Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Tervetuloa lasten yliopiston lukuvuoteen 2014

tekijä: Päivi Vuorio Viimeisin muutos keskiviikko 22. tammikuuta 2014, 10.39
Lasten yliopiston rehtorin tervehdys

Tervetuloa Lasten yliopistoon!

Arvaa, voiko ihminen saada laulamalla lasin rikki? Entä, millainen ihminen tutkii työkseen ojan pohjalta löytyneitä ruukun sirpaleita? Miksi hän niin tekee?

Monet meistä meinaavat eksyä jo takapihalle, mutta miten kummassa linnut osaavat lentää Afrikasta asti Suomeen, jopa ihan saman räystään alle?

Tämä kaikki ja vähän muutakin kerrotaan helmikuussa lukukautensa aloittavassa Lasten yliopistossa.

Ai, että mikä on Lasten yliopisto? Lasten yliopistossa opitaan monia mielenkiintoisia ja hyödyllisiä asioita, mutta parasta on se, että siellä on myös huiman hauskaa.

Se tosin on harmi, että kaikki eivät pääse mukaan.

Lasten yliopistoon eivät pääse vanhempasi, eivätkä sinne pääse yläkoulussa olevat sisaruksesi. Edes innokasta mummoasi ei lasketa sisään.

Mukaan pääsevät vain ne, jotka ovat alakoulussa 1-6–luokilla. Jos Sinä olet jollakin luokalla alakoulussa, ilmoittaudu ihmeessä Lasten yliopistoon!

 

Lasten yliopistossa opetetaan talven ja kevään aikana neljänä lauantaipäivänä. Kerran kuussa pidetään yksi huiman kiinnostava ja opettavainen luento.

”Luento” on vähän kummallinen sana, mutta se tarkoittaa melkein samaa kuin ”oppitunti”. Luennolla yliopiston opettaja puhuu ja muut kuuntelevat korvat hörössä. Yliopistossa oppilaita sanotaan opiskelijoiksi. Yksi luento kestää alle tunnin.

Ensimmäisellä luennolla pääset kuulemaan mielenkiintoisia asioita musiikista. Musiikin luento pidetään Pietarsaaressa. Kolme muuta luentoa pidetään Kokkolassa.

Musiikin luennon jälkeen vuorossa ovat historian tutkija ja biologi. Kevään viimeisellä luennolla opettaa kauppatieteilijä.

Sinä tiedät, että kaverit ovat mukavia ja tärkeitä, mutta tiesitkö, että ilman kavereita ja hyvää yhteistyötä maailmassa ei olisi koskaan tehty oikein suuria asioita — vaikkapa sitä 800 metrin korkuista taloa, joka valmistui viime syksynä Dubaihin.

 

Lasten yliopistoon tulee aina uusia opiskelijoita. Siksi on hyvä tietää, miten yliopistossa käyttäydytään. Jos teet niin kuin koulussa on neuvottu, kaikki sujuu kuin rasvattu.

Yliopiston oppituntia sanotaan luennoksi. Yksi luento kestää siinä tunnin. Luennolla saa vähän puhuakin, mutta vain, jos on ensin viitannut ja saanut luvan.

Jos kaikki puhua pälpättävät miten sattuu, opettajalla menee helposti ajatukset sekaisin. Yliopistojen opettajat näet ovat paljon hajamielisempiä kuin teidän opettajanne.

Ilmoittauduthan mukaan! Me lasten yliopiston opettajat lupaamme kertoa tutkimistamme ihmeellisistä asioista niin, että varmasti ymmärrät, mitä me puhumme. Ja samalla opit paljon uutta!

Kun tulet, saat oman opintokirjan. Jokaisesta luennosta annamme myös leiman opintokirjaasi!

 

Tervetuloa!

Juha Hakala
Professori
Lasten yliopiston rehtori

Jaa |