Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Opinnot kokonaan etäopiskellen

tekijä: andkurten — Viimeisin muutos maanantai 16. helmikuuta 2015, 14.32

Tietotekniikan perusopinnot voi suorittaa avoimessa yliopistossa kokonaan etäopiskellen. Luennoista ei jää paitsi, sillä ne videoidaan ja videoluentoja voi seurata joko reaaliaikaisesti tai myöhemmin nauhoitteena kotitietokoneen ääressä.

Antti Haukipuro Rovaniemeltä on opiskellut tietotekniikkaa etänä osallistuen luennoille verkkovälitteisesti. Näin opiskelu Kokkolassa on sujunut omien aikataulujen mukaan ja ilman matkustamista.

- Videoluennoissa on myös se hyvä puoli, että hankalamman asian kohdalla voi ”nauhaa kelata” taaksepäin ja katsoa opetustilanteen uudelleen.

Opinnoissa käytetään apuna Optima-oppimisympäristöä, joka sisältää opetusmateriaalin. Olennainen osa opiskelua ovat myös etätehtävät.

- Useilla kursseilla on ollut viikkotehtävätyyppisiä harjoituksia, referaattien tekoa jne. Tentit olen suorittanut etänä täällä Rovaniemellä. Tämä on onnistunut suhteellisen hyvin esim. Lapin yliopistolla samaan aikaan, kun tentit on pidetty Kokkolassa.

Haukipuro kehuu videoluentoja opiskelutapana. Satunnaisiin teknisiin ongelmiin hän on saanut nopeasti Kokkolasta it-tukihenkilön apua, jopa viikonloppuisinkin. Sen sijaan tenttiminen on vaatinut paljon järjestelyjä ja Haukipuro toivoo yliopistokeskuksen kehittävän etäopiskelijoiden tenttikäytäntöjä. Tähän toiveeseen onkin tulossa jo vastaus, sillä yliopistokeskus kehittää parhaillaan verkkotenttiä yhteistyössä Jyväskylän yliopiston it-palvelujen kanssa.

Luennolla vaikka lentokentällä

Vaikka opiskelu on videoluentojen ansiosta hyvin sovitettavissa työn oheen, nopea eteneminen opinnoissa on vaatinut kaikkien vapaiden hetkien hyödyntämistä.

- Monet luennot on tullut katsottua työmatkoilla iltaisin ja jopa lentokentillä lentoja odotellessa kuulokkeet korvilla. Myös tehtäviä on pystynyt tekemään missä vain, koska tarpeelliset materiaalit löytyvät Optimasta ja ovat siis aina mukana.

Avoimen yliopiston opinnot ja tietotekniikan maisteriopinnot palkkatyön rinnalla ovat vieneet aikaa runsaasti. Antti Haukipuro on joutunut opintojen vuoksi hellittämään työnteosta sen verran, että hän on luopunut sivutoimisesti hoitamastaan yrityksestä.

Perustin 2002 silloisten opintojeni aikaan yrityksen, jonka puitteissa olen toteuttanut pääasiassa web-sivujen sekä erilaisten selainpohjaisten työkalujen toteutuksia yrityksille ja yhdistyksille. Lisäksi yritys tarjosi välillä myös palvelinylläpitoa ja erilaisia muihin ratkaisuihin integroitavia 2-suuntaisia tekstiviestipalveluja. Tuotteinamme olivat myös mm. terveydenhoitoalalle suunnatut jononhallintaa ja erilaisten tukiryhmien hallintaa varten kehitetyt viestintä- ja hallintajärjestelmät.

Opiskelu tukee työtä

Antti Haukipuro hakeutui Kokkolan yliopistokeskuksen avoimen yliopistoon tavoitteenaan tietotekniikan maisteriopinnot. Hän kiinnostui yliopistokeskuksen koulutuksesta huomattuaan ilmoituksen työn ohessa suoritettavista maisteriopinnoista.

- Päätin hakea ohjelmisto- ja tietoliikennetekniikan suuntautumisvaihtoehtoon, joka oli minua kiinnostava alue, ja myös teemaopinnot, sensoriverkot, vaikuttivat hyvin mielenkiintoisilta. Koska minulla ei ollut maisterikoulutuksen vaatimaa pohjatutkintoa, jouduin suorittamaan ensin muutamia täydentäviä kursseja avoimessa yliopistossa.

Haukipuro on tyytyväinen opintojärjestelyihin. Sekä avoimen yliopiston että maisteriopintojen opetus on toteutettu samalla etäopiskelijaa palvelevalla mallilla. Opinnot ovat myös edenneet nopeasti.

- Puolentoista lukuvuoden opintojen jälkeen opintoja on jäljellä noin 70 opintopistettä. Niihin sisältyy 30 op:n gradu ja 10 op:n sovellusprojekti, jonka tulen suorittamaan korvaavalla tavalla raportoimalla nykyistä ohjelmistoprojektityötäni.

Gradun aiheen Haukipuro uskoo myös löytyvän työpaikalta, jolloin sekin tukee työtä.

- Valmistumistavoitetta en ole asettanut, vaan katson minkä verran opinnot etenevät tulevan talven aikana.

Tutkintoa tärkeämpänä Haukipuro pitää sitä, että opintojen avulla saa lisää osaamista. Hän sanoo voineensa työssään hyödyntää oppimaansa. Toisaalta työkokemus on auttanut opiskeltavien asioiden omaksumista. Näin työ ja opiskelu ovat tukeneet toisiaan.

Jaa |
Pikalinkit

Ilmoittautuminen opintoihin

Opintotarjonta

Optima

Proma -opintojärjestelmä

Löydä meidät facebookista!

Facebook

Opiskelijalle

Opiskelijaportaali