Tutkijoiden "Yö" 28.9.2018


Kansainvälinen tutkijoiden yö järjestetään tänä vuonna myös Kokkolassa. Kokkolan kaupunginkirjastossa esittäytyy Kokkolan yliopistokeskuksen lisäksi Centrian tutkimus ja kehitys, Keski-Pohjanmaan kesäyliopisto sekä Luonnonvarakeskus (LUKE) ja Geologian tutkimuskeskus (GTK).

Nimestään huolimatta tapahtuma järjestetään päiväsaikaan perjantaina 28.9. klo 10.00–20.00. Kaikki tapahtumat järjestetään Kokkolan kaupunginkirjastossa, Isokatu 3.

Yleisö saa tutustua tieteeseen itse tehden ja kokien. Ohjelma on suunnattu niin koululaisille kuin heidän vanhemmilleenkin eskarilaisista eläkeläisiin.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta ryhmien kannattaa ilmoittautua etukäteen elina.vaara-sjoblom@chydenius.fi. Osa työpajoista täyttyy nopeasti, joten varaa paikkasi ajoissa.

Toiminnalliset työpajat klo 10.00-18.00

 • Me maapallolla (edellyttää etukäteisvarausta)
  Tässä työpajassa tutustutaan erilaisiin luontoa ja ihmisten tulevaisuutta koskeviin kehityskulkuihin osallistavalla tavalla. Tavoitteena on osoittaa että kehityskulun kääntäminen on mahdollista. Työpaja alkaa aina tasatunnein ja kestää n. 30 minuuttia.
 • Oletko voimanpatti vai tasapainoilija? (nonstop, etukäteisvarausta ei tarvita)
  Terveystieteilijät tekevät toimintakykymittauksia
 • Pakolaisen polku (edellyttää etukäteisvarausta)
  Mitä jos olisitkin itse pakolainen? Tässä työpajassa tutustutaan osallistavalla tavalla asioihin, joihin pakolainen törmää uudessa maassa. Työpaja kestää 20 minuuttia ja siihen sisältyy haastattelu, jossa työpajaan osallistujat hakevat pakolaisasemaa. Työpajassa voi myös katsella lyhyttä videota kotoutumisesta. Lisäksi on mahdollista haastatella Suomeen viisi vuotta sitten pakolaisena saapunutta henkilöä. Työpajaan mahtuu kerralla 5 henkilöä.
 • Matikka on mukavaa (edellyttää etukäteisvarausta)
  Pelillisyyttä matikanopetukseen - toiminnallinen työpaja. Työpaja alkaa aina tasatunnein ja kestää 45 minuuttia. Yhteen ryhmään mahtuu kerralla 15 oppilasta. Työpaja on suunnattu alakouluikäisille 1-6 luokkalaisille, mutta ohjelmaa voidaan myös muokata ryhmän mukaan.
 • Avattaret kohtaavat virtuaalisessa Kokkolassa! (edellyttää etukäteisvarausta. Huom. klo 10.00 - 15.00, viimeinen ryhmä aloittaa klo 14.30)
  Tule luomaan oma avatar eli virtuaalinen henkilöhahmo itsestäsi. Luot myös tälle pienen esittelyvideon käyttäen symbolikoodausta. Nämä vasta syntyneet avattaret kohtaavat yhteisellä virtuaalisella alustalla, jonne videot ladataan! Pajassa on käytettävissä 5 iPadia, yhdellä iPadilla voi toimi pareittain, joten pajaan mahtuu 5-10 henkilöä. Työpaja alkaa puolentunnin välein.
 • Opi soittamaan ryhmässä (TÄMÄ TYÖPAJA ON PERUTTU)
  Miten aloittelija pääsee soittamisessa alkuun - tule kokeilemaan. Työpaja on suunnattu kaikille soittamisen oppimisesta kiinnostuneille - aikaisempaa osaamista ei tarvita
 • Doctor Color is terrified! Come and help him to solve the Mystery (edellyttää etukäteisvarausta. Huom. klo 10.00 - 15.00, viimeinen ryhmä aloittaa klo 14.00)
  Tervetuloa pakohuoneeseen -auta tohtori Väriä ratkaisemaan mysteeri ja opi samalla kieltä leikiten! Mysteryroom -avautuu aina tasatunnein ja sisään mahtuu kerralla 8 henkilöä. Työpaja sopii kaikille kielen oppimisesta kiinnostuneille (etukäteisilmoittautuminen)
 • Pakohuone -Escape Room (edellyttää etukäteisvarausta)
  Kaksi pakohuonetta, jotka sopivat kaikenikäisille, mutta toiseen ei vaadita lukutaitoa. Uusi ryhmä aloittaa tasatunnein ja sisään mahtuu kerralla enintään 8 henkilöä

