Apollo-lennot ja ihmeelliset kraatterit

Tiedekerho Villit planeetat tuo Tutkijoiden yöhön kolme avaruusaiheista näyttelykokonaisuutta: Apollo-lennot, Lappajärven vertailukohdat muilla planeetoilla ja Suomalaiset kuussa. Näyttelyssä on mm. aitoja kuvia ensimmäisiltä miehitetyiltä ja miehittämättömiltä kuulennoilta. Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa toimiva tiedekerho sai kokoelmat lainaan Lappajärven kunnalta.Vaakuna Lappajärvi.jpg

Näyttelykokonaisuudet on rakennettu NASAn pohjoismaiden ainoasta planeettakuva-arkistosta Järviseutu-Seura ry:n hankkeessa Astroplan. Hankkeen projektipäällikkönä toimi Hannu Nevala ja asiantuntijoina kraatteritutkija Teemu Öhman ja tähtitieteilijä Marko Aittola.

Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välisen avaruuskilpailun tieteellinen ja poliittinen huipentuma olivat miehitetyt Apollo-lennot. Näyttelyssä voi tutustua NASAn ainutlaatuisten valokuvien ja karttojen kautta Apollo-lentoihin ja niiden laskeutumisalueisiin.

Lappajärven vertailukohdat –kokoelmassa on NASAn kuvia eri planeettojen kraattereista. Maapallon aktiivinen geologia, vesi ja kasvillisuus tekevät törmäyskraattereiden tutkimisesta haastavaa. Useilla muilla planeetoilla kraatterit säilyttävät alkuperäisen ulkomuotonsa paremmin ja niitä tutkimalla voidaan ymmärtää myös Lappajärven törmäyskraatteria.

Kuvat (+lyhyet esittelyt ja QR-koodit selostuksiin) ovat esillä Tutkijoiden yö – tapahtumassa Kokkolassa 27.9. kauppakeskus Chydeniassa klo 10-18.
Tutkijoiden yön ohjelma.

Lisätietoja
Näyttelyn kuvat:
Marko Aittola, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
marko.aittola@chydenius.fi, +358 40 7267 865

Tiedekerho Villit planeetat:
Paula Kivinen, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
paula.kivinen@chydenius.fi, +358 40 5148 751

Tutkijoiden yö:
Tiina Aittola