Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Anders Chydeniuksen kirjoituksia julkaistaan englanniksi

tekijä: Päivi Vuorio Viimeisin muutos torstai 13. lokakuuta 2011, 12.55

Valikoima maineikkaan suomalaisen kirkonmiehen ja poliitikon Anders Chydeniuksen kirjoituksia on ilmestynyt englanniksi. Englantilaisen Routledgen kustantama Anticipating The Wealth of Nations: The Selected Works of Anders Chydenius, 1729–1803 on Anders Chydeniuksen kootut teokset –hankkeen ensimmäinen julkaisu.

Anticipating The Wealth of Nations tuo ensimmäistä kertaa Chydeniuksen laajan kansainvälisen lukijakunnan ulottuville – aikaisemmin englanniksi on julkaistu vain yksi teksti. Valitut yksitoista tekstiä valottavat eri puolilta Chydeniuksen vapauteen, yksilön oikeuksien kunnioitukseen ja avoimuuteen perustuvaa näkemystään. Keskeisten taloudellista vapautta vaativien tekstien lisäksi tuodaan esille Chydeniuksen ajatuksia niin ilmaisunvapaudesta ja julkisuudesta kuin ihmisoikeuksista ja uskonnonvapaudesta. Kunkin tekstin taustoja esitellään professori Lars Magnussonin (Uppsalan yliopisto) kirjoittamissa kommentaareissa, minkä lisäksi teos sisältää Magnussonin laatiman laajan johdatuksen Chydeniuksen elämään ja aikakauteen.

Vaikka teos ilmestyy tieteellisessä julkaisusarjassa (Routledge Studies in the History of Economics), se soveltuu laajasti kaikille aihepiiristä kiinnostuneille. Peter Hoggin sujuvasti mutta alkutekstin aikakautta kunnioittaen kääntämistä Chydeniuksen ajatuksista löytyy usein myös yllättävän suoria ja ajankohtaisia kosketuskohtia oman aikamme ilmiöihin.

Teoksen ensimmäinen kappale luovutettiin torstaina tasavallan presidentti Tarja Haloselle.  Puhuessaan Anders Chydenius –juhlavuoden pääjuhlassa Kokkolassa vuonna 2003 presidentti Halonen esitti Chydeniuksen kirjoitusten tieteellisen edition luomista ja keskeisten tekstien julkaisemista kansainvälisillä kielillä.

 

Anders Chydeniuksen koottujen teosten julkaisuhanke toteutetaan Chydenius-Instituutin Kannatusyhdistys ry:n, Anders Chydenius -säätiön ja Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen yhteistyöhankkeena vuosina 2006–2013. Työ suoritetaan Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa, ja sitä varten on palkattu päätoimittaja ja toimitussihteeri. Toimituksen tukena toimii asiantuntijoista koottu toimituskunta, jonka puheenjohtaja on emerituspiispa Gustav Björkstrand. Noin puolet hankkeen rahoituksesta tulee opetusministeriöltä; muita rahoittajia ovat eri rahastot Suomessa ja Ruotsissa, Suomen Pankki, Kokkolan kaupunki ja yksityiset yritykset.

Seuraavana aloitetaan varsinaisen päätyön, eli koko Chydeniuksen tuotannon kattavan tieteellisen edition (Anders Chydenius samlade skrifter) julkaiseminen ensi vuoden alussa. Kaikkiaan viisiniteiseksi kasvavan teossarjan rinnalla julkaistaan myös täydellinen suomennos, Anders Chydeniuksen kootut teokset.

Maren Jonasson, Pertti Hyttinen (eds), Anticipating The Wealth of Nations: The Selected Works of Anders Chydenius, 1729–1803. Introduction by Lars Magnusson. 382 pages

http://www.routledge.com/books/details/9780415551335/

http://www.chydenius.fi/kootut

http://www.chydenius.net/kootut.htm

Jaa |