Kulttuuritapahtumien kehittäminen ja hyödyntäminen maaseudulla

vegetables-delivery.jpgMaaseututapahtumat ovat usein kaupunkimaisen ja maaseutumaisen kulttuurin kohtauspaikkoja. Niihin tullaan valmistautuneena kohtaamaan määrätynlaisia sisältöjä mutta myös yllätyksille avoimena. Maaseututapahtumat heijastelevat niin ikiaikaisia perinteitä ja historiaa kuin myös kepeämpää viihteellisyyttä ja populaarikulttuuria. Ne ovat monella tavalla hyödyllisiä paikalliselle yhteisölle, identiteetille ja aluetaloudelle.

Tutkimus toteutettiin vuosina 2009–2010, ja sitä varten haastateltiin 24 tapahtumajärjestäjää Suomesta, Skotlannista, Norjasta ja Uudesta-Seelannista.

Tutkimuksessa tarkasteltavat tapahtumat ovat

  • Finnskogdagene – Suomalaismetsäpäivät, Svullryan kylä, Grue, NorjaSoittaja
  • Skábmagovat – Kaamoksen kuvia, Inari, Suomi
  • Feis Ile – Musiikin ja mallaksen festivaali, Islay, Skotlanti
  • Jutajaiset Folklorefestivaali, Rovaniemi, Suomi
  • Highland Games – Ylämaan kisat, Cupar, Skotlanti
  • Highland Games – Ylämaan kisat, Crieff, Skotlanti
  • Täydenkuun Tanssit, Pyhäjärvi, Suomi
  • Traktorijatzit, Suovanlahden kylä, Viitasaari, Suomi
  • Eukonkannon MM-kisat, Sonkajärvi, Suomi
  • Gumboot Day – Kumisaapaspäivä, Taihape, Uusi-Seelanti.

Maaseutumaisen kulttuuritapahtuman olemukseen ja menestykseen vaikuttavat tekijäjoukon sitoutuneisuus, tapahtuman perinteet ja tapahtuman ainutlaatuinen kehityskertomus. Järjestäjät kokevat yhdessä tekemisen tärkeäksi ja kohottavaksi paikallisuuden voimavaraksi. Tapahtumaorganisaatio toimii usein ympärivuotisesti, jolloin vapaaehtoisuuden, innostusenergian, idealismin ja ”positiivisen hulluuden” varassa rakentuu arvokasta sosiaalista ja kulttuurista pääomaa. Festivaalivieraiden näkökulmasta mielenkiintoinen tapahtuma on sellainen, joka tarjoaa kokijalleen jatkuvasti uudelleen hahmottuvia arvorakenteita ja emootioita sekä näihin liittyviä omalaatuisia elämyksiä – jopa suoranaisia yllätyksiä.

Tulokset on julkaistu maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän julkaisusarjassa:
Ilmonen, Kari, Ilkka Luoto & Olli Rosenqvist (2010). Maaseutumaisen kulttuuritapahtuman olemus, kehitys ja menestys: kymmenen kehityskertomusta Suomesta, Skotlannista, Norjasta ja Uudesta-Seelannista. Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän julkaisuja 4/2010. Julkaistu sekä painettuna että verkkojulkaisuna. Saatavissa (6.10.2011): www.maaseutupolitiikka.fi/files/1392/YTRjulkaisu_4_2010.pdf

Katso myös:
Luoto, Ilkka (2011). Paikan ja yhteisön tulkintoja – Ylämaan kisat maaseudun ja Skotlannin symbolina. Maaseudun uusi aika 19: 1, 33–47.

Lisätietoja tutkimuksesta antavat Kari Ilmonen, Ilkka Luoto ja Olli Rosenqvist

Rahoittaja: maa- ja metsätalousministeriö, maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä; Kokkolan yliopistokeskus Chydenius (2008–2010)