Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Chydeniuksen koottujen teosten ensimmäinen osa julkaistiin

tekijä: Päivi Vuorio Viimeisin muutos keskiviikko 05. joulukuuta 2012, 15.28

Kootut teokset

Kokkolan kirkkoherra, valtiopäivämies Anders Chydeniuksen (1729–1803) tunnetaan kansainvälisesti maailman ensimmäisen julkisuuslain (painovapausasetus 1766) isänä ja ’Pohjolan Adam Smithinä’. Hänen koko kirjallinen tuotantonsa julkaistaan sekä alkukielellä että suomennoksena. Ruotsiksi kirjoituksia on edellisen kerran julkaistu laajemmin yli sata vuotta sitten ja suomeksi osa niistä on aiemmin ilmestynyt 1929. Kootut teokset mahdollistavat nyt kokonaiskuvan luomisen 1700-luvun merkittävästä vaikuttajasta.

Hanke julkaisee varsinaisen tieteellisen edition, Anders Chydenius samlade skrifter (kustantaja Svenska litteratursällskapet i Finland) ja sen suomennoksen, Anders Chydeniuksen kootut teokset (Edita Publishing Oy). Kumpikin teossarja käsittää viisi n. 500-sivuista osaa. Tarkoitus on, että kaikki osat ilmestyvät vuoden 2014 loppuun mennessä. Myöhemmin koko aineisto julkaistaan myös internetissä.

Ensimmäinen osa julkistettiin tietämisen vapauden päivän seminaarissa

Ensimmäinen osa on juuri valmistunut. Ruotsin- ja suomenkielisen sarjan ensimmäinen osa julkistettiin tiistaina 4.12. tietämisen vapauden päivän seminaarissa Helsingin kaupungintalolla. Kirjat julkistettiin säätiön puheenjohtajiston Gustav Björkstrandin ja Sverker Gustavssonin johdolla. Mukana olivat Suomen valtioneuvoston edustajana viestintäministeri Krista Kiuru ja Ruotsin suurlähettiläs Anders Lidén.

Kirjojen ensikappaleet luovutettiin saman päivän aamuna tasavallan presidentti Sauli Niinistölle.

Elinkeinovapauden ja painovapauden aloitteet mukana

Ensimmäinen osa sisältää Chydeniuksen varhaisimmat kirjoitukset vuosilta 1751–65. Osan 1 kirjoitukset ovat syntyneet opiskeluvuosina, Alavetelissä papintehtävien ohessa sekä valtiopäivillä Tukholmassa 1765. Teos sisältää muun muassa maisterinväitöksen, Kuninkaalliselle tiedeakatemialle lähetettyjä kilpakirjoituksia, valtiopäivämuistioita ja kirjeitä. Chydeniuksen tunnetuimpien kirjoitusten joukosta ovat mukana Valtakunnan heikkouden lähde ja Kansallinen voitto.

Anders Chydenius tunnetaan erityisesti elinkeinovapauden puolustajana, mutta hänen keskeisiin tavoitteisiinsa kuului myös ilmaisunvapauden, julkisuuden ja avoimuuden edistäminen yhteiskunnassa. Hän ajoi monia perusoikeuksia, joita nykyisessä demokraattisessa järjestelmässä pidetään itsestäänselvyyksinä.

Tärkeä lisä kansalliskirjallisuuteen

Anders Chydeniuksen kootut teokset ovat tärkeä lisä kansalliskirjallisuuteen. Historiallisen arvonsa lisäksi sillä on merkitystä ajankohtaiselle yhteiskunnalliselle keskustelulle avoimesta taloudesta ja avoimesta yhteiskunnasta.

Julkaisuhanke toteutetaan Chydenius-Instituutin Kannatusyhdistys ry:n, Anders Chydenius -säätiön ja Jyväskylän yliopiston/Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen yhteistyöhankkeena vuosina 2006–2014. Työ suoritetaan Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa, ja sitä varten on palkattu päätoimittaja ja toimitussihteeri. Toimituksen tukena toimii asiantuntijoista koottu toimituskunta, jonka puheenjohtaja on emerituspiispa Gustav Björkstrand. Noin puolet hankkeen rahoituksesta tulee opetusministeriöltä. Muita rahoittajia ovat eri rahastot Suomessa ja Ruotsissa, Suomen Pankki, Kokkolan kaupunki ja yksityiset yritykset.

Jo viime vuonna julkaistiin valikoima Chydeniuksen kirjoituksia englanniksi, Anticipating The Wealth of Nations: The Selected Works of Anders Chydenius, 1729–1803, englantilaisen Routledgen kustantamana.

Jaa |