt ajatuksen vastaavasta Saksassa toteutetusta hankkeesta. Saksassa luennot toteutettiin yliopiston ja sanomalehden yhteistyössä, ja Keski-Pohjanmaallakin lasten yliopiston suunnittelussa on ollut mukana Keskipohjanmaa –lehti. Kun Puutio etsi lisää taustatietoja aiheesta, hän havaitsi, että Suomessakin on jo aiemmin järjestetty yksi lasten yliopisto –luentosarja Turussa.

Puutio uskoo, että tiedeluennoille löytyy kuulijoita.

-  Luotan siihen, että kun tarjolla on niin paljon viihdettä, tiede erilaisena vaihtoehtona kiinnostaa.  Vanhemmat haluavat tarjota lapsilleen elämyksiä. Tietenkin voi kysyä, että avataanko yliopistomaailma lapsille liian varhain kuten muukin aikuisten maailma. Luennot kuitenkin esitetään lasten kielellä.

Turussa hyvää palautetta

Turun yliopisto järjesti ensimmäisen lasten yliopisto –luentosarjan keväällä 2008, ja luennot jatkuvat tänä keväänä. Luennot saivat innostuneen vastaanoton ja niille osallistui keskimäärin 450 lasta.

Viestintäjohtaja Maija Palonheimo kertoo lasten yliopiston olleen harvinainen hanke, koska siitä ei saatu lainkaan kielteistä palautetta.

- Luentosarjasta tuli suorastaan ylistävää palautetta ja luentoja toivottiin lisää. Myös yliopiston puolella luentosarja otettiin hämmästyttävän positiivisesti vastaan.

Lasten yliopisto edusti monipuolisesti Turun yliopiston aloja: luentoja kuultiin professoreiden luennot bakteerien elämästä, avaruudesta ja tähdistä, Kalevalan Sammon tarinasta sekä Turun palosta. Luentosarjan oheisohjelmana järjestettiin kesällä tiedeleirejä Seilin saaressa, jossa lapset pääsivät osallistumaan tutkimuksen tekemiseen Saaristomeren tutkimuslaitoksessa ja tutustumaan saaren historiaan.

Kokkolassa lasten yliopisto lähtee liikkeelle neljällä luennolla, joiden aiheet on valikoitu yliopistokeskuksessa edustettuina olevilta aloilta. Tarjolla on kemiaa, kasvatustiedettä, maantiedettä ja tietotekniikkaa. Luennoitsijat ovat yliopistokeskuksen opettajia ja tutkijoita. Vajaan tunnin kestävien luentojen aikana vanhemmat voivat tutustua yliopistokeskuksen toimintaan ja tiloihin sekä nauttia kahvitarjoilusta. Jotta luentosali ei kävisi liian ahtaaksi, luennoille pitää ilmoittautua etukäteen.

Jaa |