Kestäviä tuotteita sahanpurusta, puunkuoresta ja ligniinistä

Äskettäin käynnistynyt Green Bioraff Solutions (GBS) on kolmivuotinen hanke, jonka tarkoituksena on tuottaa sahanpurusta ja kuitulietteestä biohajoavaa muovia, ligniinistä aktiivihiiltä ja puunkuoresta rakennusmateriaaliksi soveltuvaa vaahtoa.

Hankekumppanit ovat hanketta vetävä Kokkolan yliopistokeskus Chydenius sekä Centria-ammattikorkeakoulu Suomesta ja RISE Processum Ruotsista. Lisäksi hankkeessa on mukana useita teollisuusyrityksiä.

GBS koostuu kolmesta työpaketista, jotka kaikki hyödyntävät teollisuuden sivuvirtoja raaka-aineena. Ensimmäisessä työpaketissa käytetään sahateollisuuden sivutuotteena syntyvää sahanpurua sekä selluteollisuudessa syntyvää kuitulietettä, joita molempia on tähän asti hyödynnetty lähinnä energiana. Sahanpurusta ja kuitulietteestä valmistetaan entsymaattisen hydrolyysin ja fermentoinnin tai kemiallisen konversion kautta maitohappoa. Maitohaposta valmistetaan edelleen polymaitohappoa (PLA), joka on kierrätettävä ja biohajoava muovi.

Toisessa työpaketissa valmistetaan ligniinistä teollisuusprosesseissa ja vedenpuhdistuksessa hyödynnettävää aktiivihiiltä. Valmistus tapahtuu hiilestämällä biojalostamolla muodostuvaa hydrolyysiligniiniä termokemiallisesti.

Kolmannessa työpaketissa hyödynnetään puunkuorta. Kuorta muodostuu suuria määriä saha- ja selluteollisuuden sivuvirtana, minkä vuoksi se on kiinnostava raaka-aine. Kuoresta uutetaan tanniineja, joista valmistetaan rakennusmateriaaliksi soveltuvia vaahtoja.

- GBS on lupaava suomalais-ruotsalainen tutkimushanke, jossa hyödynnämme äskettäin päättyneen Bioraff Botnia -hankkeen tuloksia ja kokemuksia, sanoo hankkeen projektipäällikkö Tina Asplund Chydeniuksesta. Rajat ylittävä hankkeemme on hyvä esimerkki siitä miten osaamista ja pilottilaitteistoja hyödynnetään Pohjanlahden molemmin puolin yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Se on tehokasta ja tulee hyödyttämään sekä ruotsalaisia, että suomalaisia yrityksiä. 

Yksi GBS-hankkeen sidosryhmäyrityksistä on Polarbröd.

- Polarbröd on viidennen sukupolven perheyritys. Työskentelemme saavuttaaksemme täyden ekologisen kestävyyden, jossa pakkauksilla on tärkeä rooli. Yksi askel sitä kohti on tänä vuonna käyttöön otetut sokeriruokopohjaiset pussit, jotka ovat 86-prosenttisesti uusiutuvia. Mutta tehtävää vielä riittää ja siinä mielessä GBS on mielenkiintoinen tulevaisuuden projekti, sanoo Anders E Johansson, Polarbröd Oy:n toimitusjohtaja.

GBS-hanketta rahoittavat EU-ohjelma Interreg Botnia-Atlantica 2014-2020 (joka rahoittaa Ruotsin, Suomen ja Norjan alueiden välisiä yhteistyöhankkeita), Pohjanmaan liitto, Region Västernorrland, Centria, Chydenius sekä RISE Processum. Hankkeen kokonaisbudjetti kolmelle vuodelle on noin 1,6 miljoonaa euroa.

Lisätietoa hankkeesta: Tina Asplund