Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Yhteisöteatteriproduktio vuoden 2012 keskipohjalainen sosiaalialan teko

tekijä: Päivi Vuorio Viimeisin muutos perjantai 22. maaliskuuta 2013, 10.42

Puolivälissä jonnekin -yhteisöteatteriesitys on valittu vuoden 2012 keskipohjalaiseksi sosiaalialan teoksi. Valinnan teki paikallinen sosiaalialan korkeakoulutettujen yhdistys Talentia Keski-Pohjanmaa ry. Varsinainen palkitseminen tapahtui kansainvälisenä sosiaalityönpäivänä 19.3. järjestetyssä IV Maakunnallisessa sosiaalialan seminaarissa Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksella.

Puolivälissä jonnekin -näytelmä on Kokkolan kaupunginteatterin, Kokkotyö-säätiön ja Kokkolan kaupungin yhteistyöprojekti. Näytelmän on ideoinut, käsikirjoittanut ja ohjannut Teatteri-ilmaisun ohjaaja, näyttelijä ja näytelmäkirjailija Tuomo Kemppainen. Roolisuorituksista ovat vastanneet Kokkotyö-säätiön nuoret Juhani, Emilia, Noora, Pekka ja Piia.

Huomionosoituksellaan Talentia Keski-Pohjanmaa ry haluaa nostaa esiin kaikkien kansalaisten yhtäläisiä mahdollisuuksia toimia yhteiskuntamme merkityksellisinä jäseninä. Valintaperusteluissa todetaan, että Puolivälissä jonnekin -näytelmä on hieno osoitus siitä, millaista osaamista ja näkemystä omaavat ne yhteiskuntamme jäsenet, jotka yleisessä keskustelussa näyttäytyvät useimmiten ”syrjäytyneinä” ja ”kuluerinä”. Sektori- ja toimijarajat ylittävä projekti on ollut merkityksellinen niin yksilö- kuin yhteisökuntatasolla. Se on tuonut ”syrjäytymisen” ja ”aktivoinnin” dominoimaan keskusteluun työttömän näkökulman ja antanut ihmisille mahdollisuuden nähdä välähdyksen siitä maailmasta, jossa nämä nuoret elävät.

Lisäksi yhdistys palkitsi kunniamaininnalla kaksi muuta ehdotusta. Alueen monipuolista sosiaalialan koulutusta ja alan motivoituneita opiskelijoita edustaa sosionomi, sosiaalityön opiskelija Tarja Lillhonga. Tarja on innostunut ja myös toisia innostava sosiaalialasta laajasti kiinnostunut opiskelija, jonka valtakunnallinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry palkitsi vuoden 2012 ansioituneimpana oppijana. Toinen kunniamaininta menee Nopean puuttumisen yksikkö NoPSA:lle, jonka toiminta pohjautuu poliisin, sosiaalityön ja nuorisotoimen yhteistyöhön. Yksikkö puuttuu yhteistyönä alaikäisten tekemiin rikoksiin mm. puhuttelumenettelyllä. Perusteluiden mukaan NoPSa-tiimi tekee hyvää työtä täydellä sydämellä eikä mene yli siitä, missä aita on matalin.

Talentia Keski-Pohjanmaa ry on vuonna 1971 perustettu sosiaalityön ja sosiaalialan korkea-asteen tutkinnon suorittaneen henkilöstön ja opiskelijoiden ammatillinen yhdistys, jonka tarkoituksena on ammatillisen edunvalvonnan ohella edistää ja vahvistaa sosiaalialan yleisiä edellytyksiä ja asemaa toimialueellaan. Yhdistykseen kuuluu yhteensä vajaat 600 jäsentä, joista opiskelijajäseniä on noin 140.

Keskipohjaisen sosiaalialan teon palkitsemisesta on tarkoitus tehdä vuotuinen perinne. Ehdotuksia vuoden 2013 keskipohjalaiseksi sosiaalialan teoksi voivat tehdä kaikki asiasta kiinnostuneet, yhteystiedot ja tarkemmat ohjeet löytyvät yhdistyksen kotisivuilta.

Jaa |