Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Tervetuloa lasten yliopistoon

tekijä: Päivi Vuorio Viimeisin muutos perjantai 22. helmikuuta 2013, 15.48

Lasten yliopiston rehtori toivottaa lapset tervetulleiksiLasten yliopiston rehtorin tervetulotoivotus 2010

Arvoisat tytöt ja pojat, hyvät lasten yliopiston opiskelijat!

Oikein hyvää keskitalvea teille kaikille! Tämä on ollut hieno talvi. Meillä on kasapäin lunta ja meillä on paukkupakkasia, mutta mikä parasta, meillä on jälleen myös Lasten yliopisto!

Lasten yliopisto nimittäin avaa ovensa helmikuussa. Muistithan, että Lasten yliopisto on tarkoitettu juuri sinulle – nimittäin, jos olet 7-12–vuotias alakoululainen. Lasten yliopistoon eivät pääse vanhempasi, eivät yläkoululaiset, eivätkä edes isovanhempasi, vaikka he kaikki taatusti sinne haluaisivat.

Siihen on yksi syy: elämässä ei voi saada kaikkea.

Lasten yliopisto ei aloita toimintaansa vielä tänään, mutta tänään kerromme, mitä on luvassa. Jos olit mukana viime talvena, muistat, millaista siellä oli. Nyt on luvassa taatusti yhtä hauskoja ja opettavaisia hetkiä, mutta kuitenkin vähän erilaista.

Lasten yliopistossa opetetaan talven ja kevään aikana neljänä päivänä. Kerran kuussa pidetään yksi huiman kiinnostava luento. Kuten muistat, yliopistossa oppitunteja sanotaan luennoiksi. Luennolla yliopiston opettaja puhuu ja opiskelijat kuuntelevat korvat hörössä. Yliopistossa oppilaita sanotaan opiskelijoiksi. Yksi luento kestää alle tunnin.

Lasten yliopiston luennot ovat vähän erilaisia kuin aikuisten yliopistossa. Voit päästä kokeilemaan tutkijoiden mittausvempeleitä, tai vaikkapa robotteja (se on aivan totta!). Myös erilaisia kuvia katsellaan enemmän kuin aikuisten yliopistossa.

Yliopistossa pitää tietenkin osata käyttäytyä, kuten koulussa aina. Luennolla saa kyllä kysyä ja puhua, mutta ei koskaan yhtä aikaa. Jos kaikki puhua pälpättävät miten sattuu, opettajalla menee helposti ajatukset sekaisin ja hän saattaa tulla epätoivoiseksi ja kävellä kotiin. Yliopistojen opettajat näet ovat paljon hajamielisempiä kuin teidän opettajanne.

Arvoisat lapset, me Lasten yliopiston opettajat olemme tehneet kovasti töitä saadaksemme teidät mukaan. Ilmoittauduthan mukaan! Me lupaamme kertoa tällä sivulla kuvatuista tutkimusasioistamme hauskalla tavalla. Me lupaamme kertoa niistä niin, että varmasti ymmärrät, mitä me puhumme. Ja samalla opit uutta!

Kun tulet, saat oman hienon opintokirjan. Jokaisesta luennosta annamme upean leiman opintokirjaasi!

Tervetuloa!

Juha Hakala
Professori
Lasten yliopiston rehtori

Jaa |