Keski-Pohjanmaalle akkukemikaalitutkimukseen jättipotti

Business Finland on myöntänyt BATCircle (Finland-based Circular Ecosystem of Battery Metals) –tutkimuskonsortiolle n. 10 miljoonan euron rahoituksen. Myönnetystä rahoituksesta merkittävä osa kohdentuu Keski-Pohjanmaalle. Tavoitteena on parantaa kaivosteollisuuden, metallinjalostuksen ja akkukemikaalien tuotantoprosesseja ja lisätä litiumioniakkujen kierrätystä. Konsortio haluaa vahvistaa yhteistyötä yritysten ja tutkimusorganisaatioiden välillä sekä löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

U:n mukaan Euroopan akkumarkkinoiden arvo voi nousta 250 miljardiin euroon vuoteen 2025 mennessä. BATCircle-konsortion tavoitteena on, että ainakin viiden miljardin markkinat luodaan Suomessa. Kansallisessa Aalto yliopiston koordinoimassa BATCircle-konsortiossa on mukana kaikkiaan 22 yritystä, neljä yliopistoa, kaksi tutkimuslaitosta sekä kaksi kaupunkia. Projekti on kaksivuotinen ja sen kokonaisbudjetti on yli 20 M€. Hanke kytkeytyy suoraan Business Finlandin Batteries from Finland -kokonaisuuteen.

Oulun yliopiston soveltavan kemian professori Ulla Lassin tutkimusryhmä Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa on mukana hankkeen toteutuksessa yhdessä alueen yritysten kanssa. ”Meillä on Oulun yliopistossa tehty aihepiiriin, erityisesti akkukemikaalien valmistukseen liittyvää tutkimusta yli kymmenen vuoden ajan, ja BATCircle-hankkeessa tutkimusyhteistyö jatkuu näiden yritysten kanssa. BATCircle avaa myös uusia tutkimusyhteistyömahdollisuuksia yritysten kanssa kansallisesti ja kansainvälisesti”, Ulla Lassi kertoo.

Oulun yliopiston/Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen lisäksi mukana on useita alueella toimivia yrityksiä, mm. Freeport Cobalt, Keliber, Tracegrow ja Boliden Kokkola. Oulun yliopistolle myönnetyn rahoituksen ohella Keski-Pohjanmaalle kohdentuvat myös suurimmat yksittäiset yrityshankkeiden rahoitukset. Myönnetty rahoitus vahvistaa entisestään alueen kansallisesti johtavaa roolia akkukemian tutkimuksen vahvana keskuksena ja osaajana.

Lisätietoja professori Ulla Lassi

 

Samasta aiheesta