Maisterintutkinto avaa ovia sosiaalialalla työskentelevälle

Kokkolan yliopistokeskuksessa opiskeleva Maria opiskelee sosiaalityön maisteriohjelmassa. Maisteriopintoihin voit hakea aiemmin suoritettujen sosiaalityön opintojen perusteella kevään 2022 yhteishaussa.

Maria Indola opiskelee ensimmäistä vuotta Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen sosiaalityön maisteriohjelmassa. Ennen tutkinto-opintoja Maria opiskeli sosiaalityön opintoja avoimen yliopiston kautta.

Sosiaalityön maisteriohjelmaan voi hakea kevään yhteishaussa 16.–30.3.2022.

– Olen työskennellyt 13 vuotta koulukuraattorina, joista viimeiset vuodet ammattiopistolla, ja ylipäätään sosiaalialalla yli 15 vuotta. Minulle oli tullut tunne, että haluan haastaa itseäni. Kehitys kehittyy, ja omat lapsenikin ovat jo sen ikäisiä että pystyn irtautumaan tiiviistä lapsiperhearjesta opiskelua varten, Maria kertoo.

Maria halusi opintojen kautta lisätä ja päivittää osaamistaan.

– Kun idea opiskeluun tuli, minulle oli itsestään selvää, mitä lähden opiskelemaan. Sosiaalityöntekijöistä on kova pula, ja työtilanne alalla on hyvä. Pätevyyden hankkiminen tuntui hyvältä ja varmalta vaihtoehdolta.

Sosionomipohjalta sosiaalityön opintoihin

Sosionomiksi vuonna 2003 valmistunut Maria sai aloitti sosiaalityön opintonsa avoimessa yliopistossa. 

– Sain hyväksiluettua osan sekä perus- että aineopinnoista pohjakoulutukseni ansiosta. Suoritettuani sosiaalityön aineopinnot hain opiskelemaan maisterintutkintoa viime kevään yhteishaussa. Hakuprosessissa katsottiin sekä sosiaalityön aineopintojen että tutkielmani arvosanoja, ja tein myös ennakkotehtävän. Näiden perusteella pääsin maisteriohjelmaan.

Maria on ollut tyytyväinen opinnoissa saamaansa tukeen.

– Edellisistä opinnoistani on jo aikaa, joten opinto-ohjaus on ollut tervetullutta. Koulutussuunnittelija Sanna on auttanut opintopolun rakentamisessa ja aikatauluttamisessa niin avoimen yliopiston kuin tutkinto-opiskelujen aikana. Opettajatkin ovat olleet mukavia ja helposti lähestyttäviä, aina on ollut helppo kysyä.

Monimuotokoulutus sopii työn oheen

Tutkinto-opiskelu on ollut Marialle mieleen.

– Meillä on hyvä yhteisöllinen porukka, jonka kanssa pidetään yhteyttä esimerkiksi Whatsappin kautta. Heiltä on saanut vertaistukea, koska opiskelemme aika lailla samaan tahtiin. Teemme yhdessä ryhmätehtäviä, ja hyödynnämme lukupiirejä.

Chydeniuksen sosiaalityön maisteriohjelma on Suomessa johtava ja varsin ainutlaatuinen monimuotokoulutus. Koulutus on suunniteltu aikuisille, ja se sopii suoritettavaksi myös työn ohessa. Lähipäiviä Kokkolassa on perjantaisin ja lauantaisin noin kerran kuussa.

– Pyrin saamaan maisterinpaperit noin kahdessa vuodessa. Olen kuitenkin realisti: jos tuntuu että aikatauluni menee liian tiukaksi, niin höllennän kyllä tahtia. Minulla on nyt oikein hyvät fiilikset, mutta toki oman jaksamisen kanssa pitää olla tarkkana, kun elämässä on muutakin kuin opiskelu.

Opintoihin kuuluu myös kahdeksan viikon työssäoppimisjakso, jota varten Maria on kevään opintovapaalla. Hän suorittaa työssäoppimisensa Kokkolan yleisessä aikuissosiaalityössä.

Onnistumisen kokemukset kannattelevat

Maria ei kaipaa pois nykyiseltä alaltaan.

– Maisterintutkinto antaa minulle kelpoisuuden hakeutua vastaavan kuraattorin tehtäviin. Vastaava kuraattori on opiskelijahuoltolaissa määritelty kuraattoripalvelujen vastuuhenkilö, jolla tulee olla sosiaalityöntekijän kelpoisuus.

– Olen oikeastaan yllättynyt, miten paljon olen pitänyt opiskelusta. Aiemmin ihmettelin, miten kukaan jaksaa opiskella työn ohella, mutta kyllä tästä saa niin paljon. On vertaistukea ja kaikki se tietämys, mitä erilaisista taustoista tulevilta oppii. Sosiaaliala on niin laaja. Minä olen tehnyt työurani lasten ja nuorten aikuisten opiskelijoiden parissa, ja näissä opinnoissa olen saanut paljon uutta tietoa aikuissosiaalityön puolelta, joka minulle on aiemmin ollut vieraampaa.

Omakin työkokemus on ollut opinnoissa oleellista.

– On niin paljon helpompaa ja mielekkäämpää opiskella, kun voi peilata oppimaansa viidentoista vuoden työuraa vasten. Välillä opinnot haastavat, mutta on hyvä päästä pois omalta mukavuusalueelta ja sen myötä kehittyä. Onhan se paikoin uuvuttavaa, mutta kun haastaa itseään ja kehittyy, niin onnistumisen kokemukset ovat hienoja.

Hae sosiaalityön maisteriohjelmaan yhteishaussa

Kevään 2022 yhteishaussa 16.–30.3.2022 voit hakea Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen tutkintokoulutuksiin Opintopolku.fi-palvelun kautta. Haettavana on myös sosiaalityön maisteriohjelma.

Maisteriohjelmaan voi hakea kahden hakutavan kautta riippuen omasta pohjakoulutuksesta:

Lue lisää: