Anders Chydenius oli myös merkittävä musiikkimies

Kokkolan kirkkoherra Anders Chydenius oli myös merkittävä musiikkimies. Hän ylläpiti orkesteria, jossa paikkakunnan nuoret musiikinharrastajat harjaantuivat niin, että jopa maksullisia konsertteja voitiin järjestää. Ja aikakauden tavoista poiketen Chydenius halusi antaa myös tytöille mahdollisuuden musiikkiopintoihin.

Chydeniuksen nuottikokoelma on säilynyt näihin päiviin asti, ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri on nyt julkaissut toisen levyn sen musiikista – ensimmäinen levy julkaistiin 2003. Levy julkistettiin 24.1.2020 Chydenius ja musiikki -esityksessä, jossa konserttiosuudet vuorottelivat Vesa-Tapio Valon käsikirjoittaman ja ohjaaman Paimenlauluja-näytelmän kanssa.

Chydeniuksen musiikkiharrastukseen voi nyt tutustua entistä syvällisemmin Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen Anders Chydenius -sivustolla. Pertti Hyttinen käsittelee artikkelissaan Chydeniuksen musiikkitoiminnan ulkoisia puitteita, kun taas Lauri Pulakka esittelee nuottikokoelman musiikkia ja säveltäjiä lähinnä uuden levytyksen pohjalta.

Lisätietoja: Pertti Hyttinen