Opiskelijatarina: Liikuntapsykologian perusopinnot toimivat sysäyksenä hakeutua liikunta-alalle opiskelemaan

Syksyllä 2019 liikuntapsykologian perusopinnoista valmistunut Riikka Rajaniemi kertoo oman opiskelijatarinansa. 

Olin vuonna 2019 sairauslomalla ja halusin kokeilla opiskelua ennen kuin hakisin korkeakouluun opiskelemaan. Kaverini opiskeli Jyväskylän yliopistossa ja oma kiinnostukseni heräsi myös opintojen kokeiluun. Valmensin urheilujoukkuetta ja suunnittelin liikunta-alalla opiskelua, joten päädyin aloittamaan liikuntapsykologian perusopinnot. Opinnot tukivat omaa taustaani ja tulevaisuuden suunnitelmiani. Asuin Ylivieskassa ja liikuntapsykologian opintoja tarjottiin myös Kokkolassa, mikä oli lähiopetusviikonloppuihin osallistumisen takia tärkeää. 

Liikuntapsykologian opinnoissa sain paljon oivalluksia itsestäni sekä toimintatavoistani. Opinnot myös avasivat uudella tavalla joukkueurheilua sekä omaa toimintaani valmentajana. Vaikka kyseessä on avoimen yliopiston opinnot ja pääpaino itsenäisessä opiskelussa, lähiopetusviikonloput antoivat todella paljon. Lähiopetusviikonloppujen sisällöt avasivat silmiä moniin eri asioihin ja toivat uusia ajatusmalleja. Opinnoissa oli myös tärkeää, että jaksoi itsenäisesti pohtia opiskeltavia asioita ja omaa toimintaansa.

Opinnoissa oli parasta juuri lähijaksot. Lähiviikonloput olivat enemmän valmentavaa ja keskustelevaa otetta kuin opetusta. Siellä opin todella paljon sekä opettajilta että kurssitovereilta. Kokoontuihan siellä alan ammattilaisia. Yllätyin siitä, että lähiviikonloput olivat niin antoisia. Lähiviikonloppujen opettajat olivat todella asiansa osaavia opettajia, jotka kuuntelivat opiskelijoita herkällä korvalla. 

Huomasin nopeasti opintojen alettua, että suoriudun opinnoista hyvin ja kiinnostus opiskeluun sekä liikunta-alaan vahvistui. Päätin hakea ammattikorkeakouluun opiskelemaan ja nyt opiskelenkin liikuntajohtamista. Pystyn hyödyntämään liikuntapsykologian perusopinnoista oppimiani asioita opinnoissani sekä muussa elämässäni. Mahdollisesti vielä jatkan liikuntapsykologian aineopintoihin tulevaisuudessa. 

Liikuntapsykologian opintoihin kannattaa suhtautua avoimin mielin ja olla valmis kyseenalaistamaan omia toimintatapoja. On oltava valmis siihen, että kasvaa ihmisenä ja valmentajana opintojen myötä. Avoimen yliopiston opinnot on mahdollista yhdistää muuhunkin elämään, opettajat ovat joustavia ja haluavat, että opiskelijat oppivat. Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen avoin yliopisto mahdollistaa opintoihin osallistumisen lähempänä kotia ja yhteydenpito hoituu täysin etänä.

- Riikka Rajaniemi

Lisätietoa Liikuntapsykologian perusopinnoista 25 op