Demot, esittely ja tutkijatapaamiset klo 10.00-18.00

 • GTK:n Kiviklinikka (asiantuntija paikalla klo 10.00 alkaen)
  Löysitkö mielenkiintoisen kiven, tuo se kiviklinikalle asiantuntijan arvioitavaksi. Maailmassa on yli 7 miljardia ihmistä - useimmilla pala Kokkolaa taskussaan?
 • Villit voimanlähteet – superfoodia metsästä
  Tässä Luonnonvarakeskuksen työpajassa opit tunnistamaan luonnonmarjoja ja niiden käyttöä.
 • Virtuaalitodellisuus demo
  Centria tutkimus ja kehitys toteutti kesällä 2011 mittausprojektin Ylivieskan kirkon sisä- ja ulkopuolelta laserkeilaamalla. Silloin syntynyt 20 miljoonan pisteen pistepilvi tallensi kirkon muutaman sentin tarkkuudella jälkipolville. Tuolloin ei vielä osattu aavistaakaan, millainen tärkeä käyttötarkoitus kerätylle mittadatalle lopulta tulisi. Tutkijoiden yössä pääset virtuaalikierrokselle Ylivieskan kirkkoon.
 • Genius Loci - Paikan Henki
  Seikkailua historiallisella Keski-Pohjanmaalla.
 • Saatko melupylvään värähtämään
  Ympäristömittausten esittelyä
 • Tutustuminen 3D-tulostukseen

Luennot klo 14.00-20.00 Hongell-salissa

 • 14.00-15.00 KP-YRTI
  Tutkija Olli Rosenqvist esittelee Keski-Pohjanmaan yritystoimintaa esittelevä KP-YRTI -palvelun, joka on kaikille kiinnostuneille suunnattu, maksuton tilastopalvelu.
 • 15.00-16.00 Vihreä auto - Livestream (etäluento)
  Soveltavan kemian professori Ulla Lassi. ”Vihreä auto” -luento kertoo siitä,  miten liikenne ja liikenteen energiaratkaisut ovat muuttumassa ja siitä, miten Kokkolan seutu ja täällä tehtävä tieteellinen tutkimus on mukana tässä muutoksessa. 
 • 16.00-16.45 Näe metsä puilta - valtakunnan metsien inventointi (VMI).
  Luonnonvarakeskuksen tutkimusinsinööri Olavi Kohal. Suomi on ainoa maa maailmassa, joka tarkalleen tietää metsävarantonsa ja ne myös mitataan joka vuosi.
 • 17.00-18.00 Professorien Pyöreä Pöytä - puhe on tieteestä Livestream radio-ohjelma:
  Me Pyöreän Pöydän rita... professorit olemme kiinnostuneet tieteestä laajasti ja haluamme oppia tuntemaan myös muiden alojen aihealueita kuin omamme. Pyöreässä Pöydässä taloushistorian tutkija Jari Ojala, aktiivista vanhenemista tutkiva Taina Rantanen, ja evoluutioekologi Johanna Mappes keskustelevat ja kertovat omien alojensa viimeisistä löydöksistä. Keskustelua johtaa teoreettinen nanofyysikko Tero Heikkilä. Chat-ikkuna mahdollistaa kysymysten esittämisen professoreille keskustelun aikana.
 • 18.00-20.00 Hyvinvointia kulttuurista
  Viimeistään 1990-luvulta lähtien on Suomessa ja laajemminkin läntisessä maailmassa korostettu taiteen ja kulttuurin terveyttä ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Mikä siinä kulttuurissa on se terveyteen vaikuttava ainesosa? Mihin sen vaikutukset perustuvat? Kenellä lääke toimii, ja löytyykö yhteiskunnastamme lääkkeelle immuuneja henkilöitä?
  Kulttuuriaktiivisuuden ja hyvinvoinnin rajapinnassa liikuskelee ja vähän varmaan sivuraiteillakin piipahtaa FT Sampo Purontaus, Kokkolan kaupungin kulttuuritoimenjohtaja, joka on väitellyt kulttuurintutkimuksen alalta.

Euroopan laajuinen tiedetapahtuma Tutkijoiden yö tekee tiedettä ja tutkijoiden työtä tutuksi suurelle yleisölle. Se pyrkii vastaamaan ihmisten kysymyksiin tieteestä ja tutkimuksesta sekä johdattelemaan uusien kysymysten ja vastausten luo. Lapset, nuoret, aikuiset ja seniorit pääsevät tutustumaan tieteeseen esimerkiksi työpajojen, tutkijatapaamisten, tiedeluentojen ja laboratoriovierailujen kautta. Tutkijoiden yö avaa ovia paikkoihin, joissa tutkijat työskentelevät, mutta tuo tutkimusta myös sellaisiin paikkoihin, joissa sitä ei ole totuttu näkemään. Kaikkien Suomessa järjestettävien tapahtumien ohjelmat löydät tutkijoidenyo.fi -verkkosivulta.

Tutkijoiden yötä vietetään vuosittain syyskuun viimeisenä perjantaina. Tänä vuonna Tutkijoiden yö järjestetään yhtä aikaa noin 300 kaupungissa ympäri Eurooppaa.

Lisätietoja kumppanuuskoordinaattori Elina Vaara-Sjöblom