Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Naisvaltiovarainministeri ja naiskeskuspankkiiri kohtaavat Kokkolassa:

tekijä: Päivi Vuorio Viimeisin muutos maanantai 24. kesäkuuta 2013, 10.17

Kesän Chydenius-seminaari miettii Euroopan tulevaisuutta ja kilpailukykyä

Anders Chydenius -vapaakauppaseminaarien perinne saa jatkoa Kokkolassa. Kokkola-sali kokoaa lauantaina 29. kesäkuuta klo 13 pohjalaisia yrittäjiä ja kansalaisia keskustelemaan talouspolitiikasta. Teemana on tänä vuonna "Euroopan tulevaisuus - riittääkö osaamisemme kilpailueduksi?". Aiheen taustalla on globaali kilpailu, jonka seurauksena Eurooppa ja Suomi on menettänyt teollisuustyöpaikkoja nouseviin talouksiin. Euroopan ja Suomen asemaa globaalissa investointien ja työpaikkojen kilpailussa tarkastellaan monipuolisesti niin valtiontalouden, koulutuksen, teollisuuden kuin yhteisen eurovaluutan näkökulmasta.

Valtiovarainministeri ja keskuspankkiiri

Talousseminaaria alustavat talouden naisvaikuttajat. Suomen Eurooppa-politiikan ja talouspolitiikan näkökulmasta alustaa valtiovarainministeri Jutta Urpilainen, joka on ollut hallituksessa valmistelemassa työllisyyspanostuksia, elinkeinoverouudistusta ja valtioneuvoston EU-selontekoa. Euron ja yhteisen rahapolitiikan merkitystä taloudelliselle toimintaympäristöllemme arvioi Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsenenä 1998-2003 toiminut kauppatieteiden tohtori Sirkka Hämäläinen.

Vuorineuvos ja koulutusvaikuttaja

Seuraavaksi kilpailukykyä tarkastellaan teollisuuden ja koulutuksen näkökulmasta. Vuorineuvos Jorma Eloranta, joka on toiminut Metson toimitusjohtajana ja Suomen investointistrategiaa valmistelevana selvitysmiehenä, pohtii kilpailukykyämme teollisuustyöpaikkojen näkökulmasta. Kasvatustieteiden tohtori ja vuoden 2012 koulutusvaikuttajaksi nimetty CIMOn johtaja Pasi Sahlberg tarkastelee koulutuksen ja osaavan työvoiman merkitystä kilpailukyvyllemme.

Vuoden 2013 vapaakauppaseminaari on myös Anders Chydenius -säätiön 10-vuotisjuhla. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 250 vuotta Anders Chydeniuksen poliittisen uran alkamisesta ja 210 vuotta hänen kuolemastaan.

Avoin kaikille

Seminaari on järjestetty vuosittain vuodesta 2009, jolloin mukana olivat myös tasavallan presidentti Tarja Halonen, EU-komissaari Olli Rehn ja Nokian johtaja Esko Aho. Seminaarin järjestävät Anders Chydenius -säätiö, Kokkolan kaupunki ja Kokkolan yliopistokeskus Chydenius. Yhteistyökumppaneita ovat Keskipohjanmaa-lehti, Österbottens Tidning -lehti, Pohjanmaan kauppakamari, Osuuskauppa KPO ja Keski-Pohjanmaan Osuuspankkiliitto.

Ilmoittautuminen seminaariin

Jaa |