Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Chydeniuksen koottujen teosten toinen osa on julkistettu 2.12.2013

tekijä: Päivi Vuorio Viimeisin muutos maanantai 02. joulukuuta 2013, 15.35

Anders Chydeniuksen kootut teokset luovat kokonaiskuvaa 1700-luvun merkittävästä vaikuttajasta. Kokkolan kirkkoherra, valtiopäivämies Anders Chydeniuksen (1729–1803) koko kirjallinen tuotanto julkaistaan sekä alkukielellä että suomennoksena. Julkaisutyö on kansalliskirjallisuuden kannalta merkittävä hanke, joten ensimmäisen osan ensikappaleet luovutettiin vuosi sitten tasavallan presidentti Sauli Niinistölle.


Sananvapauden merkkivuosi 1776 mukana

Toinen osa ruotsinkielisestä sarjasta julkistettiin tietämisen vapauden päivän seminaarissa 2.12.2013 Espoon Hanasaaressa. Julkistaminen tapahtui toimituskunnan puheenjohtajan, emerituspiispa Gustav Björkstrandin johdolla.

Toinen osa sisältää Chydeniuksen kirjoituksia vuosilta 1765–76, jolloin hän toimi niin Ruotsin valtiopäivämiehenä kuin Alavetelin kappalaisena ja Kokkolan kirkkoherrana. Kirja kattaa muun muassa vuoden 1776, jolloin Chydenius julkaisi tekstin Kiinan painovapaudesta ja edisti valtiopäivillä sananvapaustilannetta parantavaa painovapausasetusta (2.12.1776).

Yhteishanke saa opetusministeriön tukea

Julkaisutyö toteutetaan Anders Chydenius –säätiön, Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen ja Chydenius-Instituutin Kannatusyhdistys ry:n yhteistyönä. Hanke julkaisee varsinaisen tieteellisen edition, Anders Chydenius samlade skrifter (kustantaja Svenska litteratursällskapet i Finland) ja sen suomennoksen, Anders Chydeniuksen kootut teokset (Edita Publishing Oy).

Kumpikin teossarja käsittää viisi n. 500-sivuista osaa. Kukin nide sisältää myös kokoavan johdannon, asiantuntijan kommentaarit, selittävät viitteet, henkilö- ja paikkahakemistot sekä raamatunkohtien hakemiston. Tarkoitus on, että kaikki osat ilmestyvät vuoden 2015 loppuun mennessä. Myöhemmin koko aineisto julkaistaan myös internetissä.

Noin puolet hankkeen rahoituksesta tulee opetusministeriöltä. Muita rahoittajia ovat eri rahastot Suomessa ja Ruotsissa, Suomen Pankki, Kokkolan kaupunki ja yksityiset yritykset.

http://www.chydenius.fi/kootut
http://www.chydenius.net/kootut.htm

Jaa |