Biolaakso myötätuulessa

Kemian, biotalouden ja mineraalitalouden osaamista oli laajasti koolla Tankarin majakkasaarella keskiviikkona, kun Biolaakson neuvottelukunta kokoontui. Neuvottelukunnassa on mukana  konsortiosopimuksen 23 elinkeinoelämän, tutkimuksen, koulutuksen, etujärjestöjen ja julkisen hallinnon kumppania. Neuvottelukunnan tavoitteena on lisätä Biolaakson osaamispääoman sekä tutkimustulosten kaupallistamista sekä tukea ja uusien innovaatioiden ja arvoketjujen syntymistä.

Tilaisuutta alusti tutkimusjohtaja, dosentti Jari Kaivo-oja Turun yliopiston kauppakorkeakoulun tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta. Kaivo-oja kannusti rakentamaan ohjelman dynaamisen kyvykkyyden kehittämiseen, jotta uusia isoja kansainvälisiä partnereita saadaan houkuteltua alueelle. Keski-Pohjanmaa on suhteutettuna asukaslukuun Suomen suurin vientialue ja alueella tiedostetaan resurssit ja mahdollisuudet. Biolaakson mahdollisuudet päästä globaaliin arvoverkkoon ovat täällä olemassa.

Biolaakson puheenjohtajaksi valittiin KIP ry:n hallituksen puheenjohtaja Kai Nykänen ja sihteeriksi Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen biolaaksokoordinaattori Tiina Ylä-Kero.

-Uskon, että voin tuoda Biolaakson jo nykyisellään monipuoliseen ja laajaan toimintaan uusia näkökulmia teollisuudesta. Olen varma, että löydämme toiminnasta eri osapuolia tukevia synergiamahdollisuuksia, Kai Nykänen arvelee. -Yhtenä tavoitteena on tuoda suurteollisuusalueella tärkeäksi koettu kiertotalouden kehittäminen osaksi Biolaakson toimintaa. Kokkolan Suurteollisuusalue on tällä hetkellä mukana valtakunnallisessa Ekoteollisuuspuistojen verkostoitumishankkeessa. Uskon, että tästä hankkeesta löytyy myös uusia Biolaakson toimintaa tukevia verkostoja ja mahdollisuuksia, Nykänen jatkaa.

Kokkolan yliopistokeskuksen johtaja Tanja Risikko on iloinen teollisuuden vahvasta mukaantulosta. – Olemme systemaattisesti onnistuneet rakentamaan Biolaakson osaamista ja verkostoja. Nyt haluamme nostaa Biolaakson profiilin seuraavalla kansainväliselle tasolle ja tarvitsemme siihen uutta tiukan kriittistä ajattelua ja yhteisiä strategisia tavoitteita.

Myös maa- ja metsätalousministeriö on ollut alusta asti sparraamassa Biolaaksoa. Neuvotteleva virkamies Marja-Liisa Tapio-Biström valotti tilaisuudessa mm. rahoitusmahdollisuuksia Biolaakson kehittämiseen.

-Keski-Pohjanmaan alueen toimijat ovat sitoutuneet yli sektorirajojen kehittämään oman alueensa luonnonvaroja, raaka-aineita, biomassoja ja mineraaleja. Odotettavissa on jännittäviä uusi avauksia ja innovatiivisia ratkaisuja, Tapio-Biström arvioi.

Mikä on Biolaakso?

Biolaakso on kemian, biotalouden ja mineraalitalouden osaamiskeskittymä, jota koordinoi Kokkolan yliopistokeskus Chydenius.

Osaamiskeskittymän ainutlaatuinen profiili muodostuu kemianteollisuuden, alkutuotannon ja mineraalitalouden rajapinnoista. Keski-Pohjanmaalla sijaitsevat Pohjois-Euroopan merkittävin kemianteollisuuden klusteri, Euroopan merkittävimmät litiumvarannot sekä vahva alkutuotanto- ja biomassa-alue. Näiden suurten alojen rajapinnoilla on paljon mahdollisuuksia täysin uusiin innovaatioihin ja liiketoimintaan. Keski-Pohjanmaan maakunnan elinkeinoprofiili ja tulevaisuuden mahdollisuudet ovat hyvin vahvat. 

Lisätietoja Tiina Ylä-Kero