Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Yläkoululaiset ”rikoksia” ratkomassa ja myyttejä murtamassa!

tekijä: Tuomas Palosaari Viimeisin muutos torstai 13. elokuuta 2015, 09.20

12.-14.8.2015 Lucina Hagmanin yläkoululaiset opettajineen ovat aloittaneet lukuvuotensa Keski-Pohjanmaan LUMA-keskuksen, Centria ammattikorkeakoulun ja yliopistokeskus Chydeniuksen yhdessä järjestämissä työpajoissa. Työpajoissa keskitytään toiminnallisuuteen luonnontieteellisellä tutkimusotteella eli oppilaat pääsevät itse kokeilemaan tutkijan roolia ”CSI-rikospaikkatutkinta-työpajassa”, ”Myytinmuurtajat”-työpajoissa sekä DNA-työpajassa!

”CSI-työpaja”: Selvitä kuka on murtautunut Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen tiloihin! CSI-rikospaikkatutkinta-työpajassa ratkaistaan johtolankojen ja kemiallisin menetelmien avulla epäiltyjen joukosta syyllinen. Työpajassa mm. tutkitaan verijälkiä ja valkoisia jauheita…!

”Myytinmurtajat -työpaja” Työpajoissa testataan myytinmurtajat-tyyliin erilaisia ilmiöitä niin kemian kuin fysiikan parista. Uskallatko tarttua munahaasteeseen tai vetää pöytäliinan pöydältä rikkomatta astioita? Entä voiko vankilasta paeta wc-paperista tehdyn köyden avulla?

DNA-työpaja: DNA-työpajassa pääset eristämään oman DNA:n!

Keski-Pohjanmaan LUMA-keskus:

LUMA tulee sanoista LUonnontieteet ja MAtematiikka, pitäen sisällään myös teknologian ja tietojenkäsittelyn. K-P LUMA-keskus toimii Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen ja ammattikorkeakoulu Centrian tiloissa, yliopistokeskus Chydeniuksen alaisuudessa. K-P LUMA keskus on perustettu vuonna 2012, mutta vastaavaa toimintaa on ollut jo vuodesta 2001. K-P LUMA on osa LUMA-keskus Suomi – verkostoa, johon kuuluu 11 LUMA-keskusta. LUMA-toiminnalla tuetaan ja kannustetaan sekä nykyisiä että tulevia opettajia ja ohjaajia varhaiskasvatuksesta yliopistoihin. Tarkoitus on lisätä suuren yleisön tietoisuutta LUMA-aineiden merkityksestä niin yksilöiden, yhteiskunnan kuin ympäristön hyvinvoinnille. Päämääränä on taata matemaattisluonnontieteellisen ja teknologisen osaamisen korkea taso ja osaajien riittävä määrä.

Käytännössä K-P LUMA tarjoaa kouluille maksuttomia toiminnallisia tiedeluokkavierailuja laboratorioomme, TET-jaksoja, kilpailuja, verkkojulkaisuja, kerhotoimintaa sekä opettajille ja ohjaajille koulutusta, opetusmateriaaleja ja – välineitä. Vuosittain tavoitamme toimintamme kautta satoja alueemme koululaisia opettajineen.

Lisätietoja:

Koordinaattori Tiina Ylä-Kero Kokkolan yliopistokeskus Chydenius tiina.yla-kero@chydenius.fi p. 040 669 5151

Lehtori Maija Rukajärvi-Saarela Centria ammattikorkeakoulu maija.rukajarvi-saarela@centria.fi p. 044 725 0329

www.luma.fi/kpluma

Jaa |