Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Opetusministeri Kiuru: yliopistokeskuksista merkittävää alueellista vaikuttavuutta

tekijä: Päivi Vuorio Viimeisin muutos keskiviikko 02. lokakuuta 2013, 12.39
Yliopistokeskusten tulevaisuus puhuttaa valtakunnallisessa yliopistokeskusseminaarissa

Opetusministeri Krista Kiurun mukaan yliopistokeskuksia tulee pitää kuin kukkaa kämmenellä, sillä ne tuovat merkittävässä määrin alueellista vaikuttavuutta. Kiuru toteaa videotervehdyksessään Valtakunnallisessa yliopistokeskusseminaarissa Mikkelissä, että yliopistokeskuksilla on erityinen ja merkittävä rooli yhteiskunnassa, jossa on menossa suuri elinkeinorakenteen muutos. Koulutetun väestön osaamista tulee jatkuvasti päivittää ja uusiin työtehtäviin tulee kouluttautua. Kiurun mukaan yliopistokeskuksissa on tekemisen meininki ja ne ovat nopeita reagoimaan muutoksiin.

- Tarvitsemme tulevaisuudessa uudenlaista koulutustarjontaa ja joustavia, monimuotoisia opetusmenetelmiä ja -polkuja. Tarvitsemme myös monipuolista lisä- ja täydennyskoulutusta. On myös tärkeää, että työn ohessa opiskelu varmistetaan. Heitän haasteen mielelläni yliopistokeskuksille, joiden tehtävänä näen rakennemuutokseen vastaamisen ja uuden osaamisperusteisen kasvun luomisen, opetusministeri Kiuru toteaa.

Kiuru näkee yliopistokeskuksissa potentiaalia levittää osaamista laajemmallekin kuin omalle alueelle. Yliopistokeskuskaupungista kotoisin oleva porilainen Kiuru korostaa, että hän tulee tekemään kaikkensa, jotta yliopistokeskukset saavat vahvan aseman osana suomalaista korkeakoulujärjestelmää.

Valtakunnallisessa yliopistokeskusseminaarissa yliopistokeskusten edustajat keskustelevat ajankohtaisista kehittämisaiheista. Tänä vuonna yliopistokeskuskaupunkien johto haastettiin mukaan paneelikeskusteluun tuomaan esille näkemyksiään tulevaisuudesta.

- Vuoropuhelu on tärkeää, sillä yliopistokeskuksissa tehtävällä työllä on oltava läheinen yhteys niiden toimintaympäristöön. Verkostomaisina kokonaisuuksina pystymme reagoimaan yliopistokeskuksissa nopeasti muutoksiin ja sitä kautta voimme toimia eräänlaisina koekeittiöinä korkeakoulujärjestelmämme uudistuksissa. Keskusteluissa olleille uusille lisä- ja täydennyskoulutuksille olisimme mitä mainioin kokeilualusta, pääsihteeri Matti Malinen Mikkelin yliopistokeskuksesta sanoo.

Valtakunnallista yliopistokeskusseminaaria vietetään Mikkelissä 2.-3.10.2013. Seminaari järjestetään vuosittain yliopistokeskuspaikkakunnilla. Tänä vuonna järjestelyistä vastaa Mikkelin yliopistokeskus.

Jaa |