Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Ainutlaatuinen akkukemikaalien tutkimuslaboratorio käyttöön Kokkolassa

tekijä: Päivi Vuorio Viimeisin muutos maanantai 16. huhtikuuta 2012, 08.42

Kokkolassa vastikään käyttöön vihitty akkukemikaalien tutkimuslaboratorio on julkisena laboratoriona ainoa laatuaan Suomessa. Vastaavantasoisia yksiköitä on muuallakin Euroopassa vain muutamia. Laboratorion erikoisuutena on litiumioniakkujen valmistusprosessissa välttämätön kuivatila. Huipputason tutkimusolosuhteiden toivotaan johtavan kansainvälisesti kilpailukykyiseen akkukemikaalien tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan Keski-Pohjanmaalla.

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius vastaa laboratorion tutkimustoiminnasta ja tarvittavien osaajien kouluttamisesta. Laboratorio on rakennettu Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun tiloihin, missä se on helposti sekä ammattikorkeakoulun että vieressä sijaitsevan yliopistokeskuksen käytettävissä. Myös yritykset hyödyntävät laboratoriota.

Yliopistokeskuksen soveltavan kemian yksikössä on tutkittu akkukemikaaleja jo vuodesta 2007 alkaen pääasiassa Tekesin rahoituksella. Uusi laboratorio parantaa tutkimusedellytyksiä, sillä se mahdollistaa valmistettujen akkukemikaalien sähkökemiallisen testaamisen. Soveltavan kemian tutkimusryhmää johtaa professori Ulla Lassi, ja ryhmässä työskentelee sekä Oulun että Jyväskylän yliopiston palveluksessa olevia tutkijoita.

Ulla Lassi kertoo, että tutkimuksessa siirrytään vähitellen yrityslähtöisempään suuntaan: soveltavaa kemiaa kehitetään yhdessä alueen teollisuuden kanssa. Kokkola tarjoaakin hyvät edellytykset yhteistyöhön yritysten kanssa, sillä kaupunkiin on sijoittunut merkittävä kemian teollisuuden keskittymä.

Laboratorio on rakennettu Euroopan aluekehitysrahaston, Keski-Pohjanmaan liiton, Kosek Oy:n ja alueen teollisuuden rahoittamassa ”Akkumateriaalien tutkimusinfrastruktuurin kehittäminen” –hankkeessa. Kustannuksiltaan noin 850 000 euron hankkeen ovat toteuttaneet Centria tutkimus ja kehitys, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius ja Teknologiakeskus KETEK Oy.

Jaa |
kuuluu seuraaviin kategorioihin: