17.01.2018

Työhaastattelu

Työhaastattelun kautta pyritään muodostamaan kokonaisvaltainen kuva hakijasta, hänen edellytyksistään ja soveltuvuudestaan tehtävään. Työhaastatteluun kannattaa aina mennä, koska saadut kokemukset haastattelutilanteesta kehittävät työhaastattelutaitoja seuraavia haastatteluja ajatellen.

Valmistaudu haastatteluun huolella: varmista haastatteluaika ja -paikka sekä haastatteluun osallistuvat. Kertaa tietojasi työnantajasta. Kokoa ja järjestä ansioluettelosi ja todistuksesi siististi kansioon. Valmistaudu kertomaan omasta osaamisestasi kiinnostavasti ja täytettävään tehtävään sopivasti. Mieti myös valmiiksi kysymyksiä tehtävästä ja työnantajasta.

Mitä paremmin olet valmistautunut, sitä rentoutuneempi olet haastattelutilanteessa. Työhaastattelu on vuorovaikutustilanne, joten ole rohkeasti aktiivinen.

Haastattelussa voidaan myös tiedustella tehtävään liittyviä kysymyksiä. Tehtävään liittyvät kysymykset paljastavat, oletko valmistautunut haastatteluun ja kuinka motivoitunut olet kyseistä työtehtävää kohtaan. Valmistaudu myös vastaamaan kysymyksiin vierailla kielillä, sillä kielitaitosi saatetaan testata näin. Haastattelun lopuksi hakijalta usein kysytään, onko hänellä esittää työnantajalle kysymyksiä. Kysymysten esittäminen luo motivoituneen kuvan hakijasta.