Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Keski-Pohjanmaa saa oman LUMA-keskuksen

tekijä: Päivi Vuorio Viimeisin muutos keskiviikko 03. lokakuuta 2012, 08.44

Kansallinen LUMA-neuvottelukunta on haastanut Kokkolan perustamaan Keski-Pohjanmaan aluetta palvelevan LUMA- keskuksen. LUMA -toiminnan (lyhenne sanoista LUonnontieteet ja MAtematiikka) ytimessä on oppilas ja halu vastata haasteeseen: ”Kuinka saada lapset ja nuoret entistä enemmän kiinnostumaan ja innostumaan näistä luonnontieteellisistä aineista, joilla on keskeinen rooli yhteiskunnassa ja hyvinvoinnissa sekä ratkaistaessa myös monitieteisiä globaaleja ongelmia?” Toiminnan toisena tärkeänä kohderyhmänä ovat eri koulutusasteilla toimivat opettajat, joiden tärkeää työtä ja elinikäistä oppimista sekä innostuksen paloa opettamiseen pyritään tukemaan.

Keski-Pohjanmaalle perustettava alueellinen K-P LUMA -keskus toimii osana valtakunnallista LUMA-verkostoa. Tällä hetkellä valtakunnalliseen verkostoon kuuluu LUMA-keskuksia esimerkiksi Helsingissä, Espoossa, Joensuussa, Jyväskylässä, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Keski-Pohjanmaan LUMA-keskuksen tavoitteena on edistää lasten ja nuorten luonnontieteiden, erityisesti kemian, matematiikan, tietotekniikan sekä teknologian oppimista, opetusta ja harrastuneisuutta. Lisäksi tavoitteena on tutustuttaa lapsia ja nuoria teknologioihin ja teknologia-aiheisiin tuotanto- ja tutkimus- ja kehitysympäristöihin ja siten tuoda esille suomalaista osaamista ja uusia mahdollisuuksia. LUMA -keskus jatkaa luontevasti TUKEMIA-hankkeen (http://projekti.centria.fi/tukemia) aloittamaa alueellista toimintaa, jonka piirissä on syntynyt ja vahvistunut uusia toimintamalleja erityisesti kemian opetuksen parissa.

Keski-Pohjanmaan LUMA-keskuksen hallinnoinnista vastaa Centria ammattikorkeakoulu ja kumppanina toiminnan toteutuksessa on Kokkolan yliopistokeskus Chydenius. K-P LUMA-keskukseen tullaan kutsumaan Kokkolan kaupungin, Kaustisen seutukunnan ja Ylivieskan seudun opetustoimet sekä niiden eri oppilaitokset, Kalajoen, Kannuksen ja Pietarsaaren kaupungit sekä Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä.

Perustettavan K-P LUMA-keskuksen valtakunnallinen avajaisseminaari järjestetään Kokkolassa Centria ammattikorkeakoulussa Talonpojankatu 2:ssa maanantaina 5.11.2012 klo 12. Ennen LUMA-seminaaria järjestetään TUKEMIA-hankkeen päätösseminaari alkaen klo 8.30.

Jaa |