Työnhaku

Yliopistokeskus on järjestänyt vuodesta 2009 lähtien ostopalveluna Akateemisten urasuunnittelu -palvelua. Palvelun järjestämisen myötä saamiemme kokemustemme perusteella olemme koonneet alle keskeisimmät työnhakua koskevat seikat.

Akateemisen työnhaku – työnhaun kanavat

Aikuisopiskelijat ovat usein jo opiskeluaikanaan mukana työelämässä, mutta työnhaku on yleensä ajankohtaista jossakin vaiheessa työuraa. Akateemisesti koulutettujen työnhakuprosessissa on hyvä ottaa huomioon joitakin erityispiirteitä.

Vain kolmasosa työpaikoista tulee julkiseen hakuun. Ns. piilotyöpaikkojen löytämisessä olennaista on tuntea oman ammattialasi toimijat alueella. Myös verkostojen merkitys on suuri: kerro siis työllistymistoiveistasi avoimesti ihmisille ja verkostoidu!

Töitä voit löytää myös työnvälityspalveluita tarjoavien yritysten kautta. Kannattaa rekisteröityä työnhakijaksi myös heidän järjestelmiinsä. Lyhyet sijaisuudet tai määräaikaiset työsuhteet ovat mahdollisuuksia, sillä ne vievät hyvin usein eteenpäin.

Muista myös vierailla sinua kiinnostavien työnantajien verkkosivuilla – niiden kautta saat usein ensimmäisenä tiedon avoimista työpaikoista. Suurimmilla työnantajilla on myös omat verkkolomakkeensa, joiden kautta voi ilmaista kiinnostuksensa kyseistä työnantajaa kohtaan. Avoimien hakemusten merkitys työllistymiselle on erittäin suuri erityisesti piilotyöpaikkoihin työllistymisessä.

Hyvin pohjustettu on puoliksi tehty – valmistelut ennen työnhakua

Oman osaamisesi tunnistaminen on erittäin tärkeä asia. Prosessoi siis omaa osaamistasi huolella. Kun tunnet oman osaamisesi, osaat kertoa siitä vakuuttavasti myös mahdolliselle työnantajalle. Osaamisen tunnistamiseen kuuluu myös omien kehittämistarpeiden pohdinta. Tukena voit käyttää mm. Aarresaaren urasuunnitteluopasta.

Yhä useammin työnantajat edellyttävät hakijoiltaan ylempää korkeakoulututkintoa tutkintoaloja sen enempää rajaamatta. Suuntaa työhakuasi oman osaamisesi, omien uratoiveidesi ja työmarkkinatilanteen mukaisesti.