Sosiaalityöstä valmistui jo 300. maisteri

Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksesta on valmistunut 300. sosiaalityön maisteri. Sosiaalityön maisteriohjelmassa opiskellaan Jyväskylän yliopiston myöntämä yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinto. Sosiaalityön tutkinto-opiskelijaksi voi taas hakea kevään 2. yhteishaussa 16.–30.3.2022.

Miia Palomaa on juuri saanut valmiiksi sosiaalityön maisteriopintonsa Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa. Tutkintotodistuksen lisäksi Miia sai myös kukkalähetyksen, sillä hän sattuu olemaan 300. yliopistokeskuksen sosiaalityöstä valmistuva maisteri.

Miia suoritti opintonsa säntillisesti ja tehokkaasti.

– Aloitin maisteriohjelmassa syksyllä 2020, eli noin 1,5 vuodessa sen suoritin. Sain toki hyväksiluettua opintoja aiemmasta tutkinnostani eli vuonna 2018 suorittamastani sosionomin ylemmästä AMK-tutkinnosta sekä sittemmin tekemistäni avoimen yliopiston opinnoista, Miia kertoo.

Miia asuu Kauhajoella perheensä kanssa, ja hän työskentelee yksityisellä sektorilla perhehoidon sosiaalityöntekijänä.

– Alanvalinta tuli minulle äidinmaidosta. Omat vanhempani toimivat sijaisvanhempina, mitä kautta olen seurannut sosiaalityöntekijöiden työtä lähietäisyydeltä pienestä pitäen. Lastensuojelu on lähellä sydäntäni, ja siihen olen opintojanikin suunnannut.

Miian pro gradu -työ käsittelee kiintymyskeskeistä ymmärrystä perhehoidon sosiaalityössä.

– Olen aivan hurahtanut kiintymyssuhdeteoriaan, ja toivoisinkin, että ymmärrys kiintymyssuhteiden merkityksestä ja niiden tukemisesta lisääntyisi entisestään myös perhehoidon kentällä.

Miia ei kokenut gradunkirjoittamista erityisen raskaaksi prosessiksi.

– Suosittelen valitsemaan semmoisen aiheen, joka oikeasti kiinnostaa! Koin tutkimustyön ja kirjoittamisen suht helpoksi, kun aihe oli sellainen, johon koin suoranaista paloa. Ohjaajani Anu-Riina Svenlin oli myös aivan mahtava!

Kuvaaja Miia Palomaa (1).jpg

Kun Miia tutki mahdollisia opiskelupaikkoja sosiaalityön maisterintutkintonsa suorittamiseen, vaakakupissa painoivat erityisesti tuttujen suositukset ja hänen mielikuvansa opiskelupaikasta.

– Työkaverini suositteli Kokkolan yliopistokeskusta, ja aineopinnot siellä avoimessa suoritettuani se tuntuikin luontevalta myös tutkinnon tekemistä ajatellen. Monesta suunnasta kuulin että Kokkola on paras ja joustavin paikka. Sen koulutukset ovat juuri aikuisopiskelijoille suunnattu, ja kuulin myös että koulutukseen on paljon tulijoita. Se houkutteli minua.

Runsas etätyöskentely sopi Miialle erittäin hyvin. Hän työskenteli koko opiskelunsa ajan täysipäiväisesti, joten työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen opiskeluun onnistui joustavien opetusjärjestelyjen, joustavan työnantajan sekä ennen kaikkea vahvan lähipiiristä koostuvan tukiverkoston avulla.

– Into säilyi kyllä loppuun asti. Multitaskasin, ja saatoinkin vaikka käydä lenkillä luentoa kuunnellessani. Aikataulutusta opinnot kyllä vaativat, kun elämässä on paljon muutakin. Pakollista läsnäoloa Kokkolassa oli varsin vähän, koronankin takia. Vuokrasin ihanaa pientä merenrantamökkiä lähiopiskelupäiviä varten.

Opiskeluintoa Miialla riittäisi vieläkin, mutta hetken hän haluaa pitää taukoa opiskelusta.

– Minua kiinnostaa jossain vaiheessa myös erikoissosiaalityöntekijän koulutus ja siinä lastensuojelun erikoisala. Mutta ensin aion suorittaa sijaisvanhemmuuden valmiuksia kehittävän PRIDE-valmennuksen, odotan sitä kuin kuuta nousevaa!

Kenelle Miia suosittelisi sosiaalityön opintoja Kokkolassa?

– No siis ihan kaikille. Minulla on tuttavissa paljon sosionomeja, jotka haaveilevat opinnoista, ja heitä kannustaisin. Opinnot on mahdollista suorittaa niin joustavasti.

Haluatko opiskella sosiaalityön maisteriohjelmassa?