Genius loci – Paikalliset pyhiinvaellusreitit Keski-Pohjanmaalla

tekijä: Pertti Hyttinen Viimeisin muutos torstai 12. maaliskuuta 2009, 16.10

Maaliskuussa 2010 käynnistyneessä hankkeessa tarkastellaan Keski-Pohjanmaan vahvaa ja omintakeista kulttuuriperintöä. Hankkeessa etsitään laajan historiallisen Keski-Pohjanmaan alueelta sopivia kohteita kehitteillä olevaan pyhiinvaellusreittien verkostoon. Hanke toteutetaan osana Euroopan-laajuista pyhiinvaellusreittien, henkevöityneen matkailun, hiljaisuuden paikkojen ja kestävän kehityksen matkailun uutta liikettä.

Tarkoituksena on keskittyä paikkoihin, jotka sijaitsevat päänähtävyyksien sivupoluilla ja jotka soveltuvat erityisesti omaehtoiseen, ekologisesti kestävään ja sprituaaliseen matkailuun. Latinan kielen sanapari genius loci kuvaa hyvin hankkeen keskeistä sisältöä. Se tarkoittaa paikan (loci) henkeä (genius). Alun perin sillä on tarkoitettu roomalaisten keskuudessa paikan suojeluhenkeä.

Hankkeessa toivotaan löydettävän erilaisia, paitsi hengellisyyden myös muunlaisen henkisyyden luonnehtimia paikkoja, jotka ovat tärkeitä joko yksilölliselle ’pyhän’ tai ’hiljaisen’ löytämiselle tai yhteisön identiteetin rakentamiselle. Pitkällä aikavälillä tarkoituksena on, että alueen yritykset, yhdistykset, julkisen sektorin toimijat sekä yksittäiset kansalaiset ryhtyvät yhteistyössä tarjoamaan synnytettävää pyhiinvaellusreitistöä ja siihen liittyviä palveluja paitsi oman alueen asukkaille myös alueella vieraileville matkailijoille.

Lisätietoja hankkeesta antavat tutkijat Ilkka Luoto ja Olli Rosenqvist.

Rahoittajat: Leader-toimintaryhmät Pirityiset ry, Rieska-LEADER ry, Keskipiste-Leader ry ja Aktion Österbotten r.f. Lisäksi hanketta ovat rahoittaneet Keski-Pohjanmaan liitto, Keskipohjanmaan-säätiö ja Chydenius-Instituutin kannatusyhdistys.

Maaseuturahasto

Leader logo