Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Sosiaalipalveluista oppaat syrjäytymisvaarassa oleville nuorille

tekijä: Päivi Vuorio Viimeisin muutos tiistai 05. marraskuuta 2013, 14.51

Maija-Liisa MattilaPalko-hankkeen yhteydessä laaditaan sosiaalipalveluista kolmen esitteen sarja, joka on suunnattu erityisesti vajaakuntoisille, syrjäytymisvaarassa oleville nuorille. Tutkimusharjoittelija Maija-Liisa Mattila kertoi hankkeen järjestämässä Nuoret ja päättäjät kohtaavat -tilaisuudessa, että esitteiden pohjaksi on kerätty nuorten kokemuksia sosiaalipalvelujen käytöstä. Niissä palveluja lähestytään ennen kaikkea nuoren näkökulmasta kapulakieltä välttäen. Vaikeassa tilanteessa olevalle nuorelle annetaan esimerkkejä siitä, miten muut ovat erilaisten palvelujen avulla saaneet apua ongelmiinsa.

Tuomo KokkonenEnsimmäisen esitteen aiheena on masennus, toisen päihderiippuvuudet. Kolmannen esitteen työnimenä on väliinputoamisen paikkoja: se kertoo toimeentuloon liittyvistä kysymyksistä kuten asunnottomuudesta. Maija-Liisa Mattila uskoo, että nuoret rohkaistuvat kääntymään sosiaalipalvelujen puoleen, kun huomaavat muidenkin saaneen apua. Palvelut ovat kuitenkin niin vaikeaselkoinen viidakko, että erityisesti vajaakuntoiset nuoret hyötyisivät tukihenkilöstä, joka neuvoisi palvelujen hakemisessa ja auttaisi lomakkeiden täyttämisessä.

Palko-hankkeen (Hyvinvointipalvelut ja marginalisoitujen kansalaisten osallistuminen) tutkija Tuomo Kokkonen  kertoi lyhyesti hankkeessa tähän mennessä saaduista tuloksista. Hänen mukaansa ihmisten osallisuutta palvelujen käyttäjinä rajoittaa muun muassa kasvoton palvelu: kun sosiaalipalveluissa asioidaan vain lomakkeiden välityksellä, asiakas ei pysty keskustelemaan ja tuomaan omaa kantaansa esille.

Jaa |