Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Lainauspalvelut

tekijä: paivi_vuorio — Viimeisin muutos keskiviikko 19. elokuuta 2015, 10.13

Kirjasto on julkinen, joten lainaajan ei tarvitse olla yliopistokeskuksen opiskelija.

Kirjat ja lehdet ovat kahden viikon laina-ajalla. Opinnäytteitä ja käsikirjastokirjoja saa vain sopimuksen mukaan yölainaksi.

Henkilökunnan on mahdollista saada pidennettyjä laina-aikoja, esimerkiksi tarvittaessa kirjaa kurssin vetämiseen ja tenttikysymysten tekoon. Henkilökunnan käyttöön tarkoitetut kirjat tilataan myös kirjaston kautta ja laitetaan kirjaston tietokantaan.

Kirjaston asiakasrekisteri on yhteinen Jyväskylän yliopiston kirjaston kanssa. Kokkolan kaupunginkirjaston tai koulutuskirjaston kortit eivät siis toimi Chydeniuksen kirjastossa. Olemassa olevasta korkeakoulukirjaston kortista voidaan kuitenkin tallentaa viivakoodi asiakastietoihisi, jonka jälkeen voit käyttää sitä kirjastokorttina meilläkin. Chydeniuksen kirjastossa tehdyllä kortilla voit asioida myös Jyväskylässä yliopistokampuksen kirjastoissa.

Kokoelmat

Kirjaston kirjat on luetteloitu Jyväskylän yliopiston kirjastoluetteloon JYKDOKiin. Tietokanta sisältää kaikki Jyväskylän yliopiston kirjaston kirjat. Kokkolassa sijaitsevat kirjat tunnistaa Jykdokin sijaintitiedoista. Huomaa, että pääkirjasto Jykdokissa viittaa Jyväskylän yliopiston pääkirjastoon, ei Kokkolan kaupunginkirjastoon.

Opinnäytteet

Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa valmistuneita pro gradu -tutkielmia voi käydä lukemassa paikan päällä. Myös Keski-Pohjanmaan kulttuurirahasto on luovuttanut yliopistokeskuksen säilytettäväksi sellaiset tutkielmat, joihin kulttuurirahasto on myöntänyt apurahan. Lisäksi kirjastolle on lahjoitettu joitakin tutkielmia.

Opinnäytteitä saa vain yölainaan sopimuksen mukaan. Kaukopalvelukirjastoille niitä lähetetään lukusalilainaksi kahden viikon laina-ajalla.

Palautus

Kirjaston ollessa suljettuna palautuksia voi jättää palautuslaatikkoon. Palautuslaatikko sijaitsee ulkona, yliopistokeskusrakennuksen länsipäädyssä olevan sivuoven vieressä. Myös ensimmäisen kerroksen infoon voi jättää kirjapalautuksia.

Palautukset voi tehdä myös postitse osoitteeseen:

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
Kirjasto
PL 567
67701 Kokkola

Lähestyvistä eräpäivistä ja erääntyneistä lainoista lähetetään sähköpostitse muistutus asiakasrekisterissä olevaan sähköpostiosoitteeseesi. Pidä siis huoli, että kirjastolla oleva osoite on ajan tasalla! Pidä kaikesta huolimatta itsekin lukua eräpäivistä, siltä varalta että muistutusviesti ei tulisikaan perille.

Myöhästyneistä lainoista sakotetaan 0,30e / laina / päivä. Jos sakkoja kertyy yli 10 euroa, tai yksikin kirja on myöhässä yli 2 viikkoa, seurauksena on lainakielto. Lainakielto purkaantuu vasta kun kaikki sakot on maksettu ja myöhästyneet lainat palautettu. Jos laina on päässyt katoamaan kokonaan, se toivotaan ensisijaisesti korvattavan hankkimalla uusi tilalle. Muutoin kadonneen lainan korvaussumma on vähintään 50 euroa, tai kirjan arvo jos se on yli 50 euroa.

Uusiminen

Jos lainaamiisi kirjoihin ei ole varauksia, voit uusia lainasi. Muista uusia tai palauttaa ne viimeistään eräpäivänä, niin vältyt myöhästymismaksuilta.

Lainojen uusimista voit kysyä kirjastossa käydessäsi. Voit myös lähettää sähköpostia, soittaa tai lähettää tekstiviestin. Lainat voi myös uusia verkossa itse.

Omien lainojen ja varausten seuraaminen

Oman laina- ja varaustilanteen voi tarkistaa JYKDOKissa. Lainat ja uusinnat -sivulle voit syöttää kirjastokorttisi numeron, sukunimesi ja pin-koodisi. Ensimmäisellä kirjautumiskerralla pin on syntymäaikasi neljä ensimmäistä numeroa. Jos se ei toimi, kokeile numeroa 2014. Pin kannattaa muuttaa henkilökohtaiseksi heti kirjautumisen jälkeen.

Kirjautumisen jälkeen näet listan varauksistasi ja lainoistasi. Rasti haluamasi lainat ja klikkaa "uusi lainat" nappia, niin voit uusia omat lainasi itse.

Jos et saa uusittua lainojasi JYKDOKissa, siihen voi olla useita syitä:

  • Kirjaan on varaus
  • Olet lainakiellossa, koska sakkosaldosi on ylittänyt 10 euroa
  • Olet lainakiellossa palauttamattomien lainojen vuoksi

Jos sakkosaldosi näyttää alle 10 euroa, eikä sinulla ole kauan sitten erääntyneitä lainoja, voit vielä ottaa yhteyttä kirjastoon ja kysyä onko kirjaan todella varaus. Kokkolan yliopistokeskuksen kirjaston lainaus toimii samassa atk-järjestelmässä kuin Jyväskylän yliopiston kirjasto, ja Jyväskylässä jätetyt varaukset aiheuttavat toisinaan häiriöitä yliopistokeskuksen kirjaston lainojen uusintaan.

Lainakielto purkautuu, kun sakot on maksettu ja/tai erääntyneet kirjat palautettu. Sen jälkeen voit taas lainata ja uusia normaalisti.

Varaukset

Jos haluamasi kirja on lainassa, voit pyytää siihen varauksen. Hyllyssä olevia kirjoja voit pyytää laitettavaksi sivuun noutoa varten.

Varauksen voit tehdä kirjastokäynnin yhteydessä, puhelimitse tai sähköpostilla. JYKDOKin itsepalveluvaraus ei ole käytössä Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen kirjastossa. Kun kirja on palautunut, saat automaattisen ilmoituksen sähköpostilla asiakastiedoissasi olevaan osoitteeseen.

Kirjeitse lähetetystä ilmoituksesta veloitetaan yksi euro lähetyskuluja. Muita kuluja varaamisesta ei tule, joten sähköposti-ilmoituksen kanssa se on ilmaista.

Jyväskylän yliopiston pääkirjastossa tai yksikkökirjastoissa olevat kirjat saa Kokkolaan vain kaukolainana. Varattuja kirjoja ei lähetetä Jyväskylän ja Kokkolan välillä, vaan niistä täytyy tehdä kaukolainapyyntö Chydeniuksen kirjastoon.

Jaa |