Väitös 20.9.2019: Väkevien sinkkiliuosten termodynamiikkaa (Tuomas Vielma)

Tuomas Vielman soveltavan kemian väitös aiheesta ”Väkevien sinkkiliuosten termodynamiikkaa” tarkastetaan 20.9.2019. Vastaväittäjä toimii professori Michael Steiger Hampurin yliopistosta.
  • Avainsanat väitös
  • Aika 20.09.2019 klo 12.0016.00 (Europe/Helsinki / UTC300)
  • Paikka Oulun yliopisto, sali IT115
  • Yhteyshenkilön nimi
  • Yhteyshenkilön puhelinnumero +358 400 294090
  • Web-osoite Web-osoite
  • Lisää tapahtuma kalenteriin iCal

Liuoskemia selittää sinkin tuotannon haasteita

vielma.jpgKokkolalainen Tuomas Vielma väittelee tekniikan tohtoriksi Oulun yliopistossa 20.9.2019. Soveltavan kemian alaan kuuluva väitöskirja käsittelee vahvojen sinkkipitoisten liuosten liuoskemiaa. Väitöstutkimuksessa mitattiin sinkin tuotannon kannalta keskeisten väkevien sinkkipitoisten vesiliuosten ominaisuuksia. Uusien mittausten ja tieteellisen kirjallisuuden pohjalta luotiin myös ominaisuuksia kuvaava malli.

Sinkkipitoisen liuoksen puhdistus koostuu useasta vaiheesta, joissa kussakin vallitsee ominaiset olosuhteet. Näiden puhdistusvaiheiden ymmärtäminen ja parantaminen edellyttävät syvällistä ymmärrystä prosessiliuoksen ja yleisesti suolaliuosten käyttäytymisestä laajalla olosuhde- ja pitoisuusalueilla. Keskeisimpiä haasteita onkin aiheeseen liittyvän tieteellisen kirjallisuuden niukkuus.

Väitöstutkimuksen tärkeimpiä tuloksia ovat väkeville sinkkipitoisille vesiliuoksille mitatut jäätymispisteen alenemat ja tiheydet, sekä näistä ja kirjallisuusarvoista johdettu matemaattinen malli. Mallilla tehdyt laskelmat ja simulaatiot sinkin tuotantoprosessin eri vaiheista osoittivat sen hyödyllisyyden prosessin toiminnan tutkimuksessa ja erityisesti vallitsevien fysikaalis-kemiallisten ilmiöiden ymmärryksessä.

Väitöstutkimus on toteutettu yhteistyössä Boliden Kokkolan kanssa, ja työn toisena ohjaajana on toiminut tekniikan tohtori Justin Salminen. Väitöksen jälkeen tutkimusyhteistyö yrityksen kanssa jatkuu PoDoCo (Post Docs in Companies) rahoituksen turvin.

Linkki julkaisuun.

Väitöstilaisuutta on mahdollisuus seurata etänä osoitteessa: https://connect.funet.fi/vimma2

Lisätietoja: Professori Ulla Lassi