WaterPro-hankkeen loppuseminaari 17.11.2021

Loppuseminaari "New processes of the circular economy in water and wastewater treatment" järjestetään Kokkola Material Weekin yhteydessä. WaterPro-hankkeessa tutkittiin ja kehitettiin kahta vaihtoehtoista tekniikkaa, adsorptiota ja sähkökemiallista saostamista. Hankkeen tavoitteena oli jätevesien puhdistaminen kustannustehokkaasti ja ekologisesti sekä arvoaineiden talteenotto.
  • WaterPro-hankkeen loppuseminaari 17.11.2021
  • 2021-11-17T08:30:00+02:00
  • 2021-11-17T10:30:00+02:00
  • Loppuseminaari "New processes of the circular economy in water and wastewater treatment" järjestetään Kokkola Material Weekin yhteydessä. WaterPro-hankkeessa tutkittiin ja kehitettiin kahta vaihtoehtoista tekniikkaa, adsorptiota ja sähkökemiallista saostamista. Hankkeen tavoitteena oli jätevesien puhdistaminen kustannustehokkaasti ja ekologisesti sekä arvoaineiden talteenotto.
  • Avainsanat soveltavakemia kemia etusivu ajankohtaista
  • Aika 17.11.2021 klo 08.3010.30 (Europe/Helsinki / UTC200)
  • Paikka Kokkolan kaupungintalo
  • Yhteyshenkilön nimi
  • Yhteyshenkilön puhelinnumero 040 039 7430
  • Lisää tapahtuma kalenteriin iCal

waterpro-project-kerem-karaarslan-unsplash.jpgTervetuloa WaterPro-hankkeen loppuseminaariin!

Seminaari järjestetään osana Kokkola Material Weekiä. WaterPro-seminaaria voit seurata paikan päällä Kokkolan kaupungintalolla tai verkossa suorana lähetyksenä. Paikan päällä osallistuvilta edellytetään koronapassin esittämistä.

WaterPro-hankkeessa on tutkittu jätevesien puhdistamista kustannustehokkaasti ja kiertotalousperiaatteen mukaisesti sekä kehitetty arvoaineiden talteenottoa. Hankkeessa etsittiin kokonaisratkaisua teollisuuden jäte- ja sivuvirtojen hyödyntämiseen uusina vedenpuhdistusmateriaaleina, jätevesien puhdistamiseen sekä arvoaineiden kuten ravinteiden talteenottoon ja kierrätykseen esimerkiksi lannoitteina.

Loppuseminaarin ohjelma

08:30 Opening words: Project manager Henna Lempiäinen, Kokkola University Consortium Chydenius
08:35 Industrial by-products as adsorbents for metal and nutrient recovery, Dr. Hanna Runtti, University of Oulu
08:55 (Electro)chemical precipitation in the uptake of nutrients and metals, Doc. Sari Tuomikoski, University of Oulu
09:10 Metal recovery by adsorption-desorption from industrial sidestreams, Dr. Esther Takaluoma, Kajaani University of Applied Sciences
09:25 Nutrient recovery from wastewater streams: New perspectives and technical solutions, Dr. Tatiana Samarina, Kajaani University of Applied Sciences
09:40 Characterization and utilization applications for water treatment sludges, Dr. Janne Pesonen, University of Oulu
09:55 Comment words
10:10 Closing words: Project manager Henna Lempiäinen, Kokkola University Consortium Chydenius

Vedenpuhdistaminen on keskeinen osa kiertotaloutta

Jätevesien puhdistaminen on tärkeä osa tulevaisuuden kiertotaloutta eli kierrätysraaka-aineiden käyttöön pohjautuvaa tuotantoa. Teollisuutta ohjataan jätemateriaalien hyötykäyttöön sekä lainsäädännöllä että kansainvälisillä ja kansallisilla strategioilla. Arvoaineiden, kuten ravinteiden talteenotto jätevesistä on tärkeä teema nyt ja tulevaisuudessa.

Hankkeen loppuseminaari järjestetään keskiviikkona 17.11.2021 klo 8.30 alkaen Kokkolan kaupungintalolla. Tarjolla on myös verkkolähetys. Seminaari on osa Kokkola Material Weekiä.

”Hanke alkoi vuoden 2018 keväällä, ja sen kuluessa on tuotettu paljon julkaisuja”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Henna Lempiäinen.

Hankkeessa kehitettiin arvoaineiden talteenottoa jätevesistä sekä sähkökemiallisella saostamisella että hyödyntämällä teollisuuden sivuvirtoja adsorbentteina ja saostuskemikaaleina.

Hankkeessa tuotettiin uutta tietoa arvoaineiden talteenotosta jätevesistä, eri teknologioiden yhteensopivuudesta, jätemateriaalien/sivuvirtojen hyödyntämisestä jätevesien puhdistuksessa ja kestävien prosessien suunnittelusta.

”Jatkamme vielä kehitettyjen materiaalien testausta hankkeessa rakennetun siirrettävän pilotointilaitteiston testausta avulla. KAMK:n rakentamalla laitteistolla pystytään skaalaamaan hankkeessa kehitettyjä puhdistusmenetelmiä isompaan mittakaavaan ja viemään testaus paikan päälle puhdistettavan veden luokse”, Lempiäinen sanoo.

Yhteistyötä yli maakuntarajojen

WaterProssa ovat olleet mukana Kokkolan yliopistokeskus Chydenius, Oulun yliopisto & Kerttu Saalasti Instituutti sekä Kajaanin ammattikorkeakoulu. Hanke on siis toteutettu useamman maakunnan alueella, ja rahoitustakin hankkeelle ovat Euroopan aluekehitysrahastosta myöntäneet Keski-Pohjanmaan liitto, Pohjois-Pohjanmaan liitto ja Kainuun liitto. Lisäksi hankkeen rahoituksessa ovat mukana Kosek ja useampia eri alojen yrityksiä.

Lue lisää:

Toteuttajat ja liitot waterpro.png

EU_EAKR_FI_vertical_20mm_rgb.png VipuvoimaaEU_2014_2020_rgb_FI.pngKokkola-tunnus-vihrea@4x-100.jpg