Lainauspalvelut

Lainausoikeus ja lainaajakortti

Kirjasto on julkinen, joten lainaajan ei tarvitse olla yliopistokeskuksen opiskelija.

Lainaajakorttina käytetään Jyväskylän yliopiston kirjaston korttia, jonka saat maksutta  yliopistokeskuksen kirjastosta. Myös jonkin toisen kirjaston kortti voidaan liittää asiakastietoihisi, jolloin et tarvitse uutta korttia. Kun asiakastietosi lisätään lainaajarekisteriin, sinua pyydetään esittämään henkilöllisyystodistus.

Osoitteenmuutoksen voit ilmoittaa esimerkiksi elektronisella lomakkeella.

PIN-koodi

Itsepalveluautomaatti kysyy asiakkaan PIN-koodia. Oletuskoodisi on syntymäpäivä nelinumeroisena ppkk. Voit vaihtaa koodin mieleiseksesi JYKDOKissa. Jos unohdat koodin, pyydä uusi kirjaston asiakaspalvelusta.

Laina-aika

Kirjat ja lehdet ovat kahden viikon laina-ajalla.

Tarvittaessa lainoja voi uusia.

Opinnäytteitä saa vain sopimuksen mukaan yölainaksi.

Lähestyvistä eräpäivistä ja erääntyneistä lainoista lähetetään sähköpostitse muistutus asiakasrekisterissä olevaan sähköpostiosoitteeseesi.

Myöhästymismaksu on 30 snt / laina / päivä.

Jos sakkoja kertyy yli 10 euroa, tai yksikin kirja on myöhässä yli 2 viikkoa, seurauksena on lainakielto. Lainakielto purkaantuu vasta kun kaikki sakot on maksettu ja myöhästyneet lainat palautettu.

 

Uusiminen

Jos lainaamiisi kirjoihin ei ole varauksia, voit uusia lainasi.

Jos haluat uusia lainasi itse JYKDOKissa, kirjaudu JYKDOKiin joko yliopiston verkkotunnuksilla tai kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla.

Lainojen uusimista voit myös kysyä kirjastossa käydessäsi. Voit myös lähettää sähköpostia, soittaa tai lähettää tekstiviestin.

Kirjautumisen jälkeen näet listan varauksistasi ja lainoistasi. Rasti haluamasi lainat ja klikkaa "uusi lainat" nappia, niin voit uusia omat lainasi itse.

Jos et saa uusittua lainojasi JYKDOKissa, siihen voi olla useita syitä:

  • Kirjaan on varaus
  • Olet lainakiellossa, koska sakkosaldosi on ylittänyt 10 euroa
  • Olet lainakiellossa palauttamattomien lainojen vuoksi

 

Varaukset

Jos haluamasi kirja on lainassa, voit tehdä siihen varauksen.

Kirjastojärjestelmän vaihdoksen vuoksi yliopistokeskuksen kirjoihin ei tällä hetkellä voi tehdä varauksia itse Jykdokissa. Varaaminen onnistuu, puhelimitse, sähköpostilla kirjasto@chydenius.fi tai kirjastokäynnin yhteydessä. Kun kirja on palautunut, saat ilmoituksen sähköpostilla asiakastiedoissasi olevaan osoitteeseen.

Kirjeitse lähetetystä ilmoituksesta veloitetaan yksi euro lähetyskuluja. Muita kuluja varaamisesta ei tule, joten sähköposti-ilmoituksen kanssa se on ilmaista.

Hyllyssä oleviin kirjoihin et voi tehdä varausta, mutta voit soittaa tai lähettää sähköpostia kirjastoon ja pyytää laittamaan kirja sivuun noutoa varten.

Jyväskylän yliopiston pääkirjastossa tai yksikkökirjastoissa olevat kirjat saa Kokkolaan vain kaukolainana. Varattuja kirjoja ei lähetetä Jyväskylän ja Kokkolan välillä, vaan niistä täytyy tehdä kaukolainapyyntö Chydeniuksen kirjastoon.

Palautus

Kirjaston ollessa suljettuna palautuksia voi jättää palautuslaatikkoon. Palautuslaatikko sijaitsee ulkona, yliopistokeskusrakennuksen ja ammattikorkeakoulun välissä olevalla lastauslaiturilla. Myös yliopistokeskuksen infopisteeseen (1. krs) voi jättää kirjapalautuksia.

Palautukset voi tehdä myös postitse osoitteeseen:

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
Kirjasto
PL 567
67701 Kokkola

Jos lainattu kirja katoaa tai tuhoutuu

Jos kadotat lainaamasi kirjan tai koira syö sen, sinun toivotaan ensisijaisesti hankkivan uusi tilalle. Muutoin kadonneen kirjan korvaussumma on vähintään 50 euroa tai kirjan arvo, jos se on yli 50 euroa.