Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Juha Hakalalle oppikirjailijapalkinto

tekijä: Päivi Vuorio Viimeisin muutos torstai 26. tammikuuta 2012, 10.06

Juha HakalaSuomen Tietokirjailijat ry on myöntänyt professori Juha Hakalalle oppikirjailijapalkinnon.

Juha T. Hakala toimii kasvatustieteen professorina Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen luokanopettajien aikuiskoulutuksessa. Hän on julkaissut yli 20 kirjaa, joiden aiheena on kasvatus, koulutus, luovuus tai asiantuntijuus.

Hakala on laatinut oppaita sekä yliopiston että ammattikorkeakoulun opiskelijoille. Hän on suunnannut oppaansa myös opinnäytteen ohjaajille, sillä opettaminen ja ohjaaminen eivät ole luontaisia taitoja vaan niitä voi ja tulee opiskella. Graduopas: melkein maisterin niksikirja (1999) on myös käännetty englanniksi ja ruotsiksi.

Monet Hakalan kirjoista ovat ajankohtaisia nykymaailman tulkinnassa.  Näistä mainittakoon teokset Informaatiohyöky: tiedon ja osaamisen hallinta työelämässä (2006) ja Pakattu aika: kiireen imusta hallittuun hidasteluun (2010).

Hakala on osallistunut kriittisesti keskusteluun työelämän muutoksista. Hän on arvioinut, että työelämästä on häviämässä kohtuus, ja työ nielaisee tekijänsä kokonaan; erityisesti isät ovat vaaravyöhykkeessä. Leppoistaminen, kohtuus ja pienet arjen teot ovat tyypillisiä aiheita, joita hän haluaisi tuoda nykymaailmaan kiireen ja suorittamisen sijaan.

Hakala on kirjoittanut myös lasten kasvatuksesta. Tästä on esimerkkinä hänen kirjansa Onnellinen lapsi: vanhempien kasvatusoppi (2011). Isyyttä käsittelevä kirja Isän kasvatusoppi (2009) on päässyt jo kolmanteen painokseen.

Juha T. Hakalan kirjat eivät ole luonteeltaan opettavia vaan enemmänkin pohtivia. Hän sanoo kirjoittaneensa kasvatusoppaat myös itselleen, varmasti myös omista kokemuksistaan seitsemän lapsen isänä.

Oppikirjailijapalkinnot jaettiin Educa-messuilla 28.1.2012. Muita palkittuja olivat terveystieteiden lisensiaatti Ansa Iivanainen, professori (emeritus) Kaarle Kurki-Suonio, aikuiskasvatuksen professori Juha Suoranta ja matematiikan yliopettaja (eläkkeellä) Pertti Toivonen. Oppikirjailijapalkinnot ovat suuruudeltaan 8 000 euroa ja ne jaettiin nyt 12. kertaa. Palkinnot myönnetään tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta oppikirjatuotannosta.

Jaa |