Etätyömahdollisuudet valttina kilpailussa työvoimasta Keski-Pohjanmaalla – julkinen puoli on vaarassa tippua kyydistä

Kokkolan yliopistokeskus ja ammattikorkeakoulu Centria ovat selvittäneet paikkariippumattoman työn merkitystä.

Nainen tekee kotonaan töitä tietokoneella. Naisesta näkyy siluetti ikkunaa vasten.
Korona-aika vauhditti etätöiden tekemistä monilla aloilla. Kuvituskuva. Kuva: Marko Melto / Yle
Ari Vihanta

Mahdollisuus etätöihin on tulevaisuudessa yhä tärkeämpää kun työantajat kilpailevat työvoimasta. Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen ja Centria ammattikorkeakoulun selvityksestä ilmenee, että julkisorganisaatioilla on ilmeinen vaara tippua kilpailussa kyydistä.

Paikkariippumaton työ, etätyö ja hybridityö koskettavat jatkossa yhä useampia, ei ainoastaan rajattua joukkoa erityisasiantuntijoita kuten aiemmin. Myös työntekotavasta päättäminen on osin kääntynyt päälaelleen. Aiemmin työnantajat määrittelivät, missä määrin työntekijöillä on mahdollisuus tehdä etätöitä, nyt erityisesti korkeasti koulutetut asiantuntijat määrittelevät itse missä ja miten työnsä hoitavat.

Etenkin muuttotappioalueiden olisi syytä olla professori Tomi Kallion mukaan heräillä. Tarjoamalla joustavia työntekotapoja alueet voivat menestyä, passiivinen suhtautuminen syventää taantumista.

Selvityksessä haastateltiin 11 keskipohjalaisen organisaation ylemmän ja keskijohdon edustajia sekä tehtiin kysely kymmeneen maakunnan organisaatioon, kyselyyn vastasi 279 henkilöä.

Nyt tehty esiselvitys on ensimmäinen osa laajempaa, monivuotista hankekokonaisuutta. Pitkän tähtäimen tavoitteena on auttaa alueen yrityksiä ja muita toimijoita tunnistamaan paikkariippumattoman työn mukanaan tuomia mahdollisuuksia.

Paikkariippumaton työ Keski-Pohjanmaalla -esiselvityksen rahoittaja on Keski-Pohjanmaan liitto.

Suosittelemme