Student Life -hyvinvointitoimintaa opiskelijoille

Student Lifen hyvinvointitoiminnassa edistetään ja tuetaan opiskelijoiden opiskelukykyä. Toiminta on ennaltaehkäisevää, monipuolista ja helposti saatavilla kaikille opiskelijoille.

Sisällysluettelo

Mitä on opiskelukyky?

Opiskelukyvyllä tarkoitetaan opiskelijan työkykyä. Se on kokonaisuus, jossa monet osatekijät vaikuttavat toisiinsa ja siihen, miten opiskelija suoriutuu opinnoistaan. Vahvuudet yhdellä osa-alueella voivat auttaa ylläpitämään opiskelukykyä silloinkin, kun toisella alueella on ongelmia.

Opiskelukykyyn vaikuttavat omat voimavarat, opiskelutaidot ja -ympäristö sekä opetus ja ohjaus. Tätä kokonaisuutta on kuvattu alla olevassa opiskelukykymallissa.

 

Opiskelukukymallikuva
Lähde: YTHS

Student Life – hyvinvointitoiminta opiskelukyvyn tukena

Student Life on Jyväskylän yliopistossa vuodesta 2009 lähtien kehitetty toimintamalli opiskelukyvyn tukemiseksi. Sen keskeinen ajatus on, että kaikki yliopiston henkilökunnan jäsenet osallistuvat opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemiseen. Student life -toiminnassa periaatteena on tarjota ohjausta ja apua nopeasti ja yksilöllisesti, jokaisen opiskelijan tilanteen edellyttämällä tavalla.

Student Lifen tarjoama tuki voidaan esittää kolmiportaisena mallina. Suurin osa opiskelijoista hyötyy ja saa apua kahden ensimmäisen portaan tuella (perus- ja täydentävä ohjaus). Kolmannen portaan palveluissa (tehostettu ohjaus) tarjotaan opiskelijoille tehostettua ja kohdennettua tukea. 

Perusohjauksen palvelut on tarkoitettu kaikille perustutkinto-opiskelijoille. Täydentävään ohjaukseen hakeudutaan oma-aloitteisesti. Tehostettuun ohjaukseen voit päästä täydentävän ohjauksen kautta.

 

 

Student Lifen kolmiportainen hyvinvointiohjaus

Ensimmäinen porras - Perusohjausta kaikille

Perusohjausta tarjotaan kaikille opiskelijoille. Opiskelija voi hakeutua perusohjaukseen itsenäisesti. Perusohjaus koostuu kursseista, self-help-verkko-ohjelmista, opiskelukykyä tukevista itseoppaista ja akateemisten opiskelutaitojen itsearviointityökalusta.

Toinen porras - Täydentävä ohjaus

Mikäli perusohjaus ei riitä opiskelijan ohjaustarpeisiin, hänellä on mahdollisuus hakea täydentävää ohjausta. Näihin hakeudutaan joko suoraan opiskelijan omasta aloitteesta tai vaihtoehtoisesti ohjaustoimijan tukemana. Täydentävään ohjaukseen kuuluvat hyvikset, YTHS ja muu ohjausverkosto, Opiskelijan Kompassin tuettu malli sekä Opiskelijan Taitokartta.

Kolmas porras - Tehostettu ohjaus

Kolmantena tasona on tehostettu ohjaus, jossa opiskelijalla on tarve erityisohjaukseen. Tehostettua ohjausta antavat opiskelijoiden hyvinvoinnin ja opiskelukyvyn tukemiseen erikoistuneet asiantuntijat. Asiantuntijat tarjoavat sekä yksilö- että ryhmäohjausta. Opiskelija voi hakeutua tehostettuun ohjaukseen hyviksen, saavutettavuusyhdyshenkilön, YTHS:n tai Opiskelijan Kompassin tukihenkilön ohjaamana.

Voit tutustua tarkemmin tarjolla oleviin opiskelukykyäsi tukeviin palveluihin tällä sivustolla.