Joustavat opiskelumahdollisuudet "mätsäsivät" – tutkinto loppuun Japanista käsin

Kokkolan tietotekniikan maisteriohjelma on tunnettu sen äärimmäisen laajasta etäopiskelun mahdollistamisesta. Opinnot voi suorittaa jopa maapallon toiselta puolelta. Maisterintutkintoa opiskelemaan voi taas hakea käynnissä olevassa kevään yhteishaussa 30.3.2022 saakka.

Tuukka Talasmon reilu kolme vuotta sitten aloitetut maisteriopinnot lähestyvät loppua. Jäljellä on enää gradun loppuun saattaminen ja yhden kurssin suorittaminen, sitten tutkinto olisi kasassa. Tuukka on opiskellut suunnitelmallisesti kohti tutkintoa työ- ja perhe-elämän ehdoin.

Joustavuus opiskelussa on sopinut mulle täydellisesti. Tämä on ollut mulle aika täydellinen "mätsi" opiskelutyyliini suhteen. Työssä on ollut liukuva työaika, joten olen pystynyt keskellä päivää pitämään lyhyen ruokatauon ja opiskelemaan sitten pari tuntia, jonka jälkeen olen taas jatkanut töitä, Tuukka kertoo omista opiskelutavoistaan.

Tuukan opinnot ovat sujuneet suunnitelmien mukaan, sillä maisterin tutkinnon suorittamiseen on mennyt kolmisen vuotta tutkinto-opiskelijana. Tuukka haki ja aloitti tutkinto-opinnot Jyväskylän yliopistossa 2019, ja tänä keväänä hän saa tutkintonsa valmiiksi. Ennen hakua hän suoritti avoimessa yliopistossa niin sanottuja täydentäviä opintoja.

Tietotekniikka Kokkolassa oli selkeä valinta

Tuukka kertoo halunneensa laajentaa aiempaa osaamistaan juuri tietotekniikan alalle.

Jo hakuvaiheessa opiskelun ykköskriteeriksi nousi opintojen joustava suorittaminen. Pienen netissä surffailun jälkeen automaatiotekniikan insinööriksi aiemmin valmistunut Talasmo oli valintansa tehnyt opintopaikkansa suhteen.

–Kyllä minulle suurin syy hakeutua juuri Chydeniuksen maisteriopintoihin oli etäopinnot. Minulla oli työ ja perhe Helsingissä, ja sain näin opiskella niiden ehdoilla, Tuukka avaa opintopaikan valintaansa.

–Etäopiskelu onnistuu kyllä, jos on motivaatiota opiskella. Silloin se on vaikeata, jos joutuu pakotetusti opiskelemaan. Minulla on aina ollut halu oppia uutta, niin opiskelu on ollut kiinnostavaa, Tuukka toteaa.

Etäopintojen tarjoamisen pitkä kokemus näkyi positiivisesti

Läpi opiskelujensa Talasmo on työskennellyt testaus- ja kalibrointiasematehtävissä Helsingissä, aina viime syksyyn saakka, jolloin hän jäi opintovapaalle tehdäkseen tutkintonsa valmiiksi. Syksyn aikana hän muutti perheensä kanssa Japaniin ja onTalasmo on muuttanut perheensä kanssa Japaniin.jpg suorittanut myös siellä opintoja sikäläisessä Chiban yliopistossa.

Vaihto-opiskelu Japanissa on tarjonnut hyvän vertailukohdan myös suomalaiseen – ja kokkolalaiseen – opiskeluun. Yliopistokeskuksen maisteriohjelman 15 vuoden kokemus etäopintojen järjestäjänä on myös näkynyt Tuukan mielestä myönteisessä mielessä.

–Nyt etäopetuksen toimivuuden huomaa hyvin, kun on voinut vertailla. Chydeniuksessa etäopiskelu on tuttua monen vuoden ajalta, kun taas Chiban yliopistossa se on tullut vähän päin naamaa yhtäkkiä koronan vuoksi. Voin sanoa, että kyllä Chydeniuksessa on hoidettu tosi hyvin nämä etäopiskelumahdollisuudet, Tuukka suitsuttaa.

Opinnoista hyötyä työelämään

Talasmo on saanut opinnoilta sen, mitä lähti hakemaan. Aiempi tutkinto automaatiotekniikan puolelta on toiminut hyvänä pohjana sensoriverkkoihin.

–Opintojen loppupuolella tehtävä sensoriverkkoprojekti oli kiva, kun sain siinä yhdistää aiemmat ja nykyiset opit. Sensoriverkot on ollut muutoinkin kiinnostava aihealueena, ja IoT on mielenkiintoisin aihe. IoT:hen liittyen teen myös gradua nyt, Tuukka kertoo.

Uudet haasteet odottavat, mutta sitä ennen on gradu kirjoitettava valmiiksi ja valmistuttava. Talasmolla askelmerkit ovat jo selvillä, ja opinnoista saatavat opit pääsevät hyötykäyttöön.

–Haluan oppia koko ajan lisää, ja siksi olenkin vaihtamassa työpaikkaa. Ihan pian aloitan Team Leaderina uudessa japanilaisessa softatestausfirmassa, jossa tehdään myös IoT-testausta.

Kun tutkinto on taskussa, on taas hyvä keskittyä tosissaan työelämän haasteisiin. Ainakin vähäksi aikaa, sillä Talasmon puheista saa vahvasti sen kuvan, että miehellä on vielä uusia, opittavia asioita jäljellä.

Hae yhteishaussa 16.–30.3.2022: