Elektroniset aineistot

haka.jpgYliopistokeskuksen opiskelijoilla ja henkilökunnalla on käytettävissä suuri määrä kotimaisia ja ulkomaisia tietokantoja sekä elektronisia lehtiä, joista voi tehdä tiedonhakuja. Suurin osa on käytettävissä vain Jyväskylän yliopiston tai Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen verkossa. Kirjastossa olevilla asiakaskoneilla on mahdollista tehdä hakuja, ja tallentaa tai tulostaa löytynyttä aineistoa omaan käyttöön.

Jyväskylän yliopiston e-aineistojen käytössä neuvovat Simo Sainio, simo.sainio@chydenius.fi, puh. 040 8054 430 ja Päivi Vuorio, paivi.vuorio@chydenius.fi, puh. 040 6618 288.

Etäkäyttö kotoa on mahdollista Jyväskylän yliopiston Haka-tunnuksilla. 

Avoimen yliopiston opiskelijat löytävät ohjeet tunnusten aktivoimiseen täältä: https://www.chydenius.fi/fi/avoin-yliopisto/opiskelu/tietojarjestelmat/jy-kayttajatunnus

Tunnukset saatuasi pystyt lukemaan sähköisiä aineistoja näin:

 1. Mene osoitteeseen http://jyu.finna.fi - Jyväskylän yliopiston kirjaston tietokanta
 2. Valitse yläreunasta "kirjaudu sisään" ja vaihtoehto yksi "Haka login"
 3. Syötä tunnuksesi, jonka jälkeen etäkäyttöoikeus on päällä.

Tarvittaessa voit tutustua ohjeeseen etäkäyttöön liittyen.

Vaasan tai Oulun yliopistoissa kirjoilla olevat opiskelijat ja henkilökunta voivat tarvittaessa ottaa selvää etäkäyttömahdollisuuksista oman yliopistonsa kirjastosta.

Elektronisten kirjojen ja lehtien haku

Jyväskylän yliopiston Jykdok-tietokantaa voit käyttää kaiken kirjaston hankkiman elektronisen aineiston hakuun. Neuvoja tiedonhakuun löytyy Jyväskylän Yliopiston kirjaston Kirjastotuutorista.

Kaikki e-kirjat tulevat mukaan jykdok-hakuihin, ja niiden yhteydessä on linkki, jonka avulla pääset kirjaa lukemaan. Voit halutessasi myös rajata hakutulokset vain verkkoaineistoihin laittamalla rastin ruutuun "verkossa saatavilla" hakutulosten oikeassa reunassa.

Myös lehden nimen voit kirjoittaa hakukenttään, ja halutessasi rajata hakutuloksista näkyviin vain lehdet. Jos kyseessä on elektroninen lehti, näet saatavuustiedoista vuosiluvut, miltä väliltä lehteen on lukuoikeus. Linkkiä seuraamalla voit edetä kustantajan sivulle valitsemaan tietyn vuoden lehdet, sieltä tietyn numeron ja lopulta yksittäisiä artikkeleita.

Videotallenne koulutustilaisuudesta 12.2.2015 on katsottavissa osoitteessa https://connect.funet.fi/p5xquk88nr2/. Tilaisuus oli suunnattu sosiaalityön maisteriopiskelijoille, mutta samat neuvot pätevät muidenkin alojen edustajille.

 • 0 min: yleistietoa ja hyödyllisiä linkkejä, etäkäyttö kotoa ja lyhyesti esiteltynä mitä palvelua kannattaa käyttää mihinkin tarpeeseen (kirjat/lehdet/artikkelit)
 • 29 min: kirjojen haku ja haun rajausvaihtoehtojen esittely
 • 52 min: lehtien haku ja artikkeliin eteneminen lehden löydyttyä
 • 1h 9 min: PCI-haku artikkelien löytämistä varten, hyödyntäen aiemmin opittuja hakutaitoja

Toinen samansisältöinen tilaisuus pidettiin 10.12.2015, ja tallenteen voi katsoa osoitteessa https://connect.funet.fi/p4ur5f8fpk2/.

Linkkejä tietokantoihin

Kirjastotietokantoja:

 • Jykdok - Jyväskylän yliopiston aineistoluettelo
 • Centria-finna - Centria-ammattikorkeakoulun luettelo
 • Anders - Kokkolan seudun yleisten kirjastojen luettelo
 • Kansallinen Finna - Suomen arkistot, kirjastot ja museot
 • Melinda - yliopistokirjastojen ja ammattikorkeakoulujen yhteisluettelo.

Artikkelitietokantoja:

 • Arto - artikkeliviitetietokanta kotimaisista lehdistä.